Σε δικαστική διαμάχη με τη γνωστή ιντερνετική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia βρίσκεται ο ακαδημαϊκός και πολιτικός, Θεόδωρος Κατσανέβας εδώ και δύο περίπου χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής κοινότητας της Βικιπαίδειας, ο Θεόδωρος Κατσανέβας έστειλε πριν από δύο χρόνια εξώδικο στο συντάκτη της Βικιπαίδειας με το ψευδώνυμο Diu, απαιτώντας τη διαγραφή μέρους του περιεχομένου από το βιογραφικό λήμμα για τον ίδιο και ζητώντας τα στοιχεία του χρήστη προκειμένου να ασκήσει εναντίον του τις νόμιμες αξιώσεις του από την προσβολή της προσωπικότητάς του. Το επίμαχο περιεχόμενο ήταν η αναφορά στο λήμμα σχετικά με την διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, τότε πεθερού του Κατσανέβα, στην οποία τον χαρακτήριζε «όνειδος» για την οικογένειά του.

Στις 26 Ιουνίου 2013, όπως αναφέρει το news.gr, δικαστικός επιμελητής επέδωσε αγωγή εκ μέρους του Θεόδωρου Κατσανέβα κατά του χρήστη Diu, καθώς και της ΕΕΛ/ΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα). Στην αγωγή ο κ. Κατσανέβας κατηγορεί τον χρήστη Diu μεταξύ άλλων ότι «διαστρέβλωσε με δόλο την αλήθεια προβαίνοντας σε κατάφωρα άδικες και κακόβουλες αναφορές στο πρόσωπό του παραποιώντας και αμαυρώνοντας με δόλο το βιογραφικό του σημείωμα» και ζητάει από την ελληνική δικαιοσύνη «να υποχρεωθεί σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 200.000 ευρώ (με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής) καθώς και την προσωπική του κράτηση διάρκειας ενός έτους ως μέσο εκτέλεσης της εκδοθησόμενης αποφάσεως”. Σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης, δηλαδή μη διαγραφής του περιεχομένου σε περίπτωση αντίστοιχης διάταξης της εκδιδοθησόμενης απόφασης, ζητάει να υποχρεωθεί (ο Diu και η ΕΛΛ/ΛΑΚ) “σε καταβολή χρηματικής ποινής 30.000 για κάθε ημέρα παραμονής” καθώς και να επιβληθεί στον Diu “προσωπική κράτηση ενός μήνα».

Πριν από λίγες ημέρες δικαστικός κλητήρας παρέδωσε στον Diu, αίτηση προσωρινής διαταγής εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, ζήτησε «να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που να υποχρεώνει τους καθ’ων να απαλείψουν προσωρινά από την περιγραφή του βιογραφικού μου στης Wikipedia τις προσβλητικές της τιμής και της υπολήψεώς μου λέξεις και φράσεις που αναφέρονται στο ιστορικό, μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεώς μου και να καταδικασθούν οι εναγόμενοι στην εν γένει δικαστική μου δαπάνη». Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014, ο χρήστης Diu εμφανίστηκε ενώπιον του προέδρου υπηρεσίας στα δικαστήρια Ευελπίδων για την εκδίκαση της προσωρινής διαταγής, και σήμερα έγινε γνωστό ότι η Πρόεδρος έκανε δεκτή την αίτηση του Θεόδωρου Κατσανέβα.

Την απόφαση αυτή έκανε γνωστή και ο ίδιος ο Θεόδωρος Κατσανέβας, με ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει ότι για το θέμα έχει καταδικαστεί βαρύτατα στο παρελθόν μεγαλοδημοσιογράφος

«Παρ’ όλα αυτά και παρά τη δικαστική απόφαση, η σελίδα παραμένει κλειδωμένη σε αντίθεση με ότι έχει δηλώσει ο ίδιος στο δικαστήριο και δημοσίως, με συνέπεια το επίμαχο δημοσίευμα να μην έχει διαγραφεί και να παραμένει στο ίδιο σημείο», υποστηρίζει ακόμα ο κ. Κατσανέβας, και προσθέτει: «Εγείρονται έτσι ερωτηματικά για τα κίνητρα του συγκεκριμένου ατόμου, όπως και αν μπορεί όποιος διαθέτει τη διαχειριστική ισχύ της μοναδικής παγκόσμιας εγκυκλοπαίδειας, της Wikipedia, να λειτουργεί με παρόμοιο παράνομο τρόπο, αδιαφορώντας για αποφάσεις της δικαιοσύνης, την κοινή λογική και ζητήματα ηθικής τάξεως».

Για το θέμα της ανάρτησης, η κοινότητα της Βικιπαίδειας διευκρινίζει ότι ο Diu προχώρησε πάραυτα στην εφαρμογή της διαταγής, αν και δεν του είχε κοινοποιηθεί ακόμα, και αφαίρεσε τις σχετικές πληροφορίες πολλές φορές, όμως κάθε φορά άλλοι χρήστες επανέφεραν το σχετικό περιεχόμενο. Και επειδή ο Diu είχε αφαιρέσει πολλές φορές περιεχόμενο που θεωρείται τεκμηριωμένο, αλλά επίσης επειδή είχε παραβεί πάρα πολύ τον κανόνα τριών επαναφορών, του επιβλήθηκε φραγή τριών ημερών (αποκλεισμός από την δυνατότητα επεξεργασίας).

Η δικάσιμος για την υπόθεση έχει οριστεί για τις 21 Ιανουαρίου 2016 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.