Τσιάρας για Χρυσή Αυγή: Σύντομα θα κατατεθούν αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

«Θα αντιμετωπιστεί υπεύθυνα το θέμα με τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασμένων»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22:25
08/10/2020
Τσιάρας για Χρυσή Αυγή: Σύντομα θα κατατεθούν αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
3
loading

«Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα που έχουμε συστήσει, επεξεργάζεται ήδη προτάσεις και σύντομα θα τις φέρουμε στην Βουλή για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που αφορούν εγκληματικές οργανώσεις», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε ως αντισυνταγματικές τις τροπολογίες που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, καθώς στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει στον εκλογικό νόμο εάν δεν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Ο Κ. Τσιάρας ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής για την Παρακολούθηση των Ποινικών Κωδίκων του, εισηγήθηκαν την επιστροφή της επίμαχης ρύθμισης που αφαίρεσε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές του 2019, «με αποτέλεσμα σήμερα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να αντιμετωπίζουν μικρότερες ποινές». Χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως είπε, γίνεται «για να καλύψει το μέγεθος της ζημίας που προκάλεσε αλλάζοντας τον Ποινικό Κώδικα, καθώς ισχύει πάντα ο ευνοϊκότερος νόμος». Τόνισε πως ακόμα και αν η κυβέρνηση της ΝΔ με τις τροποποιήσεις που έκανε πριν το καλοκαίρι στον ΠΚ, είχε επαναφέρει τις παλαιότερες και πιο αυστηρές διατάξεις, πάλι η Χρυσή Αυγή θα πήγαινε με τις ηπιότερες που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα άλλαζαν τα δεδομένα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και ψήφισε την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων, «τότε η ΝΔ και όλος ο νομικός κόσμος είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που θα είχε στην απόφαση για την Χρυσή Αυγή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, επέμεινε πως ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να αποκλειστεί η δυνατότητα των καταδικασμένων μελών της Χρυσής Αυγής να συμμετάσχουν σε μελλοντικές εκλογές, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κάτι στο οποίο, όπως επισήμανε, συμφώνησαν τελικά και το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ με τις δικές τους τροπολογίες, παρ όλο που το πρωί εξέφρασαν αντιρρήσεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανέφερε ότι εκλογές δεν θα γίνουν αύριο, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, συνεπώς υπάρχει χρόνος για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος με ταυτόχρονες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και στον Ποινικό Κώδικα. Καθώς «τα κωλύματα που μπαίνουν στον εκλογικό νόμο είναι συναπτόμενα με τις ποινικές διατάξεις. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι πάμε να κάνουμε παρέμβαση στην εκλογική νομοθεσία, αυτή η παρέμβαση συμπαρασύρει και άρθρα του ΠΚ. Δεν είναι τόσο απλό. Γι αυτό και πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα και ευθύνη». Απευθυνόμενος δε, στον ΣΥΡΙΖΑ, σήκωσε τους τόνους λέγοντας ότι «θα πρέπει να γίνουμε σοβαροί και να υποστηρίζουμε την πραγματικότητα και να μην προσπαθούμε να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας για να δείξουμε ευαίσθητοι. Εσείς είστε αυτοί που με την αλλαγή του ΠΚ ανοίξατε το παράθυρο. Δεν ακούσατε τις προειδοποιήσεις και έρχεστε τώρα υποκριτικά να προτείνετε κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ισχύει ο ευμενέστερος νόμος».

Την βούληση της κυβέρνησης να φέρει σύντονα νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα, ώστε να μην μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Ανενδοτος

    Και γιατί δεν το κάνατε τους 16 μήνες που κυβερνατε Κ. Τσιάρα ; Πολύ απλά . Για να τη βγάλουν καθαροί οι εκπορευομενοι απο τη δικη σας παραταξη , και ταυτόχρονα για να φορτώσετε στο ΣΥΡΙΖΑ το όντως πολιτικό λάθος του , και ο οποιος υπεβαλε προταση , βλεποντας το λάθος του . Κι εσείς ; θα αποφασίσετε λέει τώρα , μετά την προταση του φταιχτη για την επιβεβλημένη αλλαγή του ποινικού κωδικα .

  2. avatar @@@@@

    Είναι σαφές ότι ο στόχος είναι το νεοσύστατο κόμμα Κασιδιάρη το οποίο σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις έμπαινε στη βουλή και με καλό ποσοστό μάλιστα....οπότε τα πολιτικά δικαιώματα σας εμποδίζουν για να βγάλετε τον πολιτικό σας αντίπαλο εκτός....αυτό που έγινε βέβαια δεν είναι μια δίκαια δίκη συμβατή με το νομικό πολιτισμό της δύσης, αυτό ήταν λαϊκό δικαστήριο....από πότε δικάζεται κάποιος στη βουλή και στο δρόμο;; υπάρχει διάκριση των εξουσιών στην Ελλάδα; μονολεκτικά όχι, αυτό άλλωστε διακρίνεται ξεκάθαρα και στο βίντεο Μπαλτάκου. Να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή από την ψήφο του ελληνικού λαού όχι όμως στήνοντας δίκες και επικοινωνιακά παιχνίδια. Ακόμη μας λέτε ότι θα αλλάξετε το νόμο όπως σας βολεύει για να μην έχουν δικαίωμα να κατέβουν στις εκλογές οι πολιτικοί σας αντίπαλοι....που είστε ικανοί να φτάσετε για να μείνετε στην εξουσία;;

  3. avatar …………………΄΄

    Τι πολίτευμα έχουμε;; δικαιοσύνη χειρότερη από αφρικανική χώρα...δεν μας κάνει η ποινή σε μια δίκη που εξελίσσεται, αλλάζουμε το νόμο. Δεν επαρκούν τα στοιχεία, τους καταδικάζουμε πολιτικά αφού έχουμε βάλει τα κανάλια να κάνουν το απαραίτητο κλίμα και στη συνέχεια στέλνουμε και τα τάγματα εφόδου της αριστεράς έξω από το δικαστήριο...αυτό είναι λαϊκό δικαστήριο και όχι δικαστήριο δυτικής χώρας....προσέξτε όμως γιατί μπορεί να βρεθείτε και εσείς κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τον ίδιο νόμο...μπορεί κάποια στιγμή να βρεθεί κάποιος εισαγγελέας που να ασχοληθεί με το βίντεο Μπαλτάκου και αυτό συνιστά πραγματικά εγκληματική οργάνωση....το να ξυλώνεις δηλαδή τους πολιτικούς σου αντιπάλους μέσω της επιρροής της δικαιοσύνης....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει