Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη περιλαμβάνεται στα επόμενα βήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι η διεύρυνση δεν θα περιοριστεί μόνο στο νότιο τμήμα αλλά θα συμπεριλάβει και το ανατολικό κομμάτι του νησιού.

Ειδικότερα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και προκειμένου να απαντήσει σε σχετικές αιτιάσεις του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Κατρούγκαλου ανέφερε επί λέξει ότι «για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε επίσης ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας, των μη οριοθετημένων ζωνών κ.α. «Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θέλουν να το εμφανίσουν ως απόκλιση αλλά δεν υπάρχει» όπως είπε.

Και συνέχισε: «Αναφορικά με την ερμηνεία που δόθηκε σε τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα αυτό αντιβαίνει την λογική. Κανείς δεν θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα γιατί είναι θέμα κυριαρχίας».

Συνεχίζοντας τον λόγο του και απαντώντας στον κ. Κατρούγκαλου περί διπλού κέντρου άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Αναφορικά με το θέμα για το Βερολίνο και την τηλεφωνική συνομιλία της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού με τον κ. Καλίν, τον διπλωματικό σύμβολο του τούρκου προέδρου σας λέω τα εξής: Η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι διπλωμάτης και υπό αυτή την έννοια είναι υφισταμένη του υπουργείου Εξωτερικών και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών και έχω κάνει δήλωση ότι γνώριζα. Το έκανα για να υπογραμμίσω ότι σε κρίσιμες στιγμές η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή ότι γίνονται κινήσεις εν αγνοία της μιας ή της άλλης πλευράς είναι καταστροφική».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.