Από Δευτέρα 25 Μαΐου, αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτός ορίων νομού, καθώς μετά την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη επιτρέπονται τα ταξίδια και στα νησιά, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά εξορμήσεις ανά την περιφέρεια, μεταφέροντας το μήνυμα της ανάκαμψης και της μετάβασης στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Πρώτος σταθμός των επισκέψεων του πρωθυπουργού, ο οποίος αφότου είχε ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών, είχε πραγματοποιήσει δυο μίνι εξορμήσεις στην Αθήνα (στο Παγκράτι και τον Υμηττό), θα είναι η Θεσσαλονίκη αυτή την Τρίτη 26 Μαΐου.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε άλλωστε δεσμευτεί ότι θα επισκέπτεται τη συμπρωτεύουσα μία φορά το μήνα, αν και βέβαια ο κορονοϊός άλλαξε και το δικό του πρόγραμμα.

Καθώς όμως η χώρα προχωρά βήμα βήμα στη νέα κανονικότητα, ο πρωθυπουργός βγαίνει από το Μαξίμου και μπαίνει και εκείνος σε μία πολιτική κανονικότητα. Όπως έλεγαν δε κυβερνητικά στελέχη, παίρνει πάνω του την ανάκαμψη, αφού η χώρα βγήκε με μικρές σχετικά απώλειες από την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού και αφού παρουσιάστηκε το σχέδιο για τον τουρισμό, την οικονομία και την απασχόληση, με ορίζοντα πέντε μηνών, μέχρι δηλαδή και τον Οκτώβριο, με το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων να αγγίζει τα 24 δισ ευρώ.

Οι θερινές εξορμήσεις Μητσοτάκη θα μπορούσαν από ορισμένους να ερμηνευθούν και ως μακρά προεκλογική εκστρατεία. Το βέβαιο πάντως είναι ότι τα εκλογικά σενάρια πήγαν… καλοκαιρινές διακοπές. Το αφήγημα εξάλλου της κυβέρνησης είναι αυτό της πολιτικής σταθερότητας: Διαμηνύει τόσο στους ψηφοφόρους, όσο κυρίως στους ξένους επενδυτές, ότι έχει μπροστά της ορίζοντα τριετίας και πως πρώτη προτεραιότητα είναι η οικονομία. Εξάλλου η πολιτική σταθερότητα είναι πάντα αναγκαίο συστατικό για την καλλιέργεια ενός ελκυστικού επενδυτικού κλίματος. Και στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι οι συνέπειες του κορονοϊού δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τα γενναία μέτρα που λαμβάνονται, αλλά κρίσιμο στοιχείο είναι η προσέλκυση επενδύσεων.

Αυτή ήταν εξάλλου και ένα από τα βασικά στοιχεία της ατζέντας με την οποία η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές πέρυσι τον Ιούλιο. Όπως και η μείωση της φορολογίας, στην οποία η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει. Εξάλλου, όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο τελευταίο briefing, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού η κυβέρνηση επέλεξε και πάλι φορολογικές ελαφρύνσεις (μείωση ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, αναψυκτικά κλπ), εκτιμώντας ότι έτσι θα ενισχυθεί η οικονομία.