Την τακτική των επόμενων ημερών σχεδιάζουν στην κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών που ανέδειξε νικητή το ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4 μονάδων. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθούν την Πέμπτη και σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι θα τεθεί στο τραπέζι και το θέμα της κατάργησης του εκλογικού μπόνους.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αξιοποιεί το ποσοστό της «Ελιάς» ως μια προσωρινή «ανάσα» και στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ως «θετικό» το εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προωθεί ήδη την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αναλογικότητας, προετοιμάζοντας το έδαφος για το ενδεχόμενο να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και στις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, το πρώτο σε σταυρούς κόμμα λαμβάνει μπόνους 50 εδρών. Εδώ και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτούσε αλλαγή αυτού του νόμου με το επιχείρημα ότι αν καταργηθεί θα εκπροσωπούνται πιο αναλογικά τα κόμματα.

Χθες συνεδρίασαν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και έκριναν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει το θέμα του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της κατάργησης των μπόνους.

Τι σημαίνει αυτό… Αν καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές, το πιθανότερο είναι πως δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τουλάχιστον με τα ποσοστά που έλαβε στις ευρωεκλογές.