Μίκης Θεοδωράκης: Να μην εφησυχάζουμε, ο αγώνας κατά του φασισμού δεν τελείωσε

«Μόνο με τη συνέχιση του θα δικαιωθούν ο Παύλος Φύσσας και όλα τα θύματα της Χρυσής Αυγής»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10:16
15/10/2020
Μίκης Θεοδωράκης: Να μην εφησυχάζουμε, ο αγώνας κατά του φασισμού δεν τελείωσε
30
loading

Την ιστορική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης σχολιάζει, σε άρθρο-παρέμβαση στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο μεγάλος συνθέτης δίνει τα συγχαρητήριά του στους δικαστές και καλεί όλους τους πολίτες να μην εφησυχάζουν.

«Η έκδοση της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό ότι αγώνας κατά του φασισμού δικαιώθηκε άρα τελείωσε. Αντίθετα, θα πρέπει να δούμε την απόφαση αυτή ως έναν σημαντικό σταθμό στον αντιφασιστικό αγώνα που πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση αφού γνωρίζουμε καλά πόσο ύπουλο είναι το μικρόβιο του φασισμού» λέει χαρακτηριστικά.

Το άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη

Συγχαίρω και χειροκροτώ τους δικαστές που είχαν το θάρρος να αψηφήσουν κινδύνους και εμπόδια και με την απόφασή τους να καταδικάσουν τη Χρυσή Αυγή αναγνωρίζοντας την ως εγκληματική οργάνωση.

Όταν απαλλαχθήκαμε από το άγος της Χούντας, ήταν βέβαιο ότι η τεχνητή διαίρεση του Λαού μας θα μείωνε τις αντιστάσεις του σε σημείο να δεχθεί την επανεμφάνιση μιας νέας Χούντας, εξίσου προσβλητικής και επικίνδυνης για τη Δημοκρατία.

Βεβαίως, το μέσον ανόδου της Χρυσής Αυγής διέφερε από τα προηγούμενα. Δηλαδή δεν ήρθε με την απειλή των τανκς αλλά με την ανοχή των εξουσιών, πολιτικών και δικαστικών.

Και ενώ η πρώτη μορφή, η Χούντα, αντιμετωπίστηκε με την αντίσταση του ελληνικού λαού, η δεύτερη, η Χρυσή Αυγή, κατόρθωσε να αποσπάσει την ανοχή θεσμών και κομμάτων, καθώς και την ψήφο περίπου μισού εκατομμύριου ελλήνων ψηφοφόρων, εξασφαλίζοντας την παρουσία των εκπροσώπων της μέσα στο Ιερό της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων!

Μετά την ιστορική απόφαση αυτής της ομάδας των δικαστών, διέπρεψε ο φαρισαϊσμός όλων των υπευθύνων για την κατάντια της χώρας μας που δίπλα στην τραγική αλλά και ηρωική μορφή της Μάγδας Φύσσα, δίπλα σε όλους εκείνους που έδωσαν τον μεγαλύτερο αγώνα εδώ και τόσο καιρό, «πανηγύριζαν» για τη «νίκη κατά του φασισμού».

Δεν υπήρξε ούτε αυτοκριτική, ούτε η προσπάθεια να αποκαλυφθούν και να καταδικασθούν οι βαθύτεροι λόγοι-ασθένειες εξαιτίας των οποίων από το 1967 έως σήμερα ζήσαμε δύο επταετίες με τη θηριώδη παρουσία δύο εγκληματικών μορφωμάτων με τη σφραγίδα του φασισμού-ναζισμού που τόσο τραγικά βίωσε ο Λαός μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Γι’ αυτό προτίμησα να μη μιλήσω την ημέρα που εκδόθηκε η δικαστική απόφαση. Γιατί δεν ήθελα μια τόσο σημαντική ημέρα για τη Δημοκρατία να πω δυσάρεστα αλλά και από την άλλη δεν μπορούσα να μην μιλήσω για το θέμα αυτό και να τα αποκρύψω, αφού δεν συνήθισα ποτέ τα μισόλογα.

