Με το Oruc Reis να εξακολουθεί να μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Τουρκία να παίζει με τη φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα συνεχίζει τη διπλωματική μάχη στην Ευρώπη και προχωρά στην κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Όπως επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη χθες (ΣΚΑΪ), η συμφωνία με την Αίγυπτο αλλά και με την Ιταλία για την ΑΟΖ θα κυρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, μόλις ανοίξει και πάλι η Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα η κύρωση να πραγματοποιηθεί την άλλη Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ αυτή την Τετάρτη, δηλαδή αύριο, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλε- Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Θέμα της Συνόδου είναι οι εξελίξεις στη Λευκορωσία, όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς και θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ σήμερα δεν αποκλείεται να έχει νέα επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στόχος της Αθήνας παραμένει εν τέλει στην επόμενη σύνοδο Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών να συμφωνηθούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Σημειωτέον ότι χθες ο κ.Μισέλ στην επιστολή του προς τους ηγέτες των 27 για την έκτακτη τηλε- Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης για τη Λευκορωσία, πρότεινε «το άλλο κύριο θέμα» που συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών, δηλαδή την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο να συζητηθεί σε ειδική Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, με το επιχείρημα ότι πρέπει να υπάρξει χρόνος για ενδελεχή προετοιμασία.

Εν τω μεταξύ όμως ο κίνδυνος για ατύχημα στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει σοβαρός. Και οι εταίροι και σύμμαχοι και βασικοί παίκτες της διεθνούς σκηνής, αξιοποιούν στην πραγματικότητα το χρόνο για να δηλώσουν παρόντες στη γεωστρατηγική και ενεργειακή «μοιρασιά», ανταγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλο: Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και πλέον και η Ρωσία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συζητά χθες με το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο.

Επισημαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησε και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί επιμόνως να προσεγγίσει ξανά τη Ρώμη μήπως και καταφέρει να υποσκάψει τελευταία στιγμή πριν την τυπική κοινοβουλευτική κύρωση της, τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Η Αθήνα βεβαίως όπως αναφέρθηκε δε μένει με σταυρωμένα χέρια, ενώ συνεχίζει να αξιοποιεί και κάθε είδους στήριξη στο αμυντικό επίπεδο. Σήμερα αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα αμερικανικό υπερ-πλοίο την άφιξη του οποίου είχε προαναγγείλει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ όταν ξεκίνησαν οι κοινές ελληνογαλλικές ασκήσεις.

Ενώ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συζητήσει σήμερα με τη Γερμανίδα ομόλογο του Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ.