Για έναν από τους ευρύτερους κυβερνητικούς ανασχηματισμούς στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, ως επακόλουθο των απωλειών της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές, κάνει λόγο στα σημερινά του φύλλα ή στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του ο αυστριακός Τύπος.

«Ελλάδα-Ο Σαμαράς ανασχηματίζει την κυβέρνηση» τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμά της, με υπότιτλο «Μετά τις απώλειες στις Ευρωεκλογές αρκετοί υπουργοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους», η εφημερίδα «Ντι Πρέσε», αναφέροντας εισαγωγικά ότι «μετά την ήττα στις Ευρωεκλογές ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανασχημάτισε την κυβέρνησή του».

Ως σημαντικότερη αλλαγή η εφημερίδα καταγράφει την αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και την αντικατάστασή του από τον οικονομολόγο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος θεωρείται, όπως προσθέτει, ειδικός του τραπεζικού τομέα και υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Αναφέρει επίσης τις αποχωρήσεις των έως τώρα υπουργών Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Υγείας, Γεωργίας και Παιδείας, παρατηρώντας πως πρόκειται για έναν από τους ευρύτερους ανασχηματισμούς στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, ενώ σημειώνει ότι στις Ευρωεκλογές ο αντιπολιτευόμενος ριζοσπαστικός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με προβάδισμα τεσσάρων μονάδων.

Για νέα αφετηρία της κυβέρνησης στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να βγάζει τα συμπεράσματα από την ήττα στις Ευρωεκλογές και να προβαίνει σε έναν από τους ευρύτερους κυβερνητικούς ανασχηματισμούς στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, κάνει λόγο η εφημερίδα «Κουρίρ», επισημαίνοντας τη σημαντικότερη αλλαγή στην αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον οικονομολόγο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, Γκίκα Χαρδούβελη.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, ο Σαμαράς αντικατέστησε όλους τους υπουργούς που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των Ελλήνων και που συνδέονται με την επειγόντως αναγκαία δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που όμως μέχρι τώρα δεν προχωρεί.

Για τον νέο υπουργό Οικονομικών αναφέρει πως θεωρείται ειδικός του τραπεζικού τομέα και υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων, και πως το 2012, στη χειρότερη φάση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, ο Γκίκας Χαρδούβελης συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές ως σύμβουλος του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου..

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ως «ελιγμό αποπροσανατολισμού από τον Σαμαρά», που δεν πρόκειται να φέρει στους Ελληνες «τίποτε παρά μόνον νέα βάρη», σχολίαζαν τον ανασχηματισμό κύκλοι από τον αντιπολιτευόμενο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε κερδίσει τις εκλογές για το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Στη σχετική ανταπόκριση από την Αθήνα της εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ», σημειώνεται πως «η κυβέρνηση ανασχηματίζεται μετά την ήττα στις Ευρωεκλογές, ο κουρασμένος από τη θέση του υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας αντικαθίσταται από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Χαρδούβελη».

Όπως επισημαίνεται, στην επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν θέλησε να διατρέξει κανένα κίνδυνο και έτσι τοποθέτησε τον καθηγητή πανεπιστημίου και σύμβουλο της Eurobank Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έπειτα από δύο χρόνια στο δυσκολότερο πόστο της κυβέρνησης είχε διατυπώσει την επιθυμία του για μια αλλαγή και αναμένεται να αναλάβει διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα.

Αλλαγές στην πολιτική λιτότητας και στη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της δεν πρέπει να αναμένονται, οι δύο θεωρούμενοι ως αποτελεσματικοί υφυπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και Γεώργιος Μαυραγάνης παραμένουν στις θέσεις τους, αναφέρεται στην ανταπόκριση.

Επισημαίνεται κατόπιν ότι «ο Χαρδούβελης, όπως και ο Στουρνάρας, προέρχονται από την Κεντροαριστερά και είχαν εργαστεί πριν από δέκα χρόνια ως οικονομικοί σύμβουλοι του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και αποτελεί έκπληξη καθώς αναμενόταν πως ο Σαμαράς θα διόριζε στο υπουργείο Οικονομικών κάποιο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, με τις φήμες μέσα στις περασμένες ημέρες να θέλουν α καλύπτει αυτή τη θέση-κλειδί με την Ντόρα Μπακογιάννη, την πρώην εσωκομματική αντίπαλό του».

Στην ανταπόκριση της «Ντερ Στάνταρντ» αναφέρεται πως ο Σαμαράς αντικατέστησε έξι υπουργούς καθώς, δύο εβδομάδες μετά την ήττα στις Ευρωεκλογές δεν ετίθετο μόνον θέμα αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών, αλλά ο «συνασπισμός ανάγκης» με τους δύο αδύναμους εταίρους Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει νέα δυναμική για να αντέξει στο δεύτερο μισό της κοινοβουλευτικής θητείας.

Στα παρασκήνια, όπως σημειώνεται, ο αρχηγός του αριστερού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναμένει να αναλάβει τη διακυβέρνηση, έχοντας κερδίσει για πρώτη φορά τους Συντηρητικούς στις Ευρωεκλογές και αν η κυβέρνηση συνασπισμού δεν καταρρεύσει – κάτι που, όπως αναφέρεται, δεν συνέβη και στα προηγούμενα δύο χρόνια παρά τους αγώνες κατά τα πακέτα λιτότητας και με τις διαδηλώσεις – ο Τσίπρας θέλει να εξαναγκάσει σε πρόωρες εκλογές, μέσα από ένα μποϊκοτάρισμα της προβλεπόμενης για το 2015 εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.