Ο γραμματέας της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε πως, «ο Πρωθυπουργός έχει πολιτική ευθύνη για την ύπαρξη του κ. Μπαλτάκου στο περιβάλλον του», ενώ όπως ανέφερε, «το θέμα δεν κλείνει με την παραίτηση Μπαλτάκου».

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «REALFM 97.8» και τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως «πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να διεξαχθεί έρευνα για το επίμαχο βίντεο».

Αναλυτικά η συνέντεξη του κ. Ανδρουλάκη:

Κύριε Ανδρουλάκη σας ζητώ ένα σχόλιο για όλα όσα είδαμε χτες, πριν ξεκινήσω με τις ερωτήσεις

Τι να σας πω; Το θέμα κ. Μπαλτάκου είναι πολύ σοβαρό. Ο κ. Μπαλτάκος από ό,τι άκουσα σήμερα στο σταθμό σας εκτίθεται ανεπανόρθωτα και με αυτά που είπε. Είναι πολύ σοβαρό λοιπόν το θέμα και δεν κλείνει με την παραίτηση Μπαλτάκου.

Κατά την προσωπική μου άποψη και ο Πρωθυπουργός έχει πολιτική ευθύνη για την ύπαρξη του κ. Μπαλτάκου στο περιβάλλον του. Και επίσης πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να διεξαχθεί έρευνα για το επίμαχο βίντεο, ώστε να φωτιστεί κάθε σκοτεινό σημείο κι εμείς έχοντας ολοκληρωμένη άποψη να πάρουμε τις τελικές μας πολιτικές αποφάσεις.

Μισό λεπτάκι γιατί μου τα βάλατε όλα μαζί και δικαίως και θέλω να τα πιάσουμε ένα – ένα. Λέτε λοιπόν ότι δεν κλείνει με την παραίτηση Μπαλτάκου αυτή η ιστορία

Βεβαίως.

Τι εννοείτε κ. Ανδρουλάκη;

Κανένας δημοκράτης προοδευτικός πολίτης δεν μπορεί να ανεχτεί συμπεριφορές Μπαλτάκου. Δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι σε μια συγκυβέρνηση η οποία έγινε για ένα ειδικό σκοπό, για ένα εθνικό σκοπό και να έχουν τέτοιο ρόλο, τέτοιες ιδέες, τέτοιες συμπεριφορές.

Θα συμφωνήσουμε απόλυτα, αλλά πρακτικά αυτό…

Προσέξτε, η συμπεριφορά του κ. Μπαλτάκου είναι αήθης και θέτει ζητήματα δημοκρατίας και λειτουργίας θεσμών και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτά τα ζητήματα.

Πρακτικά αυτό τι σημαίνει ότι δεν κλείνει με την παραίτηση Μπαλτάκου;

Σας λέω: θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος πολύ κοντινός στον Πρωθυπουργό. Υπάρχει πολιτική ευθύνη του Πρωθυπουργού για την ύπαρξη του κ. Μπαλτάκου σε αυτή την πολύ σημαντική θέση. Θεωρώ επίσης ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να διεξάγει έρευνα για το επίμαχο video, να φωτίσουμε όλο το πλαίσιο για να δούμε τι έχει συμβεί με το θέμα Μπαλτάκου – Χρυσής Αυγής και να πάρουμε τις τελικές πολιτικές αποφάσεις μας.

Διότι από το πρωί ακούμε διάφορα απίστευτα πράγματα. Κατ’ αρχάς κάποιοι από τη Νέα Δημοκρατία …

Όταν λέτε «τις τελικές πολιτικές σας αποφάσεις» …

Κάποιοι από τη Νέα Δημοκρατία …

Μισό λεπτό κ. Ανδρουλάκη …

Κυρία Μακρή ακούστε, κάποιοι από τη Νέα Δημοκρατία βγαίνουν και λένε ότι το βίντεο δικαιώνει τον κ. Σαμαρά. Όχι. Δεν δικαιώνει τον κ. Σαμαρά το βίντεο. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι αυτή που χάρη στα στοιχεία που ανέδειξε η δικαστική έρευνα απέδειξε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική νεοναζιστική Οργάνωση.

