Απάντηση στην τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά μετά την πρωτολογία της έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς απευθυνόμενος προς εκείνη τόνισε: «Η επιλογή σας να κάνετε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία ήταν εύλογη επιλογή, ήσασταν κόμμα της αντιπολίτευσης.

Σήμερα η επιλογή σας να κάνετε αντιπολίτευση πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβέρνηση είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, είναι μια παράλογη και αυτοκαταστρογική για εσάς επιλογή».

Και συνέχισε να σχολιάζει, απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής: «Καθείς και οι επιλογές του σε αυτή τη ζωή και ο καθείς άξιος των επιλογών και της μοίρας του».

Της είπε πως αν θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση «βεβαίως ο δρόμος είναι ανοικτός». Ωστόσο, πρόσθεσε, «το μόνο πρόβλημα ενδεχομένως για εσάς να είναι ότι ίσως ο κ. Μητσοτάκης σε λίγο να μη σας έχει και τόσο ανάγκη, γιατί σας διεμβολίζει ήδη και παίρνει τα στελέχη που λοξοκοιτάνε και έχουν σαν όραμα να βρεθούν ξανά στα έδρανα, της κυβέρνησης του».

Απάντηση στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά

Κυρία Γεννηματά, σήμερα όχι μόνο αποφασίζετε να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές ευαισθησίες του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, αλλά σε μια δύσκολη στιγμή για τον κύριο Μητσοτάκη, επιλέγετε να κάνετε τον συνήγορό του. Αν θέλετε να στηρίξετε την κυβέρνηση ο δρόμος είναι ανοιχτός. Ο καθείς και οι επιλογές του σε αυτή τη ζωή.

Posted by Alexis Tsipras on Thursday, July 9, 2020

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στη ζωή και στην πολιτική υπάρχουν ορισμένες κορυφαίες στιγμές που κανείς καλείται να πάρει κορυφαίες στρατηγικές αποφάσεις είτε το συνειδητοποιεί είτε όχι και επέκρινε την κ. Γεννηματά για τρεις τέτοιες στρατηγικές επιλογές της ως αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής.

Ανέφερε ότι η πρώτη στρατηγική και κρίσιμη απόφαση για την κ. Γεννηματά ήταν όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε την απλή αναλογική και εκείνη επέλεξε «πέρα και έξω από κάθε λογική του στενού κομματικού σας συμφέροντος, αλλά και των ιδεολογικών σας αναφορών, να πείτε “όχι” και να στηρίξετε και να δώσετε μαξιλάρι ασφαλείας στη δεξιά του κ. Μητσοτάκη».

Αυτό, τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «παρά το γεγονός ότι εκπροσωπείτε ένα κόμμα που έχει την απήχηση που έχει στην ελληνική κοινωνία και θα μπορούσε να παίζει έναν κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα σε ένα πολιτικό πλαίσιο που η απλή αναλογική θα δίνει ισοτιμία της ψήφου».

Σημείωσε πως «δεύτερη κρίσιμη στρατηγική επιλογή» της ήταν να πάει απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, «κόντρα στις ιδέες της προοδευτικής παράταξης και να στηρίξετε τη δεξιά και μάλιστα τότε την ακραία λαϊκιστική εκδοχή της» και πρόσθεσε ότι – εξ όσων γνωρίζει – ήταν μόνη στο κορυφαίο κομματικό όργανο που διαφώνησε με τις απόψεις των συντρόφων της τότε «που σε συνάφεια με την ιστορία, τις προοδευτικές ιδέες, τη στάση και τη θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, υπερασπίστηκαν μια συμφωνία θετική για τη χώρα που σήμερα τηρεί και ο κ. Μητσοτάκης».

«Η τρίτη στρατηγική επιλογή είναι τώρα», υπογράμμισε. Την κατηγόρησε ότι «επιλέγει όχι απλά να κάνει τη συνήγορο του κ. Μητσοτάκη, αλλά να υπερακοντίσει σε επιχειρηματολογία την κυβέρνηση και τη δεξιά και να μιλά με μια πολύ βαριά γλώσσα για παρακράτος και διαπλοκή».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως όχι μόνο αποφασίζει να ψηφίσει το νομοσχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Μητσοτάκη «που βρίσκεται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές ευαισθησίες του προοδευτικού χώρου, που συρρικνώνει συνταγματικές ελευθερίες», αλλά ότι το κάνει και σε μια «δύσκολη στιγμή για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση».

Τέλος, εξήγησε ότι αναφέρεται στις εξελίξεις στην οικονομία, την «πολύ μεγάλη ύφεση και τις συνέπειες της στην κοινωνία», «σε όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με την απόπειρα χειραγώγησης ΜΜΕ με την περίφημη “λίστα Πέτσα” που είναι “λίστα Μητσοτάκη”».