Η Τουρκία ανεβάζει συνεχώς τους τόνους στην περιοχή, κάτι που επιβεβαιώνεται και με τις νέες προκλητικές δηλώσεις που πραγματοποίησε χθες, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απείλησε με κόψιμο χεριών και εφιάλτες όσους βρίσκονται απέναντι στη χώρα του.

Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε την επιθετική ρητορική του και όπως αναφέρει η Hurriyet ανέφερε για την Ανατολική Μεσόγειο πως «θα έχουν εφιάλτες όσοι δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους για να μας βγάλουν από τη γεωγραφία της περιοχής». Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε στη συνέχεια: «Θα κόψουμε κάθε χέρι που απλώνεται στο κράτος μας, στη χώρα μας, στη σημαία μας».

Για την τουρκική παραβατικότητα και τη διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας αναφέρθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ. Όπως είπε, η αναστολή της εφαρμογής τελωνειακής σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας «δεν είναι εύκολη και η κυβέρνηση δεν το είπε ευθέως: είπε να ελεγχθούν ο παραβιάσεις ως προς τη τήρηση».

«Την αναστολή υπερτόνισε και υπερθεμάτισε ο Μανφερντ Βέμπερ, επικεφαλής της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, γιατί πλέον, είναι κατανόητο ότι η Τουρκία απειλεί την Ευρώπη. Δεν είναι απλώς μια περιφερειακή ένταση Κύπρου, Ελλάδας Τουρκίας, αλλά ευρωπαϊκή», σημείωσε η κ. Βόζεμπεργκ.

Για το θέμα του εμπάργκο των όπλων στην Άγκυρα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ είπε ότι υπογραμμίστηκε πως της δίνονται για να πολεμήσει κράτη-μέλη.

Μάλιστα, η κ. Βόζεμπεργκ δεν έκρυψε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Όπως τόνισε: «Μέχρι τις αμερικάνικες εκλογές, έτσι θα πάμε, με την Τουρκία να προσπαθεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο. Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις διότι δεν αποδέχεται τη μονοθεματική ατζέντα της Αθήνας» και πρόσθεσε πως ο Τούρκος πρόεδρος «είναι ένας απρόβλεπτος ηγέτης».