Άρχισε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κάνοντας λόγο για σημαντική τομή προς όφελος της χώρας και των καταναλωτών, και σύσσωμη την αντιπολίτευση να ζητά την άμεση απόσυρσή του, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα ακόμα εθνικό έγκλημα ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντας Γιάννης Μανιάτης επιφυλάχθηκε να μιλήσει επί του νομοσχεδίου αύριο, πριν την ακρόαση φορέων.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σημαντική τομή» στην ανάπτυξη της χώρας που αφορά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και τόνισε ότι αυτό το σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν.

Εξάλλου, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και για προσχηματικά διλήμματα, ενώ, όπως είπε, θα έπρεπε με σύνεση και υπευθυνότητα όλοι να συμβάλουν για το καλύτερο της χώρας και της κοινωνίας.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει το σχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ καλώντας τους πολίτες «σε παλλαϊκό μέτωπο για να υπερασπιστεί τη δημόσια περιουσία και τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας».

«Είναι υποχρέωση του ελληνικού λαού να αντιδράσει σε αυτό το μέγα σκάνδαλο. Μας γυρίζετε 60 χρόνια πίσω όταν η αγορά πριν τη ΔΕΗ ήταν διεσπαρμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι και να γίνει δεσμεύεται ότι η ΔΕΗ θα επανέλθει ως δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού γιατί δεν έχετε την ηθική, πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση, και αν νομίζετε ότι την έχετε τολμήστε και κάντε δημοψήφισμα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκος.

«Άλλο είναι η ανάδειξη λαθών και αδυναμιών και η στήριξη κεκτημένων και άλλο η στείρα εμμονή σε αναποτελεσματικές δομές. Αυτό το νομοσχέδιο συνοδεύεται από την ελπίδα διαμόρφωσης ενός σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης προς όφελος των καταναλωτών» σημείωσε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος.

Παράλληλα υποστήριξε ότι με την παρέμβαση του κόμματός του διασφαλίζονται τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια να υπερασπίσει με κάθε μέσο μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα και όχι του ελληνικού λαού και της χώρας.

«Αίσχος έγκλημα και ντροπή» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, τονίζοντας ότι «όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για το ξεπούλημα και τη διάλυση της ΔΕΗ» ενώ χαρακτήρισε «ανέκδοτο τα όσα ακούγονται περί δημοψηφίσματος καθώς ποτέ και για κανένα θέμα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο».

«Είμαστε αντίθετοι, το καταψηφίζουμε είτε με τη σημερινή του μορφή είτε με βελτιωτικές ρυθμίσεις» δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι το κόμμα του υποστηρίζει τους αγώνες που αναπτύσσονται.

Παράλληλα ανέφερε ότι το ΚΚΕ αποδέχεται το δημοψήφισμα χωρίς να δημιουργεί αυταπάτες ότι ένα αποτέλεσμα δημοψηφίσματος μπορεί να είναι θετικό, ωστόσο, όπως είπε, διαμορφώνει το πεδίο σύγκρουσης με τα συμφέροντα των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ισχυρή αντίθεση του κόμματός της στη σχεδιαζόμενη καθετοποίηση της ΔΕΗ, εξέφρασε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, κάνοντας λόγο για «ανεπίτρεπτη και αντισυνταγματική ενέργεια καθώς η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό».

«Το νομοσχέδιο υποθηκεύει το μέλλον και των εγγονιών μας. Είναι μια ολέθρια, πολιτική, κοινωνική και οικονομική πράξη η απόσχιση και πώληση της μικρής ΔΕΗ» υποστήριξε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών Πάρις Μουτσινάς, ζήτησε την απόσυρση του και τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος.

Την κατάθεση μέχρι την Παρασκευή αναλυτικού πίνακα με όλους τους μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ ζήτησε από τον υπουργό Περιβάλλοντος ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ανέφερε ότι δεν θα το υπερψηφίσει αν δεν καταθέσει «αλλαγές που θα φέρουν τα πάνω κάτω».

Ο κ. Κακλαμάνης μίλησε ακόμα, «για πρόσωπα που κατά σύμπτωση είναι τα ίδια που ανάγκασαν τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νικόλαο Ταγαρά να αποσύρει τα άρθρα 30 και 32 του ρυθμιστικού σχεδίου και σήμερα διεκδικούν να πάρουν το 30% της ΔΕΗ».