Το εκθεσιακό κομμάτι της ΔΕΘ μπορεί να ακυρώθηκε αλλά το πολιτικό θα πραγματοποιηθεί, με αυστηρούς περιορισμούς στον αριθμό ατόμων, προφυλάξεις και ενδεχομένως με… τηλεδιάσκεψη όσον αφορά στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Με δεδομένο ότι λόγω του κορονοϊού δεν θα πραγματοποιηθεί η φετινή ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης και τα μέτρα που θα συνοδεύουν την υλοποίησή του, στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού «Thessaloniki HELEXPO Forum» το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2020, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο του briefing.

Ερωτηθείς ειδικότερα ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του πρωθυπουργού στην εφετινή επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Πέτσας υπενθύμισε ότι πέρυσι στη ΔΕΘ ο κ.Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί πως θα κάνει απολογισμό κάθε 12 μήνες. Για αυτό και εφέτος παρά την ακύρωση του εκθεσιακού τμήματος, θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία και εάν τελικά είναι ανοιχτή, δε θα την παρακολουθήσουν στο Βελλίδειο Μέγαρο πάνω από 50 άτομα, κυρίως από τους παραγωγικούς φορείς.

Αυτό βεβαίως σημαίνει πως δεν θα ανέβουν στη Θεσσαλονίκη κρατικοί αξιωματούχοι, αλλά ακόμη και τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό μόνο οι υπουργοί που είναι απολύτως αναγκαίο να παραστούν, δηλαδή τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Δεν θα επιτραπεί η είσοδος ούτε στους βουλευτές, ούτε καν σε αυτούς που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει γκρίνιες…

«Δεν θα στείλουμε σε μία περίοδο που η Θεσσαλονίκη είναι στο επίκεντρο της πανδημίας ένα λάθος μήνυμα. Όπου έχει εκδηλώσεις οποιουδήποτε είδους θα είναι 50 άτομα αυστηρά, με αποστάσεις» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος στη συνέχεια.

Επίσης όπως ανακοίνωσε ο κ.Πέτσας η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού θα γίνει την Κυριακή με μέτρα ασφαλείας. Εξετάζεται αν θα είναι δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη και πως θα εξασφαλιστεί με 50 άτομα επαρκής αριθμός ερωτήσεων, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα πραγματοποιηθεί η ομιλία το Σάββατο και η συνέντευξη τύπου την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις κατόπιν συζήτησης με τη διοίκηση της Helexpo, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να μεταβεί στη συμπρωτεύουσα την Παρασκευή για να κάνει απολογισμό έργων για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα όπως το μετρό κλπ.

Ο πρωθυπουργό από τη Θεσσαλονίκη θα περιγράψει τα υγειονομικά μέτρα, αλλά και το ευρύτερο όραμα του για την οικονομία και θα ανακοινώσει όπως επιβεβαίωσε ο κ.Πέτσας συγκεκριμένα μέτρα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.