Τα δύο διαφορετικά σχήματα για ανασχηματισμό και το σενάριο για πρόωρες εκλογές

Τον Ιούνιο άπαντες αναμένουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:10
16/05/2020
Τα δύο διαφορετικά σχήματα για ανασχηματισμό και το σενάριο για πρόωρες εκλογές
15
loading

Οι ανασχηματισμοί και οι πρόωρες εκλογές, ως γνωστόν, δεν προαναγγέλλονται. Συζητούνται όμως και όχι μόνον διότι αποτελούν “ζουμερό” δημοσιογραφικό θέμα. Άλλωστε τα σχετικά σενάρια κυκλοφορούν και μεταξύ γαλάζιων στελεχών.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Όσο πλησιάζει η «επέτειος» του ενός έτους από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Ιουλίου, η συγκυρία φαντάζει ιδανική για τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έχει περάσει εύλογο χρονικό διάστημα (με μεμονωμένες αλλαγές στο ενδιάμεσο, όπως η επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής). Μετά την 1η Ιουνίου και την επόμενη μεγάλη φάση της μετάβασης στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού, δίδεται μία θαυμάσια αφορμή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε αλλαγές σε πρόσωπα, αλλά και σε δομές. Και μία νέα κυβέρνηση θα έχει το καλοκαίρι για να ετοιμαστεί για ενδεχόμενο νέο κύμα κορονοϊού μετά το φθινόπωρο, αλλά και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ως εκ τούτου στο γαλάζιο στρατόπεδο πολλοί στοιχηματίζουν ότι ανασχηματισμός μπορεί να γίνει και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και πάντως πριν κλείσει χρόνος από την εκλογική νίκη Μητσοτάκη. Η αξιολόγηση των υπουργών ήταν σε φάση ολοκλήρωσης όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, όπως όμως έχει διαμηνύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άπαντες αξιολογούνται καθημερινά και με βάση τα νέα δεδομένα- αν και φυσικά ο προγραμματισμός που είχε γίνει εκ των πραγμάτων δεν ισχύει.

Ποια πρόσωπα θα αλλάξουν και κυρίως ποια θα προστεθούν στο κυβερνητικό σχήμα πάντως είναι ένα ερώτημα που εξαρτάται και από το ποια από τα δύο μοντέλα ανασχηματισμού που έχουν πέσει στο τραπέζι θα επιλέξει ο πρωθυπουργός:

Ανασχηματισμό ισορροπιών, γεωγραφικών και εσωκομματικών, με αξιοποίηση περισσότερων βουλευτών όλων των τάσεων και περιφερειών, λιγότερους εξωκοινοβουλευτικούς αλλά και ανοίγματα προς την κεντροαριστερά;

Ή έναν ανασχηματισμό πάνω στο μοντέλο «Τσιόδρα- Χαρδαλιά» με έντονη την προσωπική σφραγίδα Μητσοτάκη, με περισσότερους τεχνοκράτες και στελέχη πολιτικά μεν, αλλά «φρέσκα» και χωρίς κυβερνητικό παρελθόν; Το σενάριο αυτό κατά ορισμένους θα μπορούσε να σημάνει την αναβάθμιση και περαιτέρω αξιοποίηση των συγκεκριμένων δύο βασικών πρωταγωνιστών του χειρισμού της πανδημίας, κατά άλλους σημαίνει και την αναζήτηση νέων προσώπων, την επιλογή των οποίων θα χρεωθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ήδη πριν την πανδημία συζητείτο το σενάριο ενός ανασχηματισμού που θα είναι και δομικός με το «σπάσιμο» μεγάλων παραγωγικών υπουργείων. Εσχάτως κυκλοφορεί σε γαλάζια πηγαδάκια και το σενάριο να κοπεί το Προστασίας του Πολίτη στα δύο με το Νίκο Χαρδαλιά να αναβαθμίζεται σε υπουργό. Επίσης και στα δύο σενάρια θεωρείται βέβαιο ότι οι αλλαγές θα είναι πιο εκτεταμένες σε επίπεδο υφυπουργών. Ταυτόχρονα αναζητούνται γυναίκες, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναγνωρίσει την ισχνή παρουσία τους στην κυβέρνηση.

