Απαντήσεις στους επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και του ΜέΡΑ 25 έδωσε η Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός πως το ΚΙΝΑΛ ήταν το μοναδικό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έκανε προτάσεις σχετικά με τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, αλλά διαφώνησε με την πρόταση που κατέθεσε και ανέπτυξε κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια η Φώφη Γεννηματά.

Χαρακτηριστικά ανέφερε, πως το ΚΙΝΑΛ προτείνει αυτό που ισχύει εδώ και 40 χρόνια, δηλαδή, είπε, «φύλακες στα πανεπιστήμια με εντολή του πρύτανη» κάτι όμως που «έχει αποτύχει» και αναρωτήθηκε «πόσο θα περιμένουμε ακόμη για να αναγνωρίσουμε αυτό το οποίο γίνεται τόσα χρόνια στα πανεπιστήμιά μας και έχει αποτύχει;».

Η λύση, είπε η υπουργός, που «εμείς προτείνουμε, είναι για τον πολύ συγκεκριμένο λόγο ότι όλες οι άλλες έχουν αποτύχει. Και είναι μια λύση που δεν είναι οριζόντια, αλλά για όπου υπάρχουν συστημικές εστίες παραβατικότητας».

Σχετικά με τις επικρίσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ότι δεν λειτούργησε ο νόμος για το άσυλο, η κ. Κεραμέως, αφού παρατήρησε πως όταν ψηφιζόταν το 2019 όλα τα κόμματα που σήμερα λένε «μα γιατί δεν βασίζεστε σε αυτήν, βάσει της οποίας μπορεί να μπει η αστυνομία;», τον είχαν καταψηφίσει και πρόσθεσε ότι «ο νόμος έχει φέρει αποτελέσματα, αλλά όχι παντού, καθώς σε ορισμένα πανεπιστήμια της χώρας υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες».

Γι’ αυτό, τόνισε, «προτείνουμε αυτή τη νέα ρύθμιση για τρεις βασικούς λόγους: πρώτον, για να λαμβάνει ειδική εκπαίδευση αυτό το Σώμα, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του χώρου. Δεύτερον, για να μπορεί να δρα αποτρεπτικά σχετικά με αυτά τα φαινόμενα βίας και ανομίας. Και τρίτον, για να είναι ακόμα πιο άμεση η επικοινωνία με τα όργανα της αστυνομίας σε περίπτωση που ακριβώς υπάρχει ανάγκη».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπουργός Παιδείας εγκάλεσε την κ. Γεννηματά για απαξίωση της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενώ σημείωσε ότι το υπουργείο απηύθυνε «πρόσκληση στο ΚΙΝΑΛ να έρθει να συζητήσει για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση προτού δημοσιοποιηθεί το σχέδιο νόμου, αλλά δεν ήρθατε καν στον διάλογο».

Η υπουργός Παιδείας όμως, απάντησε και στις παρατηρήσεις του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας: «Δεν είμαι βαθιά νυχτωμένη επειδή σας λέω ότι πρέπει να μπουν κανόνες στα ελληνικά πανεπιστήμια, δεν είναι τι νομίζουμε εμείς, αλλά έχουμε ένα Σύνταγμα στην χώρα που προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια έχουν αυτοδιοίκητο, αλλά όχι αυτονομία. Μπορεί να μην σας αρέσει, όμως αυτό λέει το Σύνταγμα, εάν θέλετε να το αλλάξουμε, να το συζητήσουμε αλλά αυτό υπάρχει σήμερα στο Σύνταγμα. Εάν ήταν αυτόνομα και όχι αυτοδιοίκητα, τότε θα ήταν εκείνα που θα θέσπιζαν τους κανόνες».

Για τη λογοκλοπή, σημείωσε πως συμφωνούμε απόλυτα, γι’ αυτό και έχουμε διάταξη όπου προβλέπει ρητά τις συνέπειες για τις πράξεις λογοκλοπής. Σχετικά με την πρόταση να τεθούν βάσεις εισαγωγής και για τα κολέγια, η υπουργός παρατήρησε ότι «τα κολέγια είναι παρατήματα ξένων πανεπιστημίων και η κυβέρνηση, δεν μπορεί να λέτε ότι μπορεί βάλει βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια της Αγγλίας! Γιατί αυτά μας λέτε…».

Τέλος, για τη φωτογραφία που έδειξε χθες στην Ολομέλεια, η υπουργός Παιδείας, όπως εξήγησε, ήταν από την κατάληψη στην Οξφόρδη όπου μπήκε η Αστυνομία για να την σπάσει και σχολίασε πως αυτό σημαίνει ότι «υπάρχει η πρόβλεψη του να μπορεί να παρεμβαίνει η Αστυνομία όταν υπάρχουν τέτοιες πράξεις» αλλά εσείς «όταν φέραμε το νόμο για το άσυλο το 2019 τον καταψηφίσατε!».