Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες όπου συνεχίζεται η Σύνοδος κορυφής της ΕΕ, η πρώτη μετά την πανδημία του κορονοϊου και με αντικείμενο το Ταμείο Ανάκαμψης.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Οι ηγέτες των 27 κρατών- μελών είναι κλεισμένοι από το πρωί και συνεδριάζουν με τους «σκληρούς» από τη μια και τις χώρες του Νότου από την άλλη, ενώ και η Γερμανία επιθυμεί μια λύση πάνω στην πρόταση της Κομισιόν η οποία άλλωστε βασίζεται στην πρωτοβουλία Μέρκελ- Μακρόν.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να είναι ακέραιο το πρόγραμμα και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων που πρότεινε η Κομισιόν.

Η Αθήνα διαφωνεί, όπως και τα περισσότερα κράτη- μελή με τον επιμερισμό 70-30. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τόνισε ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Η Σύνοδος συζητά και για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η Ελλάδα ζητεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων και να μη μειωθούν τα κονδύλια για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εκτιμούν οι ίδιες πάντα πηγές.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.