Ο «πειρασμός» των εκλογών και οι οικονομικές συνέπειες

Το μοντέλο ανασχηματισμού που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός θα θεωρηθεί και σήμα όσον αφορά στην πρόθεση του για εκλογές. Το πρώτο και πιο «παραδοσιακό» μοντέλο θα ερμηνευθεί προάγγελος κάλπης, εν όψει της οποίας θα επιχειρηθεί να κινητοποιηθούν όσο περισσότερες δυνάμεις εντός της παράταξης και στις παρυφές της. Το δεύτερο μοντέλο παραπέμπει στη γενναία απόφαση να μην εκμεταλλευθεί ο πρωθυπουργός κάποιο εκλογικό παράθυρο, αλλά να φτιάξει ένα «δικό του» καθαρά σχήμα, το οποίο θα εφαρμόσει γρήγορα και αποφασιστικά τολμηρές πολιτικές με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τα εκλογικά σενάρια ως γνωστόν είχαν ξεκινήσει και πριν την πανδημία, για την ακρίβεια ούτε δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά την άνετη αυτοδυναμία έχει μπροστά της το σκόπελο της απλής αναλογικής, ο οποίος δεν ξεπεράστηκε δια της αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε να αλλάξει η αναγκαία πλειοψηφία για εφαρμογή νέου εκλογικού συστήματος από τις επόμενες εκλογές. Και είναι γεγονός ότι η επιτυχής κατά γενική ομολογία αντιμετώπιση της πρώτης φάσης του κορονοϊού και η σταθερή δημοσκοπική πρωτιά, γεννούν τον «πειρασμό» πρόωρων και διπλών εκλογών, τις οποίες κάποιοι βλέπουν το καλοκαίρι, «καπάκι» μετά τον ανασχηματισμό, Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ κάποιοι άλλοι τοποθετούν τέλη καλοκαιριού- αρχές φθινοπώρου.

Είναι γεγονός επίσης ότι αυτές δεν είναι απλώς εκτιμήσεις, αλλά και εισηγήσεις ακόμη και γαλάζιων βουλευτών. Με βασικό επιχείρημα πλέον ότι η ΝΔ δεν μπορεί να εφαρμόσει την ατζέντα με την οποία εξελέγη ιδίως στην οικονομία, αλλά και με τον κρυφό φόβο ότι θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού.

Έμπειρα στελέχη της κεντροδεξιάς πάντως εκτιμούν ότι το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο και ότι ο πρωθυπουργός ήδη κλίνει στο να αποφύγει τον πειρασμό της κάλπης. Και αυτό διότι πρώτον θα ήταν δύσκολο να εξηγηθεί πειστικά στους ψηφοφόρους το γιατί: Γιατί πρόωρες εκλογές ενώ η κυβέρνηση έχει σταθερή πλειοψηφία; Γιατί πρόωρες εκλογές προτού περάσει οριστικά ο υγειονομικός κίνδυνος, δηλαδή προτού βρεθεί το εμβόλιο; Γιατί πρόωρες εκλογές και δη διπλές, που θα κάνουν διπλή ζημιά στην οικονομία, προσθέτοντας αρκετές μονάδες στην ύφεση που ούτως ή άλλως προβλέπεται λόγω κορονοϊού και η οποία υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να είναι και διψήφια;

Ειδικά το σενάριο πρόωρων εκλογών το καλοκαίρι θα είχε προφανείς συνέπειες στον τουρισμό, τη διάσωση του οποίου προτάσσει η κυβέρνηση, καθώς άλλωστε αποτελεί το 25% του ΑΕΠ και άρα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο βάθος της κρίσης.

Το πρόβλημα είναι, λένε οι πολέμιοι των πρόωρων εκλογών, πως δεν έχει καμία λογική να προσφύγει ένας πρωθυπουργός με επιχείρημα την οικονομία σε κάλπες που θα επιβαρύνουν και άλλο την οικονομία, αφού εκείνος θα διαχειριστεί τις συνέπειες εφόσον κερδίσει .

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Γκρι

  Μην κουράζεστε δημοσκόποι να επηρεάσετε για τον «νικητή» των μελλοντικών εκλογών για να μαζέψετε τα πρόβατα στα μαντριά. Όταν θα αποφασίσει να εκφραστεί η αποχή, δεν θα στηθούν κάλπες.

