Σε μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών για την καταγγελία της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς επιδίδεται η Ελλάδα, ως απάντηση στην κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων ημερών. Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης, καθώς το Oruc Reis έχει σπάσει το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων, τα οποία αποτελούν  δυνητικό δικαίωμα της Ελλάδας. Έχει εκδώσει τρεις νέες Navtex για ασκήσεις σήμερα και βγάζει στο Αιγαίο τον στόλο του.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις περιοχές που έχουν δεσμευτεί από την Τουρκία περιλαμβάνεται και ο Κόλπος του Ξηρού, που είναι ο κοντινότερος στην ελληνική επικράτεια τουρκικός κόλπος, καθώς απέχει περίπου 30 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Στον συγκεκριμένο κόλπο η Τουρκία διεξάγει ασκήσεις σχεδόν κάθε εξάμηνο, ωστόσο σε αυτήν την φάση καταγράφεται μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών

Στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σειρά κινήσεων που συνιστούν μια ελληνική διπλωματική αντεπίθεση. Έτσι, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η ελληνική διπλωματία προχωρά σε:

  • επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Guterres στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
  • επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην οποία τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
  • επιστολή προς τον ΥΕ/ΑΕ Borrell για την Τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
  • Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.
  • Πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.
  • Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.
  • Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Απειλή με γεωτρύπανα

Πάντως, η εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας δεν έχει τέλος με τον υπουργό ενέργειας Φατίχ Ντολμέζ να απειλεί με αποστολή γεωτρύπανου απέναντι από το Κας που βρίσκεται πολύ κοντά στο Καστελόριζο. «Εάν κατά τις έρευνες εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου, η Άγκυρα θα στείλει γεωτρύπανο για να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις» διαμήνυσε σε προκλητικό τόνο.  Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας διέψευσε χθες ότι γίνονται σεισμικές έρευνες στην περιοχή και κάλεσε την Τουρκία να ξανασκεφτεί τα περί αποστολής γεωτρύπανου ή οτιδήποτε άλλου, που αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα

Υπό το πρίσμα της διαρκούς τουρκικής κλιμάκωσης, υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές τονίζουν πως η χώρα μας έχει εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης για κάθε κίνηση της Άγκυρας.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης έχουν πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο και αναδιαμορφώνουν συνεχώς την ελληνική στρατηγική και τα επιχειρησιακά τους σχέδια. Οι εντολές που έχει λάβει το Πολεμικό Ναυτικό είναι να βρίσκεται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ώστε οποιαδήποτε επιπλέον κίνηση που θίγει τα Εθνικά χωρικά ύδατα, είτε το ερευνητικό είτε τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας, να έχει την ανάλογη απάντηση.