Γιατί το χειρότερο είναι το γεγονός ότι έχουμε καθημερινά και ολοένα αυξανόμενα δείγματα φασιστικής νοοτροπίας στην καθημερινή μας ζωή, τόσο στις διαπροσωπικές σχέσεις με την έλλειψη κάθε έννοιας σεβασμού της διαφορετικότητας, όσο και στις διακομματικές σχέσεις με την έλλειψη κάθε έννοιας σεβασμού στο δικαίωμα της διαφωνίας και της διαφορετικής άποψης. Πράγμα που αποτελεί απόδειξη έλλειψης πραγματικής Παιδείας και Πολιτισμού.

Έτσι η φασιστική νοοτροπία – σαν το σαράκι που σαπίζει το ξύλο – σαπίζει καθημερινά το εθνικό σώμα με δραματικές συνέπειες τόσο για την υγεία της κοινωνίας, όσο και για τη δυνατότητα υπεράσπισής μας από τους πολλούς και μεγάλους κινδύνους που συσσωρεύουν οι διεθνείς εξελίξεις μπροστά από την πόρτα μας.

Μόνο με τη συνέχιση του αγώνα αυτού θα δικαιωθούν ο Παύλος Φύσσας και όλα τα θύματα της Χρυσής Αυγής.

Αντίθετα με τον φαρισαϊσμό, τον κρυφό και ύπουλο φασισμό-ρατσισμό και την άγνοια του κινδύνου που τροφοδοτεί τον εθνικισμό, το πλοίο ΕΛΛΑΣ είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα πέσει σε κάποια απροσδόκητη ξέρα καθώς τα τρια Φ (Φαρισαϊσμός, Φασισμός και Φανατισμός) εμποδίζουν την ασφαλή πορεία προς το μέλλον.

Σήμερα, τόσο τα εσωτερικά μας προβλήματα όσο και οι διεθνείς εξελίξεις απαιτούν να έχουμε τα μάτια μας ορθάνοιχτα, τη σκέψη μας ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από ιδεοληψίες και τις καρδιές μας καθαρές και αμόλυντες από το εμφύλιο μίσος, καθώς ταξιδεύουμε σε αχαρτογράφητα νερά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

30
σχόλια
 1. avatar Υ-Περαστικός

  Όσοι επαναλαμβάνουν θεωρίες \"των δύο άκρων\" \"μαύρους και κόκκινους φασισμούς\" :
  /
  1) Στην καλύτερη είναι απλά ανιστόρητοι.
  Μαύρος είναι ο φασισμός, και Κόκκινος είναι ο Κομμουνισμός. Εκτός αν έχετε ακούσει κανένα Μπλε Κομμουνισμό και δεν έχουμε πάρει χαμπάρι
  Επίσημοι Αμερικανοί όπως π.χ. ο τότε Πρέσβης στην Μόσχα Davies στο Βιβλίο του \"Mission to Moskow\" το οποίο γυρίστηκε και σε ταινία ΥΠΕΡ του ΕΣΣΔ/Στάλιν(υπάρχει στο Internet). Aντισταλινικοί ή με αρνητική γνώμη για τον Στάλιν ιστορικοί που έχουν δύο πλεονεκτήματα: Διάβασαν και διαβάζουν τα Κεντρικά Αρχεία από επί Γκορμπατσωφ εποχή και Ξέρουν Ρώσικα. Με Επίσημα δημοσιευμένα βιβλία βασισμένα σε αυτά τα στοιχεία.
  /
  2)Στην λιγότερο καλύτερη επαναλαμβάνουν τα λόγια του δικηγόρου του Λαγού Πατέρα Πλεύρη λόγια που ΠΛΕΟΝ βρίσκονται σε επίσημα δικαστικά έγγραφα . Και όλοι ξέρετε ποια είναι η πολιτική του θέση ε?;
  /
  3)Στην πολύ χειρότερη, επαναλαμβάνουν λόγια από:
  a) πρώην φιλοναζιστές μετέπειτα \"δημοκράτες\" ή
  b} από αντικομμουνιστές που επαινούσαν τους φασίστες στην Ουκρανία(π.χ τον Μπαντέρα) ή
  c) από ανθρώπους που ΜΕ εδώ και χρόνια ΕΠΊΣΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ εργαζόντουσαν σε \"υπηρεσίες\"
  /
  Και οι των 3 κατηγοριών ΑΜΕΣΩΣ μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο επιδόθηκαν σε ΟΡΓΙΟ αντικομμουνιστικής διαστρέβλωσης. Τα ονόματα πολλά και πολύ γνωστά (π.χ. Χάνα Αρέντ, Τόνι Χιλλ, Κόνκουεστ, , Τζορτζ Όργουελ, Καρλ Γιουγκ). Κάντε εσείς ένα google search για το σε ποια από τις 3 κατηγορίες ήταν ο καθένας τους..