Όταν λέτε «για να πάρουμε τις τελικές μας πολιτικές αποφάσεις» επειδή εσείς συγκυβερνάτε αυτή τη στιγμή με τον κ. Σαμαρά και με τη Νέα Δημοκρατία, λέτε ότι «ακόμη και να δούμε αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από την Κυβέρνηση»; Φτάνει μέχρι εκεί η σκέψη σας;

Αυτά που λέω είναι σαφή. Δεν κάνω σεναριολογία κα Μακρή, είναι πολύ κρίσιμα τα πράγματα. Είμαι σαφής. Το βίντεο αυτό πρέπει να το πάρει στα χέρια της η Δικαιοσύνη και να διεξαχθεί έρευνα για να ξέρουμε επ’ ακριβώς τι έχει συμβεί.

Έρευνα επί της ουσίας, εννοείτε;

Δεν βγαίνω σήμερα να κάνω σεναριολογία.

Επί της ουσίας έρευνα για το αν υπήρξαν παρεμβάσεις;

Δεν μπορώ να ακούω από το πρωί κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κα Μακρή που πριν μερικούς μήνες κατήγγελλαν τη βία από όπου κι αν προέρχεται όπως ο κ. Γεωργιάδης, να βγαίνει σήμερα και να λέει ότι συγκινείται από τον υιό Μπαλτάκο και από τις πρακτικές του τις χτεσινές. Είναι απαράδεκτες αυτές οι δηλώσεις.

Σήμερα, αποδεικνύεται περίτρανα το εξής: το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία είναι δυο διαχρονικοί πολιτικοί αντίπαλοι, με τεράστιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές και μάλιστα με ένα υποσύνολο της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτό που εκφράζει ο κ. Μπαλτάκος, πέρα των άλλων, έχουμε και πολιτισμικές διαφορές.

Και αν είμαστε στην ίδια Κυβέρνηση είναι διότι πήραμε μια απόφαση από το 2010 να έχει η χώρα ένα συγκεκριμένο δρόμο για να βγει από την κρίση. Είναι μια Κυβέρνηση εθνικού και ειδικού σκοπού. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανεχτούμε Μπαλτάκους. Καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, που μιθριδατίζουν την ελληνική κοινή γνώμη απέναντι στην Ακροδεξιά. Καμία ανοχή.

Κύριε Ανδρουλάκη επιτρέψτε μου όμως τώρα να σας ρωτήσω, τον κ. Μπαλτάκο δεν τον γνωρίσαμε χτες από το video το οποίο του υπέκλεψε ο Κασιδιάρης. Τον κ. Μπαλτάκο τον ξέρουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφορούσε και έλεγε «θα συγκυβερνήσουμε με τη Χρυσή Αυγή αν μας κουνιέστε» και το έλεγε και στη ΔΗΜΑΡ και το έλεγε και στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μπαλτάκος εμπόδισε το αντιρατσιστικό, ο κ. Μπαλτάκο μια σειρά από πράγματα.

Έχετε δίκιο, το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά …

Τότε τι κάνατε; Ζητήσατε την παραίτησή του;

Θα σας πω αμέσως. Το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά έχουμε καταγγείλει τον κ. Μπαλτάκο και όλη αυτή τη στρατηγική που αφηγηθήκατε προηγουμένως, το ΠΑΣΟΚ πολύ πριν γίνει το έγκλημα της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά είχε καταγγείλει τη δράση της Χρυσής Αυγής, όταν κανένα άλλο Κόμμα δεν είχε αυτή τη στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή που είχε το ΠΑΣΟΚ με εκδηλώσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα.

Πριν μερικές εβδομάδες στον Alpha Radio είχα καταγγείλει τους ακροδεξιούς θύλακες που υπάρχουν μέσα στη Νέα Δημοκρατία και ότι έπρεπε να έχουμε τελειώσει με αυτό το θέμα. Εμείς είχαμε καθαρή στάση απέναντι στα γεγονότα κα Μακρή. Άλλοι δεν έχουν.

Κύριε Ανδρουλάκη να μιλήσουμε ανοιχτά. Εδώ δυο δρόμοι υπάρχουν: η μία είναι ήδη ο Γιώργος Παπανδρέου χτες το βράδυ βγήκε και είπε ότι «δεν μπορούμε να συγκυβερνάμε, δεν φτάνει η παραίτηση Μπαλτάκου» αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Κυβέρνηση. Και το άλλο το οποίο ακούω από χτες το βράδυ είναι άλλη Κυβέρνηση υπό την παρούσα Βουλή αλλά χωρίς τον Σαμαρά. Υπάρχουν αυτές στις σκέψεις σας;

Ακούστε κα Μακρή, πρέπει επειδή η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι να είμαστε ψύχραιμοι και συνεπείς. Το έχω πει πολλές φορές. Η διολίσθηση προς τη Χρυσή Αυγή ξεκίνησε όταν κάποιοι αποδέχτηκαν να συγκυβερνήσουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία μαζί με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό απενοχοποιώντας έτσι τις ακροδεξιές ιδέες σ’ ένα ευρύ ακροατήριο στην Ελλάδα.

Και αυτοί πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους. Τότε στο Πολιτικό Συμβούλιο αμέσως μετά είχα πει ότι ήταν σφαίρα στην καρδιά του ΠΑΣΟΚ αυτή η απόφαση.

Όσον αφορά αυτό που λέτε είμαι σαφής: πρέπει η Δικαιοσύνη να πάρει το video, να διεξαχθεί έρευνα και να μάθουμε την απόλυτη αλήθεια ώστε να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις.

Κύριε Ανδρουλάκη αν θυμάμαι καλά γιατί τα γεγονότα είναι τόσο πυκνά που δεν θυμάμαι και ακριβώς τις ημερομηνίες και ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αποδεχτεί αυτή την απόφαση να είναι και ο κ. Καρατζαφέρης στην Κυβέρνηση

Κακώς. Ήταν ένα ιστορικό λάθος της Παράταξης που αποδέχτηκε να συγκυβερνήσει με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό χωρίς να υπάρχει ανάγκη για κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ήταν λάθος. Διότι απενοχοποίησε ακροδεξιές ιδέες σε ευρύτερα ακροατήρια.

Και να σας πω κάτι γιατί πρέπει να κλείσουμε αυτό το θέμα. Σήμερα ποιος δημοκράτης προοδευτικός πολίτης μπορεί να ανεχτεί αυτές τις συμπεριφορές από τόσο υψηλά πρόσωπα στην Κυβέρνηση; Κανείς. Λοιπόν, αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει το έργο της, αλλά με ένα σαφέστατο πολιτικό πλαίσιο. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανοχή σε φαινόμενα Μπαλτάκου.

Γι’ αυτό σας λέω ότι πρέπει να μάθουμε όλη την αλήθεια πριν πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις.

Είναι μόνο ο κ. Μπαλτάκος;

Μα σας είπα και το έχω ξαναπεί. Υπάρχουν ακροδεξιοί θύλακες οι οποίοι πρέπει να ξηλωθούν από τον κρατικό μηχανισμό και πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις όταν μάθουμε όλη την αλήθεια.

Ποιος άλλος είναι Ακροδεξιός θύλακας δηλαδή στον κρατικό μηχανισμό που πρέπει να ξηλωθεί

Δεν έχετε δει φαινόμενα τα οποία είναι απαράδεκτα και στα Σώματα Ασφαλείας τα οποία έχουν καταγγελθεί και στο παρελθόν; Δεν τα έχουμε δει; Δεν τα έχουμε καταγγείλει;

Άρα μιλάτε στον κρατικό μηχανισμό όχι στην Κυβέρνηση με την έννοια της πολιτικής ηγεσίας

Κυρία Μακρή, είναι σαφέστατη η απάντησή μου.

Όταν λέτε «η Δικαιοσύνη να μπει και να δει το βίντεο» εννοείτε επί της ουσίας της συζήτησης του Κασιδιάρη και του Μπαλτάκου; Δηλαδή αν υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις; Αν ο Σαμαράς έκανε τηλέφωνα;

Όλα αυτά που είπα, είναι σαφή κα Μακρή, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας γνωρίζοντας όλη την αλήθεια. Και μην προσπαθεί ο ένας ή ο άλλος να εκμεταλλευτεί ευκαιριακά ένα πολύ σοβαρό γεγονός.

Θεωρώ ότι πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που από το πρωί έχουν βγει στα ΜΜΕ είναι σε λάθος γραμμή. Δηλαδή δεν μπορεί , το είπα και προηγουμένως, να καταγγέλλεις τη βία από όπου κι αν προέρχεται και τώρα να βγαίνεις και να λες ότι «συγκινούμαι από τη συμπεριφορά του υιού Μπαλτάκου». Λάθος μήνυμα προς την κοινωνία είναι αυτό.

Ναι, σε αυτό δεν θα διαφωνήσει κανείς μαζί σας. Κύριε Ανδρουλάκη να σας ευχαριστήσω πολύ, όπως καταλαβαίνω όλα ανοιχτά είναι και είμαστε μπροστά σε μεγάλες αναταράξεις και εξελίξεις. Καλό μεσημέρι στο Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Νά ‘στε καλά.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για την υπόθεση Μπαλτάκου-Κασιδιάρη