Στη γραμμή που χάραξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του νωρίτερα στον Υμηττό περί ατομικής ευθύνης και συλλογικής συνεργασίας, καθώς η απειλή του κορονοϊού δεν έχει περάσει, κινήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια του briefing.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο κ.Πέτσας έκανε λόγο για συστάσεις και όχι αυστηροποίηση των μέτρων αυτή τη στιγμή, λόγω των φαινομένων συγκέντρωσης κόσμου στις πλατείες, όπως είχε γράψει και το newsbeast.gr.

Ουσιαστικά όμως η κυβέρνηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα πως εάν οι εικόνες αυτές συνεχιστούν, θα αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα με όποιες συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία, ενώ μάλιστα συνδέεται το ανοιχτό ενδεχόμενο η εστίαση να ανοίξει τελικά νωρίτερα, δηλαδή πριν την 1η Ιουνίου, με την ανάγκη διαχείρισης του πλήθους.

Ειδικότερα ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του νωρίτερα στον Υμηττό επανέλαβε την έκκλησή του: «Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του κορονοϊού. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου αλλά για να μην αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε και πάλι και να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων, απαιτείται συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη».

Και συνέχισε, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι, «ναι, ο κόσμος θα είναι περισσότερο στους δρόμους, θα είναι στις παραλίες, αύριο θα είναι και στους χώρους εστίασης. Αλλά απαιτείται πάντα ατομική ευθύνη. Είναι απαραίτητο αυτό να το λέμε και να το τονίζουμε, καθώς τα μέτρα χαλαρώνουν και καθώς εκ των πραγμάτων περισσότερος κόσμος θα κυκλοφορεί».

Και τόνισε ότι η μάχη κατά του κορονοϊού, «δεν είναι πεδίο ούτε πολιτικής ούτε ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Ούτε κάνουμε κάποιου είδους “αντίσταση” με το να μαζευόμαστε όλοι σε μία πλατεία, χωρίς να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν η κυβέρνηση εξετάζει να καθυστερήσει η εφαρμογή του σχεδίου χαλάρωσης, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι δεν εξετάζεται καμία αυστηροποίηση, αλλά εξετάζονται τα στοιχεία που συλλέγονται διαρκώς από την επιτροπή.

Υπενθύμισε όμως πως η κυβέρνηση έχει πει από την πρώτη στιγμή πως το σχέδιο είναι αυτό που λέει η λέξη: Σχέδιο, το οποίο αξιολογείται καθημερινά και ενδεχομένως να αλλάξει, ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις. Αυτή τη στιγμή όμως, τόνισε, δεν υπάρχει λόγος αυστηροποίησης, αλλά απευθύνονται γενικές συστάσεις στους πολίτες.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να ανοίξει νωρίτερα η εστίαση, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι: «Το σχέδιο είναι ό,τι λέει η λέξη, ένα σχέδιο που αξιολογείται και επαναπροσδιορίζεται τακτικά».

Και πρόσθεσε ότι η εστίαση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι, ότι η κυβέρνηση εξετάζει προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα, διαβεβαιώνοντας ότι εάν υπάρχει περίπτωση για νωρίτερα θα το ξέρουν εγκαίρως οι επιχειρηματίες, ενώ σημείωσε ότι πρώτα πρέπει να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα στις 18 του μήνα, δηλαδή να ανοίξουν οι μεταφορές και εκτός περιφερειακής ενότητας, καθώς και άλλες σχολικές βαθμίδες.

Ο κ. Πέτσας παραδέχθηκε ότι υπάρχει και η άποψη ότι εάν ανοίξουν με κανόνες και μέτρα τα καταστήματα εστίασης θα μπορέσει να διασπαρεί κόσμος, δηλαδή δεν το απέκλεισε, αλλά τόνισε ότι: «Δεν έχουμε όμως ακόμη πλήρη αποτύπωση των επιδημιολογικών δεδομένων».

Όσον αφορά στις καταγγελίες για αστυνομική βία στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι είναι ξεκάθαρο μετά την ανακοίνωση της Αστυνομίας ότι έγινε προβοκάτσια, καθώς όπως είπε οδηγήθηκαν σε παγίδα οι αστυνομικοί μετά από ψεύτικο ανώνυμο τηλεφώνημα, ενώ πρόσθεσε πως : «συναθροίσεις δεν πρέπει να γίνονται γιατί προκαλούν συγχρωτισμό και ο συγχρωτισμός είναι εχθρός μας».