Χωρίς κάποια ιδιαίτερη έκπληξη και με το αναμενόμενο πλέον «όχι» ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το δημοψήφισμα στο θερινό τμήμα της Βουλής. Η ψηφοφορία έγινε σε κενά έδρανα, καθώς απήχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία. Στην αίθουσα ήταν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και της Χρυσής Αυγής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ είχαν προαναγγείλει ότι θα απέχουν καταγγέλλοντας ως αντισυνταγματική τη διαδικασία που αποφάσισε να ακολουθηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων.

Ταυτόχρονα δεν μπορεί να μην αναγνωρισθεί το γεγονός ότι τα κόμματα τις αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές συγκέντρωσαν 139 υπογραφές εν όψει της εκλογής προέδρου.

Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν εάν τα επτά διαφορετικά αιτήματα για δημοψήφισμα με τις 139 υπογραφές μπορούν να συναθροιστούν.

Μέλη της κυβέρνησης από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν προσχηματικές τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ σημειώνουν με νόημα ότι ουδείς έχει ξεκαθαρίσει αν επιθυμεί να συναθροιστούν οι ψήφοι του με αυτές της Χρυσής Αυγής.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση φοβάται

Παράσταση διαμαρτυρίας στο περιστύλιο της Βουλής πραγματοποίησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, όπου αναμένεται να αποφασιστεί εάν τα επτά διαφορετικά αιτήματα για δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» με τις 139 υπογραφές μπορούν να συναθροιστούν.

Σε δήλωση που ανέγνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατήγγειλε πως «η κυβέρνηση έχει επιβάλλεις τη χώρα βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή».

Έκανε μάλιστα λόγο για «ολοκληρωτισμό» και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση τρέμει τον λαό, την προσφυγή στις κάλπες, φοβάται το δημοψήφισμα, βλέπει τον λαό ως εχθρό. Πρέπει να φύγει για να ανασάνει ο τόπος, να ανασάνει η δημοκρατία».

Αμέσως μετά την ανάγνωση της δήλωσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εισήλθαν στο κτίριο της Βουλής, με προορισμό τα γραφεία τους.