 2. avatar Θορπ.

  Ο Μικης γνωρίζων πράγματα , σημεία και τέρατα κατι μας λέει στον ενικο !
  ουδεις πιότερο γνωστης του Μικη ήταν είναι και θα είναι τεράστιος !
  Κάτω τα μολύβια σας, Ανιστόρητοι Συνεπείς Υποκριτές και Πλιατσικολόγοι !
  Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος !
  * Ανελλιπώς 75 χρονια σας στηρίζει, σας κρίνει και σας επικρίνει ως έχων δικαίωμα !

 3. avatar Κούκος διπλός

  Με τη Χ.Α τελειώσαμε - ήταν άλλωστε θέμα χρόνου μετά την παραπομπή τους από τον Σαμαρά . Να δούμε πόρε θα τελειώσουμε με τους Αναρχικούς μπαχαλάκηδες , τους κουκουλοφόρους ,τους τρομοκράτες και τους διεθνιστές που κάνουν πλάτες «στην εισαγωγή λαθρομεταναστών και Τζιχαντιστών » και δεν πιστεύουν σε Σύνορα και Πατρίδες .... ενώ δηλώνουν πως θα ρισκάρουν τον Αφοπλισμό και ας συνορεύουμε με τους Τούρκους !!!

 4. avatar ΝΔ – χούντα ένα τσιγάρο δρόμος

  Οι χουντικοί εντάχθηκαν στην κυβέρνηση και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Γι\'αυτό η διακυβέρνηση (ο θεός να την κάνει) έχει γίνει ολοκληρωτική.

  1. avatar Ευτυχώς που τα αριστερά άκρα

   Είναι λευκες περιστερές...

  2. avatar χαχαχαχαχαααα

   Μιλάνε και οι αριστεροί για ολοκληρωτισμό!
   Πόσα κιλά ψυχανωμαλία κουβαλάτε ...

 5. avatar Τα θύματα του

  κόκκινου φασισμού Μίκη από το 44 μέχρι σήμερα πότε θα δικαιωθούν, θα μας πεις.

  1. avatar Από το ’42 …

   πάει νωρίτερα,
   διάβασε ποιά ήταν η πρώτη - πρώτη \"αντιστασιακή\" ενέργεια του ΕΛΑΣ

 6. avatar navigator

  Μικη, δεν εχεις μιλησει ποτε για τις δολοφονιες του πατερουλη Σταλιν στα στρατοπεδα
  συγκεντρωσης. Τα αρχεια που αποχαρακτηριστηκαν λενε
  για 20000000 εκατ .Ηταν μαζι τους και Ελληνες.
  Για να μην πω για την εκτελεση 4-5000 Πολωονων αξιωματικων που τα ειχατε
  φορτωσει στους ναζι και μετα τον αποχαρακτηρισμο των αρχειων επι Γελτσιν
  τις εκτελεσεις τις εκαναν ρωσοι τελικα.
  Καταδικη των Ναζι ναι, αλλα καταδικη και των κουμουνιστων.(Αριστερος φασισμος)
  Δεν ειναι υποκρισια? να λες μονο για την μια πλευρα? Ο Κουτσουμπας να μας πει
  που πηγε και στην συγκεντρωση.

  1. avatar Λουκι

   Σε έπιασε καημός για τους Πολωνούς να υποθέσω. Αυτό που εξισώνετε τις χιλιάδες Έλληνες θύματα των ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους με τα εγκλήματα των ρώσων με ξεπερναεί. Φαντάζομαι επιδιώκεις την αποκύρυξη του φασισμού σε όλη την υφήλιο. Ας αρχίσουμε απο την Ελλάδα που ακόμη έχει σπόρους αυτών που έχασαν τον πόλεμο και συνεχίζουμε σε Ευρώπη σε Ασία και σε όλο τον κόσμο αλτρουιστή μου.