 2. avatar Αααααα

  Οι αριστεροί και προοδευτικοι είναι μόνιμα άσπρο μαύρο.δεν μπορείς πλέον να τους υπολογίζεις σοβαρά.κρατιουνται από το δημοσιουπαλληλικη...αν τα τρία τέταρτα τα κάνανε ιδιωτικές εταιρείες όπως έπρεπε να είναι μάλλον θα πήγαινα στο 8%.οι βολεμενοι κρατάνε τους αριστερούς.εμεις του ιδιωτικού ξέρουμε ότι και που ήρθε η αριστερά ποιο κακό έκανε στον ιδιώτη εργαζομενο.,και συνταξιούχο.

 3. avatar ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΟ

  ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΣΑΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΑΣ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΓΕΛΑΝΕ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΙ .

  1. avatar Επειδή δεν υπάρχει “ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΟΣ”…

   Δεν πρόκειται να δούμε απολύτως τίποτα, (από όσα φαντάζεσαι απελπισμένε συριζαίε...), τον \"ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ\"!!!

 4. avatar Δημοσκόπηση της Opinion Poll, της 10-05-2020: Νέα Δημοκρατία 50,75 %, Σύριζα 25,25 %, …

  Η εταιρία Opinion Poll θεωρείται η πλέον αξιόπιστη εταιρία δημοσκοπήσεων, διότι προέβλεψε καλύτερα από όλες τις άλλες εταιρίες τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 07-07-2019. Την 10-05-2020 ανακοινώθηκε η δημοσκόπηση της, για τον μήνα Μάϊο 2020. Αφαιρώντας την Αποχή, το Λευκό και το Άκυρο, (8,7%) και κατανέμοντας αναλογικά με τη δύναμή τους στα κόμματα την αδιευκρίνιστη ψήφο,(11,5 %), τα αποτελέσματά της είναι: Νέα Δημοκρατία 50,75 %, Σύριζα 25,25 %, Κίνημα Αλλαγής 5,68 %, ΚΚΕ 6,31 %, Ελληνική Λύση 5,05 %, Μέρα 25 3,78 %, Χρυσή Αυγή 1,38 % και \'Αλλο Κόμμα 2,52 %. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία έχει κατακτήσει πλέον την ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, προηγείται του Σύριζα κατά 25,50 %, και τα τρία από τα τέσσερα κόμματα της Δεξιάς – Κεντροδεξιάς, (Νέα Δημοκρατία, Ελληνική Λύση και Χρυσή Αυγή), λαμβάνουν συνολικά το 57,18 % των ψήφων, (το άλλο κόμμα, δηλαδή η Δημιουργία Ξανά, δεν καταγράφεται δημοσκοπικά άνω του 1 %). Εάν γίνονταν εκλογές, με το εκλογικό σύστημα του Σύριζα, τα αποτελέσματα σε αριθμό βουλευτών είναι: Νέα Δημοκρατία 157, Σύριζα 78, ΚΚΕ 19, Κίνημα Αλλαγής 18, Ελληνική Λύση 16 και Μέρα 25 12. Εάν γίνονταν εκλογές, με το εκλογικό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας, τα αποτελέσματα σε αριθμό βουλευτών είναι: Νέα Δημοκρατία 181, Σύριζα 65, ΚΚΕ 16, Κίνημα Αλλαγής 15, Ελληνική Λύση 13 και Μέρα 25 10.

  1. avatar “Αριστερούληδες” πάσης μορφής και απόχρωσης…

   Βαρέσατε διάλυση!!!

   1. avatar Αντιζαιος

    Πονάς συριζακο
    Τσουζεις συριζακο?

 5. avatar Πασάς

  Κούλη και ξερό ψωμί (κατά το ψωμί και ελιά και Κωτσο βασιλιά). Μην ακούσω μόνο τίποτα διαμαρτυρίες από Σεπτέμβρη για ανεργία, ύφεση, πείνα, κλπ. Αλλά ξέχασα, τότε θα φταίει ο κωρονοιος και όχι ο Κούλης. Λες και την ευθύνη της διακυβέρνησης την έχουν οι λοιμωξιολόγοι και όχι η πολιτικοί. Αυτοί δυστυχώς είμαστε. Κοπάδι πρόβατα.

