Χίτλερ του 21ου αιώνα χαρακτήρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο στρατιωτικός αναλυτής και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Καλεντερίδης κάλεσε την κυβέρνηση να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για το θέμα της Αγίας Σοφίας και τόνισε ότι ο τούρκος πρόεδρος τη «βλέπει σαν λάφυρο».

«Τα κράτη δεν μπορούν να αντιδράσουν εντονότερα απ’ ό,τι αντέδρασαν γιατί αν το δούμε καθαρά τεχνικά είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας. Ααλλά σκεφτείτε αν αποφάσιζε η Ελλάδα να κάνει τον Παρθενώνα εκκλησία ή κάτι άλλο, θα είχαμε τεράστιες αντιδράσεις σε όλη την ανθρωπότητα» είπε.

Και πρόσθεσε: «Τέτοιες αντιδράσεις έχουμε και στη διεθνή κοινή γνώμη, τα μέσα ενημέρωσης, οι εφημερίδες, οι φορείς, όμως οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα και πιστεύω δεν θα έπρεπε να έχουμε περισσότερες προσδοκίες. Εκεί που πρέπει να κινηθεί ο Ελληνισμός και η κυβέρνηση είναι κινητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη γιατί αυτό βλέπω τις αντιδράσεις ότι ενοχλείται η Τουρκία από τις αντιδράσεις αυτές και της διεθνούς κοινής γνώμης και των διεθνών ΜΜΕ για τις πράξεις της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον κ. Καλαντερίδη «οι προσδοκίες του Ερντογάν δεν επαληθεύονται» Αναφέρθηκε μάλιστα στην έλλειψη θετικών αντιδράσεων σε επίπεδο τουρκικής γνώμης.

«Σε επίπεδο διανοουμένων και κυρίως στον κύκλο κεμαλιστών έχουμε αρνητικές αντιδράσεις απέναντι στην απόφαση του Ερντογάν. Έχουμε και μια αντίδραση έκπληξη Νταβούτογλου που είπε “αφού άνοιξε ως τζαμί να υπάρχει χώρος να προσεύχονται και οι χριστιανοί μέσα στην Αγία Σοφία”. Αυτό ήταν έκπληξη από την πλευρά του Νταβούτογλου» είπε.

Αναφέρθηκε επίσης και στην στηλίτευση της απόφασης του Ερντογάν από τον Ιμάμογλου. «Τον ρωτά τι άλλαξε από πέρυσι μέχρι φέτος και πήρατε την απόφαση που μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τους Τούρκους που κατοικούν σε πολλές χώρες στο εξωτερικό κι έχουν πολλά τζαμιά στο εξωτερικό, που αν χρησιμοποιήσουν την ίδια λογική που χρησιμοποιείτε εσείς για την Αγία Σοφία κι αυτοί μπορούν να μετατρέψουν τους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων στο εξωτερικό σε χώρους που η κάθε κυβέρνηση θα αποφασίσει».

«Η λογική Ερντογάν είναι το δίκαιο του γιαταγανιού, βλέπει την Αγιά Σοφιά σαν λάφυρο και αφού την καταλάβαμε με το γιαταγάνι μπορούμε να την κάνουμε ό,τι θέλουμε. Από αυτήν τη συμπεριφορά μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που μας απασχολούν στη Μεσόγειο, την Κρήτη κλπ» τόνισε ο κ. Καλαντερίδης.

«Είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να καταδείξει ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους το ποιο είναι το πρόβλημα Ερντογάν και Τουρκία και να μην κάνουν το λάθος που έκανε ο Τσάμπερλεν και άλλοι Ευρωπαίοι προ Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που στην ουσία έτειναν χείρα φιλίας και συνεργασίας στον Χίτλερ. Ο Χίτλερ του 21ου αιώνα έχει όνομα και λέγεται Ταγίπ Ερντογάν» επισήμανε ο στρατιωτικός αναλυτής.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.