Την εκτίμηση ότι τα μέτρα που θα επιβληθούν κατά της Τουρκίας στις επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ήπια, έκανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Άγγελος Συρίγος.

«Αυτή τη στιγμή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν δύο τάσεις όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Στην πρώτη ανήκουν η Ελλάδα, η Γαλλία, η Κύπρος, η  Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία αλλά και η Τσεχία, χώρες δηλαδή οι οποίες επιθυμούν αυστηρές κυρώσεις για τη γειτονική χώρα. Στη δεύτερη τάξη ανήκουν χώρες όπως η Ισπανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Γερμανία που επιλέγουν ήπιες ή καθόλου κυρώσεις κατά της Αγκύρας» δηλώνει ο βουλευτής μιλώντας στον ραδιοσταθμό Θέμα 104,6.

Τονίζει επίσης ότι αρκετές χώρες, και ειδικά η Γερμανία, διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία και κατά συνέπεια η άποψή του είναι πως οι Βρυξέλλες θα διατηρήσουν στάση αναμονής προκειμένου να δουν πώς θα διαχειριστεί τα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τέλος, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, της οποίας η βαρύτητα μπορεί να μην έχει γίνει ευρέως αντιληπτή. Είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από το ’74 η συνεργασία αυτή μια χώρα της Δύσης με μια μη νατοϊκή».