   1. avatar σε ξεπερναούν

    τα θύματα ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΝΤΙΟΙ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ που έσφαξε με την ...ευγενική χορηγεία του ΣΥΜΜΑΧΟΥ/ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ μπολσεβίκου ΛΕΝΙΝ σύν οι 38.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΝΤΙΟΙ που εστάλησαν για ...διακοπές στο ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ΓΚΟΥΛΑΓΚ με την προσωπική επίβλεψη του ΜΠΕΡΙΑ(NKVD,απόρρητα αρχεία) και του ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΣΤΑΛΙΝ? Διαγωνισμό κάνουμε εδώ για το πόσους περισσότερους η λιγότερους δολοφόνησαν Ο ΝΑΖΙΦΑΣΙΣΤΑΣ ,και Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΦΑΣΙΣΤΑΣ, παράφρονες και οι δύο?

    1. avatar ευτηχως που

     οι καπιταλες δημοκρατες( οχι μονο οι ηπα) δεν εσφαξαν κανεναν.
     και πριν και μετα το πολεμο αφησαν νεκρους σε ολη την επιφανεια του πλανητη....και συνεχιζουν

     1. avatar Ο ΦΥΤΙΛΙΑΣ

      το τι έκαναν και κάνουν οι καπιταλιστές το γνωρίζουμε και το καταδικάζουμε χωρίς αστερίσκους. Αλλά να προσπαθούν και οι.....αριστεροί φασίστες να βγούν αθώες περιστερές, με ψέμματα,φτηνοδικαιολογίες, θολοκουλτούρα,διαστρέβλωση,δολοπλοκίες ,ξεπερνώνας και τον ΠΡΟΦΕΣΣΟΡΑ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ, και ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΑΛΙΝ ε σκάει συνεχώς στα γέλια το ποικιλόχρωμο ερίφιο.

 7. avatar Για πες μας

  Μικυ μου,τα κοματα που φασιστικα μας εφεραν μνημονια κ πηδαει ο κοσμος απο τα μπαλκονια ποτε θα τιμωρηθουν?
  Το κομα που φασιστικα αγνοησε το αποτελεσμα δημοψηφισματος κ υπεγραψε διακρατικες συμφωνιες χωρις να το επιθυμει ο λαος ποτε θα τιμωρηθει?οι παραπανω δεν ειναι οι εχθροι της δημοκρατιας?δεν κινηθηκαν φασιστικα?ο νομος δεν ισχυει για ολους?

 8. avatar ΕΚΤΣΣ

  καλα αυτος δεν ελεγε οτι οι Ναζι ειναι παρεξηγημενοι και οτι αγαπανε την πατριδα με τον δικο τους τροπο? Α ρε Μικη, τα τελευταια χρονια εχεις πει τοσες πολλες [...] μαζεμενες αλλα απο την αλλη σκεφτομαι και την ηλικια σου. Μαζι με το σωμα υποχωρει και το μυαλο στον ανθρωπο, δυστυχως αυτη ειναι η μοιρα ολων μας καποια στιγμη

 9. avatar μίλησε

  ο κολλητός των μητσοτάκηδων, που χαριεντιζόταν με τα χαύγουλα στα συλλαλητήρια. Ουστ!

 10. avatar ΕΓΩ ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ

  ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ....\'\'\'ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ\'\'\' ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ!!!!
  ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟΝ ..............ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΕΙ ΑΛΛΟ..ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ....ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ...!!!!!!!

 11. avatar πάει κι αυτός

  ξεμωράθηκε

  1. avatar @ αυτός

   Αν κάποιοι έχουν ξεμωραθεί είναι οι συριζαίοι.

 12. avatar Dwros K

  Περίεργα μας τα λέει. Τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλος υποστηρικτής του εθνικισμού!
  Τα έχει χάσει και αυτός?

  1. avatar @Dwros K

   Αυτός καλά τα λέει, εσείς η δήθεν αριστερά τα έχετε χάσει.

 13. avatar ο χειρότερος φασισμός είναι ο αριστερόστροφος

  είχε πει αλλά τώρα κάνει δήλωση στη μόδα των ημερών. Για τα τρία Φ (φασισμός, φαρισαισμός, φανατισμός) που έχουν ριζώσει στη φασιστερά καμιά δήλωση?

 14. avatar Παππου

  υπαρχει και αριστερος φασισμος. Και πρεπει και αυτος να λογοδοτησει καποια στιγμη.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Nazism_and_Stalinism#/media/File:Hitler_and_Stalin_poster_in_comparison2.jpg

 15. avatar Σφυροδρεπανάκιας

  Εξαιρετικό το κείμενο από το σύντροφό Μίκη. Μυαλό κρυστάλλινο. Μετά από αυτό το κειμενο έγραψε καπάκι και έξι τραγούδια. Τον άλλο μήνα μπαίνει στούντιο και Χριστούγεννα βγάζει καινούργιο δίσκο.

