Πέντε κορυφαία αξιώματα σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ αλλάζουν «χέρια» το 2014. Οι υποψήφιοι ετοιμάζονται να αναμετρηθούν, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μετά τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς έγινε ο πρώτος επίσημος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο γερμανός πολιτικός επιδιώκει να διαδεχθεί τον πορτογάλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει βρει τον ιδανικό αντικαταστάτη του Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν στο πρόσωπο του πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ. Αν δεν «προχωρήσει» η υποψηφιότητα του Τουσκ, η καγκελάριος ενδέχεται να στραφεί στον ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι.

Μετά από πέντε χρόνια στη θέση του μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο βέλγος πολιτικός Χέρμαν βαν Ρομπάι αποδείχθηκε ικανός διαμεσολαβητής, έχοντας όμως υπερβολικά διακριτική παρουσία. Πιθανή διάδοχός του η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.

Όπως αναφέρει η DW, η Κάθριν Άστον δεν προτίθεται να ξαναβάλει υποψηφιότητα. Η εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και αντιπρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται κουρασμένη από τον όγκο των αρμοδιοτήτων της. Το Νοέμβριο του 2014 κλείνει ο κύκλος των εργασιών που ανέλαβε η Κάθριν Άστον.

Ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ επιθυμεί να διατηρήσει το πόστο του, ωστόσο οι πιθανότητες να το πετύχει είναι λίγες. Ο Έτινγκερ αναμένεται να αντικατασταθεί και πιθανός αντικαταστάτης ο Μάρτιν Σουλτς… Αν δεν γίνει πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εποφθαλμιά τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, η πιθανότητα να τα καταφέρει είναι μικρή. Το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στη γενική γραμματεία του διεθνούς οργανισμού θα κριθεί και από τις επιθυμίες του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Καλές πιθανότητες να διαδεχθεί τον Ράσμουσεν ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ συγκεντρώνει ο βέλγος υπουργός Άμυνας Πίτερ ντε Κρεμ.