Να κλείσει – προς το παρόν – το θέμα με τις πιθανές αλλαγές στον τρόπο που οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αποφασίζουν για απεργία, διεμήνυσε το Μαξίμου προς όλες τις κυβερνητικές εμπλεκόμενες πλευρές. Κι αυτό γιατί όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά το όλο θέμα «βγήκε σε λάθος χρονική στιγμή».

Πράγματι, η κυβέρνηση δεν θα ήθελε με κανένα τρόπο να δημιουργήσει νέο πυρήνα εντάσεων με ανοιχτό ακόμα το θέμα της ΔΕΗ και πολύ περισσότερο δεν επιθυμεί σε αυτή τη κρίσιμη φάση να δει το ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιείται από κυβερνητικές επιλογές. Άλλωστε, και μόνο στις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι επίκειται αλλαγή στον τρόπο προκήρυξης απεργιών, η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε και μάλιστα ιδιαίτερα έντονα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τέτοιο νόμο. Μετά την χθεσινή, ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, σήμερα η υπεύθυνη Επικοινωνίας του κόμματος, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα περάσουν οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο». Σύμφωνα με πληροφορίες, το όλο θέμα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης χωρίς την παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυβέρνηση παρά την προς στιγμήν οπισθοχώρηση έχει έτοιμο σχετικό νόμο ο οποίος προβλέπει:

– Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις: Με την διάταξη που προωθείται μια απεργία για να είναι νόμιμη πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου.

– Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ): Πρόκειται για επαναφορά διάταξης του 1976, η οποία έδινε τη δυνατότητα σε εργοδότη να κλείνει την επιχείρησή του σε περίπτωση απεργίας διαρκείας των εργαζομένων, μέτρο που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

– Επανεξέταση του τρόπου χρηματοδότησης των συνδικάτων: Μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση γίνεται από το κράτος μέσω κονδυλίου που παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει στους εργαζόμενους. Στην Ευρώπη η χρηματοδότηση καλύπτεται από τις συνδρομές των μελών των συνδικάτων.

– Αλλαγή στο καθεστώς συνδικαλιστικών αδειών: Το καθεστώς θα αυστηροποιηθεί σε ό,τι αφορά το ποιοι θα δικαιούνται και πώς θα χορηγούνται.