 16. avatar ΟΥΧΙ αντιπαλος

  Μίκης Θεοδωράκης: Να μην εφησυχάζουμε, ο αγώνας κατά του φασισμού δεν τελείωσε
  Μπορει φιλτατε Μίκη να εισαι καλος μουσικός αλλα στα πολιτικα = πας λαθος=====

  Εαν ο αγωνας δεν τελειωσε με τον δικό σου =ΦΑΣΙΜΣΜΟ= ( δεν εχω καμιαν σχεση με την ΧΑ)
  ομως ο δικός σας φασισμος της αριστερας και του κομμουνισμου ειναι το ιδιο και ίσως
  ποιο χειρότερος και το λεω =ευθεως= με χωρις εντροπη και θαρρος και θρασος και οποιος
  θελει ας με κατακρινει, ας με ειπει φασιστα αλλα εκφραζω την αληθεια την οποιαν εχει
  γραψει η ΙΣΤΟΡΙΑ με τα οσα συνεβησαν και τα οποια θα μεινουν δια πάντα στις μνημες
  των ΕΛΛΗΝΩΝ>
  Τα οσα διεπραξαν οι δικες σας ιδεες δεν τα εχει κανει ο φασισμος της ΧΑ εαν γυρισεις
  λιγο πισω και σκεφθης τοτε θα δικαιωθώ φιλτατε Μίκη,
  Σε εκτιμω σαν =μουσικο= αλλα οι πολιτικές σου ιδεολογιες δεν εχουν αλλαξει και ακομη
  νομιζεις οτι υπαρχει ο παραδεισος του ανατολικου μπλοκ που 75χρονια κατασφαγιαζε
  τους πολιτες μεχρι που ηλθε η ελευθερια και τοτε φανηκαν ολα και η αληθεια.
  Οσοι ηταν στο =κόμμα= ξαφνικα εγινα ολιγαρχες [...] φιλτατε Μίκη αλλα, αυτο το ξερεις αλλα δεν το λες, ακομη δεν
  εχουν αλλαξει οι ιδεες τοσο σε εσενα οσο και σε ολη την παραταξη σου που εσυ ακομη
  ===================== ΠΙΣΤΕΥΗΣ========
  Παρα ταυτα σου ευχομαι να εισαι καλά.
  Μφχ

 17. avatar Για

  Δείτε λίγο πόσους έχουν σκοτώσει η 17Ν, η 1η Μάη, οι πυρήνες φωτιάς και ένα σωρό άλλες αριστερές τρομοκρατηκες οργανώσεις. Αντε μπράβο!!Που και οι αριστεροι τώρα να μας το παίξουν ψυχουλες!

  1. avatar oi

   οι πυρηνες της φωτιας δεν σκοτωσαν κανεναν.
   τους επιασαν για κατι στρακαστρουκες και αυτοι ανελαβαν ολες τις τρομοκρατικες και εγκληματικες επιθεσεις για τις οποιες κατηγορηθηκαν. δεν προσπαθησαν να γλυτωσουν τιποτα...εχουν φαει 20 χρονια ο καθενας.
   τα χρυσαβγλουλα εκανα οτι εκαναν και τωρα το παιζουν veagan,φιλοζωοι, και ενας εχει παντρευτει την ιδια αλβανιδα..(εκτος αν ειναι ο αλλος που εχει παντερυτει τη μεξικανη)δεν θυμαμαι ποιος απο τους δυο ειναι

   1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

    οι ΑΡΙΣΤΕΡΟΑΝΑΡΧΟ ΤΕΤΟΙΕΣ τέλος πάντων ,ΜΟΛΟΤΟΦ,ΚΑΔΡΟΝΙΑ,ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ,ΠΕΤΡΕΣ,ΤΣΙΜΕΝΤΟΛΙΘΟΙ,ΤΟΥΒΛΑ κλπ δεν σκοτώνουν βρε ...τάπαμε αυτά....

  2. avatar μπερνυ

   Τι είχε για να το χάσει ο μουσικός των πανυγυριών

 18. avatar supercat

  ναι να φτιαξετε και δρομους με το ονομα \"θυματα χρυσης αυγης\" σαν τους ηρωες του πολυτεχνειου ενα πραγμα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει