Τα σταθερά αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, ιδίως στην Αττική, έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση και φέρνουν πιο κοντά νέα μέτρα, που ενδεχομένως να κλειδώσουν και να ανακοινωθούν και σήμερα.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να καταρτίσει κατάλογο μέτρων που θα κλιμακώνονται σε τοπικό ή και γενικό επίπεδο εάν χρειαστεί.

Τον προβληματισμό της κυβέρνησης επέτεινε το γεγονός ότι άνοιξαν τα σχολεία ενώ παρατηρείται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές όπως η Αττική κι η Πέλλα. Το ζήτημα είναι πως όπως επισήμανε χθες και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τα μισά κρούσματα που εντοπίζονται καθημερινά είναι στην Αττική, όπου βέβαια διαμένει και ο μισός πληθυσμός της χώρας. Ωστόσο δεν είναι ρεαλιστικό να ληφθούν μέτρα οριζόντια για όλο το λεκανοπέδιο, όποτε εξετάζονται τοπικές παρεμβάσεις ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο.

Οι ειδικοί ετοίμασαν λίστα προτάσεων χθες το βράδυ, η οποία παραδόθηκε στον πρωθυπουργό που θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις.

Τα ακραία σενάρια αποκλείονται καθώς είναι προφανές ότι ιδιαίτερα σκληρά μέτρα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Στο τραπέζι έχει τεθεί πάντως το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική. Για τη δυνατότητα εφαρμογής του όμως υπάρχουν αμφιβολίες. Δεν τίθεται αντίθετα ζήτημα lock down ή κλεισίματος καταστημάτων. Ένα άλλο σενάριο που έχει συζητηθεί είναι το κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να «σπάσουν» οι ώρες αιχμής και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και στη γειτονιά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Γαλλία, μια από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης με σχεδόν επταπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, ξεπέρασε ακόμη και το όριο των 10.000 νέων κρουσμάτων του Covid-19 ημερησίως. Συνολικά 30.910 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19 μετά την έναρξη της επιδημίας στη Γαλλία.

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ, προχωρά στην επιβολή νέου lockdown τριών εβδομάδων, από τις 18 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε απόσταση πάνω από 500 μέτρα από τους τόπους κατοικίας, κλείσιμο των χώρων λατρείας και των σχολείων και άνοιγμα μόνον των απαραίτητων καταστημάτων.

«Παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις διεθνώς. Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Αντιδράσεις και απάντηση για τις μάσκες XL στα σχολεία

Το γεγονός ότι χθες μοιράστηκαν στα σχολεία μάσκες υπερβολικά μεγάλες για τους μαθητές προκάλεσε αντιδράσεις με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να προβαίνει στη συνέχεια σε διευκρινίσεις.

«Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου» ανέφερε ειδικότερα η ΓΓ Δημόσιας Υγείας σε ανακοίνωση της, καταλήγοντας ότι επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος.