«Θαύματα δεν ξέρω να κάνω. Θα έχουμε πολύ δύσκολη χρονιά…» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή για τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης και τον στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών. «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» υποστήριξε ο υπουργός τονίζοντας ότι η δασοπυρόσβεση γίνεται κι από το έδαφος κι εκεί επενδύουν στον εθελοντισμό.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα», παραδέχθηκε ο κ. Δένδιας εξηγώντας ότι τα χρήματα που απαιτούνται για να ανανεωθεί ο στόλος φθάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα, τα οποία, όπως είπε, δεν υπάρχουν.

Τόνισε όμως ότι το υπουργείο, εκμεταλλευόμενο τα ευρωπαϊκά κονδύλια, υπέγραψε σύμβαση για την αγορά 357 νέων οχημάτων και 2.600 ελαστικών, αλλά παραδέχθηκε ότι ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει οκτώ αεροσκάφη τύπου 415, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις πέντε, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα έχει στη διάθεσή του έξι και θα έχει οκτώ αεροσκάφη τύπου 215 μετά τις 25 Αυγούστου, την ώρα που χρειάζεται 13.

Πρόσθεσε δε ότι «προσπαθούμε να καταφέρουμε ό,τι κάναμε πέρσι και αν το καταφέρουμε θα είναι θαύμα», σημειώνοντας ότι για την αντιμετώπιση των ελλείψεων μέσων δασοπυρόσβεσης, προάγεται το δόγμα των εθελοντών. «Έχουμε ήδη 21 εθελοντικά τμήματα. Δεν πρέπει να περιμένουμε μόνο από αέρος τη σωτηρία, πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά», είπε.