 6. avatar Με τη Φιλιππινέζα

  του γάβρου τι θα γίνει; Θα παραμείνει; Μακάρι 😛

 7. avatar Ψήφισα τον Σύριζα, διαπράττοντας το μεγαλύτερο πολιτικό σφάλμα της ζωής μου…

  Στις εθνικές εκλογές της 07-07-2019, ψήφισα τον Σύριζα... 10 μήνες αργότερα, διαπιστώνω ότι δυστυχώς διέπραξα το μεγαλύτερο πολιτικό σφάλμα της ζωής μου και πλέον δηλώνω ότι μετάνιωσα πικρότατα. Θεωρώ αυτονόητο για όλους, ότι στο μέλλον θα ψηφίζω πάντοτε τη Νέα Δημοκρατία.

 8. avatar Οτιδήποτε αριστερό και οποιοσδήποτε αριστερός…

  Μας προκαλεί αφόρητη απέχθεια σε συνδυασμό με απέραντη περιφρόνηση και νομοτελειακά μας οδηγεί στην άμεση απόρριψή του.

 9. avatar Αριστερούληδες, (πάσης αποχρώσεως),…

  Eλπίζω τώρα να αντιλαμβάνεσθε ότι στις εθνικές εκλογές της 07-07-2019, υποστήκατε στρατηγική ήττα τεραστίων διαστάσεων που καθόρισε το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας για πολλές δεκαετίες. Γνωρίσαμε την κομμουνιστοκρατία, (1941-1945), την ένοπλη ανταρσία της, (1946-1949), την πασοκοκρατία, (1981-1989, 1993-2004 και 2009-2012) και την συριζοκρατία, (2015-2019) και τις απορρίψαμε για πάντα!!! Απλά και σταράτα. Νέα Δημοκρατία θα ψηφίζουμε πάντα.

 10. avatar Η χείριστη Νέα Δημοκρατία είναι απείρως καλύτερη του άριστου Σύριζα.

  Γι\' αυτό και τον Σύριζα τον έχουμε απορρίψει ως πολιτική επιλογή. Οριστικά και αμετάκλητα.

 11. avatar Η σημερινή πολιτική κατάσταση.

  Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει ένα τεράστιο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, που κινείται στο 50 % και διεκδικεί την απόλυτη πλειοψηφία. Ακολουθεί ένα μεσαίο κόμμα, ο Σύριζα, που κινείται στο 25 %. Έπονται δυο μικρά κόμμα, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ, που κινούνται στο 6 % - 7 % και δύο ακόμα μικρότερα κόμματα, η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25, που κινούνται στο 3 % - 4 %. Τα υπόλοιπα κομματίδια κινούνται κάτω του ορίου του 3 % και συνεπώς δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν κοινοβουλευτικά.

 12. avatar Οι αρλούμπες περί “Προοδευτικού Μετώπου” και η μαρμάγκα…

  Ο Σύριζα επιδιώκει να συμπήξει \"Προοδευτικοί Μέτωπο\", υπό την ηγεσία του... Σε ποια κόμματα απευθύνεται; Προφανώς, στα αριστερά κόμματα, (κάθε απόχρωσης...). Ποια είναι αυτά τα κόμματα; Το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το Μέρα 25 και τα ακροαριστερά κομματίδια, (Πλεύση Ελευθερίας, Ανταρσύα, ΛΑΕ κλπ.). Ποια από αυτά τα κόμματα δεν ενδιαφέρονται για τη σύμπηξη \"Προοδευτικού Μετώπου\"; Το ΚΚΕ, (το οποίο ζει στο δικό του κόσμο) και τα ακροαριστερά κομματίδια, (Πλεύση Ελευθερίας, Ανταρσύα, ΛΑΕ κλπ.), τα οποία κατηγορούν τον Σύριζα για ανεπίτρεπτη στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία. Ποια κόμματα απομένουν; Το Κίνημα Αλλαγής, (το οποίο προχθές απέρριψε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο, μέσω δήλωσης του εκπροσώπου τύπου του Παύλου Χρηστίδη: «Η περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια καμένη υπόθεση. Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής έχει αποφασιστεί κι επικυρωθεί από το Συνέδριο και δεν αλλάζει») και το Μέρα 25, (του οποίου ο επικεφαλής Γιάννης Βαρουφάκης είναι στα μαχαίρια με τον Αλέξη Τσίπρα). Συμπέρασμα: το \"Προοδευτικό Μέτωπο\" το έχει ήδη φάει η μαρμάγκα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει