Για αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια της κοινής ενημέρωσης, την Παρασκευή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν στη διάρκεια των εορτών και υπό ποιες προϋποθέσεις.

«Η κυβέρνηση έπειτα από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων και μετά από πολύ μεγάλη συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων οδηγήθηκε στην αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο των εορτών», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων ενόψει των εορτών, λαμβάνοντας τον λόγο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους τους εργαζομένους: δεν υποκρινόμαστε ότι αυτό δεν προκαλεί τεράστια ζημία. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία συγκλονιστικά δύσκολη απόφαση για όλους πίσω από την οποία, όμως, πρέπει να συνταχθούμε με πειθαρχία και αποφασιστικότητα, διότι μπροστά μας έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο αγαθό: την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία της ζωής και της υγείας των συνανθρώπων μας, των φίλων μας, των συγγενών μας, των παιδιών μας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία του click away δηλαδή της λιανικής πώλησης με τη διαδικασία της προαγοράς και της παραλαβής από το κατάστημα», εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εξηγώντας πως θα επιτραπεί η λειτουργία μόνο των αμιγώς βιβλιοπωλείων, των κομμωτηρίων, των κουρείων και οι υπηρεσίες ΚΤΕ.

«Δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίζει σε επιχειρήσεις τη ζημία από τη μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου. Γι αυτό το λόγο και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, οι υπηρεσίες των ταχυμεταφορών έχουν βρεθεί στα όρια της λειτουργίας τους, ενώ σημείωσε ότι η λειτουργία του click away προϋποθέτει την αυστηρή των τήρηση των κανόνων.

Η διαδικασία: Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία ή μέσα από το eshop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνει μέσω τους συστήματος POS έξω από το κατάστημα. Σε αυτή την περίπτωση για να μετακινηθεί ο πελάτης θα πρέπει αν έχει ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή sms από την επιχείρηση.

Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να παραλαμβάνει την παραγγελία και ουρές έως 9 άτομα έξω από τα καταστήματα.

Επιχείρηση που έχει βάλει μέσα πελάτη παράνομα θα έχει πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 ευρώ και αναστολή από 15 έως 90 ημέρες.

Το click away ξεκινά από αυτή την Κυριακή για όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η λειτουργία του click away αφορά μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν είσοδο έξοδο σε δρόμο και έτσι εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα.

Επίσης, υπενθύμισε ότι πληροφορίες και καταγγελίες μπορούν να κάνουν οι πολίτες στο τηλεφωνικό κέντρο της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, 1520, του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πώληση παιχνιδιών και από τα σούπερ μάρκετ – Το click away, η καλύτερη δυνατή λύση

«Είμαστε σε συζητήσεις ειδικότερα με τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν έχουν τη δυνατότητα της υπηρεσίας click away. Θα δούμε για επιπλέον προστατευτικά μέτρα. Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις», απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο έως τις 7 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων χθες και προχθές και πως τα μέτρα έχουν την απόλυτη έγκρισή τους. «Αν δεν την είχαν δεν θα τα είχα ανακοινώσει», διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης ενώ επισήμανε πως αν τηρηθεί το click away με τον τρόπο που περιέγραψε, τελικά η κοινωνική κινητικότητα δεν θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο από αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στους δρόμους. «Αν δεν λαμβάναμε κανένα τέτοιο μέτρο, θα ρισκάραμε την πλήρη κατάρρευση του εμπορίου και του courier καθώς θα είχαμε συσσώρευση ανεκτέλεστων παραγγελιών και όταν θα ανοίγαμε το λιανικό εμπόριο κανονικά θα υπήρχε πολυκοσμία. Άρα και για να περιοριστεί η κινητικότητα και η πολυκοσμία, τότε ήταν αναγκαίο να βρεθεί διέξοδος», εξήγησε.

Είπε επίσης ότι θα επιτρέπονται και τηλεφωνικές παραγγελίες, ώστε και μικρά καταστήματα να έχουν επαφή με τον πελάτη και να κάνουν χρήση της υπηρεσίας click away. «Απευθύνεται δηλαδή όχι μόνο στους μεγάλους αλλά και στους περισσότερους μικρούς. Δεν θέλω να υποκριθώ ότι θα αντικαταστήσει την κανονική λειτουργία, αλλά ήταν η καλύτερη δυνατή λύση υπό τις δεδομένες συνθήκες», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν υπάρχει μητρώο των επιχειρήσεων που θα κάνουν χρήση της υπηρεσίας και πως η κυβέρνηση έθεσε γενικούς κανόνες και αφορά όλες εκείνες που έχουν πρόσβαση σε δρόμο.

Επανέλαβε ότι οι παραγγελίες θα μπορούν να γίνονται είτε μέσω του e-shop, είτε τηλεφωνικά και πως η υπηρεσία θα λειτουργήσει μόνο με την ηλεκτρονική απόδειξη της παραγγελίας και με συγκεκριμένη ώρα κατά την οποία μόνο ένα άτομο θα μπορεί να την παραλάβει. «Από την τήρηση του κανόνα θα εξαρτηθεί η συνέχιση ή όχι του μέτρου», προειδοποίησε.

Τέλος δήλωσε πως απελευθερώνεται η πώληση των παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ.