Η τουρκική προκλητικότητα και οι σχετικές πρωτοβουλίες της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου των κρατών μελών της ΕΕ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας συζήτησε για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρωτοβουλίες της γερμανικής προεδρίας για επανεκκίνηση του διαλόγου».

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και να αποδεχθεί την προοπτική ισχυρών κυρώσεων στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού ευρωτουρκικού διαλόγου», συνεχίζει η εν λόγω ανακοίνωση.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας «τόνισε ότι μόνο σε αυτήν τη βάση και με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις  επανεκκίνησης των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ -χωρίς παρέμβαση τρίτων στην ατζέντα των συνομιλιών- με σκοπό, αν οι διερευνητικές αποτύχουν να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη».