Ποια ονόματα επιχειρηματιών έδωσε ο Κάντας

Ποιους κατονομάζει για τις μίζες στην απολογία του


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:42
27/12/2013
Ποια ονόματα επιχειρηματιών έδωσε ο Κάντας
17
loading

«Ωφέλιμες πληρωμές» από συνολικά δώδεκα εξοπλιστικά προγράμματα, ομολόγησε, απολογούμενος επί τέσσερις ημέρες στους ανακριτές διαφθοράς Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλο, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο οποίος κατονόμασε 17 πρόσωπα -μεταξύ των οποίων πολιτικούς, αλλά και πολύ γνωστούς επιχειρηματίες- στη μεγάλη υπόθεση των "μαύρων χρημάτων" που διακινήθηκαν για προμήθειες του υπουργείου Άμυνας επί σειρά ετών.

Τα πρόσωπα που κατονόμασε ο Κάντας είναι:

Πάνος Ευσταθίου, εκπρόσωπος της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας, STN ATLAS. 1,5 εκατομμύριο ευρώ για υποβρύχια 214 και τα ASRAD.

Φάνης Λυγινός, Ελβετός τραπεζίτης, που του άνοιξε λογαριασμούς, όπου κατατίθεντο οι μίζες.

Σπύρος Μεταξάς, ο δικηγόρος που του συνέστησε τις offshore.

Kωνσταντίνος Δαφέρμος, εκπρόσωπος της κατασκευάστριας των kornet εταιρείας, KBP.

Παύλος Νικολαίδης, από την ΕΒΟ και κουμπάρος του Τσοχατζόπουλου, ο οποίος στα τέλη του 2002 του ζήτησε να του καταβάλει κάποια από τα χρήματα, που είχε πάρει από το Δαφέρμο.

Λάμπρος Μπαρτζώκας, υπάλληλος της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA, για το αντιαεροπορικό σύστημα OSA AMK .

Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής WEGMANN.

Χρήστος Τούμπας, απόστρατος, εκπρόσωπος της EMBRAER.

Κωνσταντίνος Μπαλέρμπας, σύμβουλος της Ericsson, για τα ραντάρ ARTHUR.

Ι. Κομνόπουλος, για τα EXOCET του πολεμικού ναυτικού.

Θωμάς Λιακουνάκος, ιδιοκτήτης της AXON και εκπρόσωπος κατασκευαστριών εταιρειών και δύο στενοί συνεργάτες του οι κ.κ Αποστόλου και Αρκουμανέας. Συνολικά, 1,6 εκατομμύρια ευρώ.

Oswald, διαχειριστής των πληρωμών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, στην 30 σελίδων απολογία του κ. Κάντα γίνεται αναφορά τόσο στον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον πρώην διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, που ήδη έχουν καταδικαστεί για παράνομες αμοιβές σχετιζόμενες με τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1, όσο και στο διάδοχο του κ. Τσοχατζόπουλου στο ΥΠΕΘΑ, Γιάννο Παπαντωνίου, για τον οποίο αναφέρει ότι επέκτεινε τις συμβάσεις για τις προμήθειες των ρωσικών Kornet και των γερμανικών Leopard.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος αναφέρει, για τα ρώσικα όπλα έλαβε "γενναιόδωρη" παράνομη πληρωμή, που έφθασε στο 3% της συνολικής αξίας τους, όταν για άλλες, οι μίζες καθορίζονταν στο 0,5 ή το πολύ στο 1%.

Ο κ. Κάντας φέρεται να ομολόγησε ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης -και τονίζοντας ότι είναι όσα θυμάται- ότι έλαβε είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια:

* Από τα υποβρύχια συνολικά ποσά 500-600.000 ευρώ

* Από το σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger Asrad περίπου 1.500.000 ευρώ

Από τους αντιαρματικούς πυραύλους ΚΟRNET γύρω στα 3.000.000 δολάρια, από τα οποία τα 700.000 σε μετρητά. Από τα μετρητά, που είχε κρύψει στο υπόγειο του σπιτιού του και μετά σε θυρίδα, 500.000 ευρώ παρέδωσε σε δύο τραπεζίτες, προκειμένου να τα τοποθετήσουν σε τράπεζα του εξωτερικού. Όπως υποστηρίζει, εν αγνοία του τα χρήματα αυτά, τελικώς διακινήθηκαν, από τους δύο κατονομαζόμενους τραπεζίτες μέσω των διαύλων που χρησιμοποιήθηκαν και για τις "ωφέλιμες πληρωμές" της Siemens.

* Από το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA AMK περίπου 1.700.000 δολάρια.

* Από την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων της γερμανικής εταιρείας WEGMANN έλαβε συνολικά 750.000 ευρώ εκ των οποίων 100.000 ευρώ σε μετρητά.

* Από το αερομεταφερόμενο σύστημα επιτήρησης ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) πήρε συνολικά 250.000 ευρώ.

* Για τα ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR 240.000 ευρώ.

* Από την προμήθεια των ΜΙRAGE 200-5, 800.000 ευρώ.

* Οι πύραυλοι επιφάνειας- επιφανείας σε πυραυλακάτους πολεμικού ναυτικού –EXOCET, του απέφεραν περίπου 400.000 ευρώ.

* Τα LEOPARD 2 αύξησαν το εισόδημα του κατά 600.000 ευρώ μετρητά που παρέλαβε σε ένα σακ-βουαγιάζ, στο γραφείο του.

* Από την αναβάθμιση αρμάτων Μ48, αμερικανικής προέλευσης με γερμανική τεχνολογία, το 1989 επί κυβέρνησης Ξ. Ζολώτα, πήρε 1.000.000 ευρώ.

Το άλλοτε στέλεχος του υπουργείου Άμυνας, που πλέον είναι προσωρινά κρατούμενος, έκανε λόγο για "πολύπλοκο παιχνίδι" στις προμήθειες όπλων και αναφέρθηκε σε περιστατικό (που κατά την άποψη του ενισχύει αυτόν του τον ισχυρισμό, για «το σύνθετο, πολύπλοκο και διακομματικό παιχνίδι στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων») σύμφωνα με το οποίο «ο Κων. Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Μιλτιάδης Έβερτ υπέρ των F-15 ». Με αφορμή αυτό μάλιστα, θυμάται ο κατηγορούμενος, στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ «κυκλοφορούσε -με μία δόση χιούμορ- ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον υπουργό, γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Έβερτ υπέρ της προμήθειας των F-15». Ο κατηγορούμενος μάλιστα τονίζει ότι τα εν λόγω όπλα εκπροσωπούσε πολύ γνωστός επιχειρηματίας, τον οποίο κατονομάζει και εμπλέκει σε δύο "ωφέλιμες πληρωμές". Όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίζεται ο κ. Κάντας, ο επιχειρηματίας ήταν αυτός που του άφησε στο γραφείο του σε ένα σακ-βουαγιάζ 600.000 ευρώ ενώ αναφέρεται και σε ένα ακόμη ποσό, ύψους 1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κ. Κάντας αναφέρθηκε λεπτομερώς και στον 83χρονο εκπρόσωπο της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας STN ATLAS, που όπως ισχυρίζεται τον δωροδόκησε για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και για τα ASRAD με 1,5 εκατομμύριο. Ο εν λόγω αντιπρόσωπος θα εμφανιστεί ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης στις 2 Ιανουαρίου.

Κατονόμασε, επίσης, μεταξύ άλλων, τον εκπρόσωπο της ρωσικής κατασκευάστριας των Kornet εταιρείας, KBP.

Στην υπόθεση δε των ρώσικων όπλων εμπλέκει και πρόσωπο, «πρόεδρος -αναφέρει- ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ… και κουμπάρος του Τσοχατζόπουλου», ο οποίος στα τέλη του 2002 του ζήτησε χρήματα από αυτά που είχε πάρει για τους ρωσικούς πυραύλους. Όπως λέει ο κ. Κάντας, όταν είπε στον εκπρόσωπο της εταιρείας για το αίτημα τού κουμπάρου τού κ. Τσοχατζόπουλου, εκείνος του απάντησε «άσε τον Ν., τον έχω τακτοποιήσει καλά».

Ο κ. Κάντας κατονόμασε όλα τα πρόσωπα που τον δωροδόκησαν, αλλά και όσους τον βοήθησαν να διακινήσει και να κρύψει το παράνομο χρήμα που έλαβε για τη βοήθεια που παρείχε σε εταιρείες κατά τη διάρκεια τη θητείας του στο υπουργείο Άμυνας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar electra

  Δωσει δεν δωσει ονοματα,θα γινει οτι εγινε και με την λιστα
  Λαγκαρντ και τον Παπακωσταντινου δηλαδη ΤΙΠΟΤΑ.

 2. avatar aris-v

  Ρε παιδιά άσχετο. Αλλά με το χρηματηστήριο τι έγινε τελικά; ΟΛΟΙ ΑΘΩΟΙ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Τελικά πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην δυκεοσηνι.

  1. avatar Ενωτικός

   να έχουμε εμπιστοσύνη σε ποια?

 3. avatar aris-v

  Ήρθε η ώρα τα ξένα συμφέροντα να προχωρήσουν σε εκκαθάριση της ελληνικής κλεπτοκρατιας και να.προωθήσουν τους καινούργιους καθαρούς γκαουλαιντερ για να τους εκπροσωπήσουν. Ξυπνάτε ρε!!!!!!!!!!!

 4. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  ΟΣΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΔΙΝΕΙΣ , ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΕΥΡΙΑΖΩ !! ΔΙΟΤΙ ΘΕΩΡΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ [...] !! ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΝΑΠΟΔΕΣ , ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΝΕΙ ΟΡΘΙΟ ΤΙΠΟΤΑ !! ΞΕΤΣΊΠΩΤΟΙ !!

  1. avatar Ενωτικός

   Καλά ρε Όμηρε και συ να θεωρείς το πόσο [.....] εισαι απο το ποσο απατεωνες ειναι οι αλλοι! Αυτη ειναι η μοναδα μετρησης της [....] σου? Αν ναι, τοτε..........

 5. avatar EΦΗ

  Δεν με πολυενδιαφέρει ποιοι τα έδωσαν, στο κάτω κάτω επιχειρηματίες είναι έκαναν αυτό που θεώρησαν καλύτερο για την δουλεια τους. Θα με ενδιαφεραν τα ονόματα τους αν προκειμένου να αναλάβουν την δουλεια ειχαν προχωρήσει σε εκβιασμούς. ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΠΗΡΑΝ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ..

  1. avatar ΑΧ ΧΤΥΠΑ ΒΑΡΑ

   δεν σε πολύ ενδιαφερει που επιχειρηματιες διακινουν μαυρο χρημα στη χωρα??????????
   τους εδωσες και ελαφρυντικο!!μπραβοοοο

 6. avatar Johnnie Skywalker

  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
  Και μετα βλεπεις στα ποθεν εσχες μεγαλοπολιτικων να δηλωνουν εισοδηματα 200 000
  Και μετα σου ρχετε ο αλλος ο αναπληρωτης διευθυντης (που δεν τον ξερει ουτε η μανα του) του υπουργειου αμυνας
  και σου λεει οτι παιρνει στην πλακα μιζα 600 000
  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
  ΑΝΤΕ ΡΕ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

 7. avatar amx4319

  Βγαζε βγαζε ,οσους περισσοτερους τοση λιγοτερη φυλακη θα φας.Αμα βγαλεις και πρωθυπουργους,παρακαλω να σε περιποιηθουν με κελι....σουΐτα.

 8. avatar blitzkreigmike

  Του κατασχέσαμε τους λογαριασμούς για να πληρωθούν κάποιοι απλήρωτοι!!!?????

 9. avatar fanpapad

  Πολιτικούς δε θα "δώσει"; Οι πολιτικοί ήταν οι αθώες περιστέρες;

 10. avatar nikolaos

  ΕΛΛΗΝΊΔΕΣ ΈΛΛΗΝΕΣ πληρώνετε καιιιιιιη ΣΚΑΣΜΌΣ σεις τους αναδείξατε .

 11. avatar dimitris_london

  Μπράβο σου Κάντα ! Μια χαρά τακανες όλα . Να δούμε ( τώρα ) πως θα ξεμπλέξουμε μ ' αυτή την υπόθεση . Ελπίζω πριν απ ' το ... 3.000 μ .χ .

 12. avatar pasateboros

  Από την αναβάθμιση αρμάτων Μ48, αμερικανικής προέλευσης με γερμανική τεχνολογία, το 1989 επί κυβέρνησης Ξ. Ζολώτα, πήρε 1.000.000 ευρώ.
  υπηρχαν ευρα τοτε?

  1. avatar dimitris_london

   Ευρώ όχι . Λαμόγια όμως μπόλικα .

 13. avatar farmakodrift

  ωραία όλα αυτά. από δω και πέρα τι θα γίνει?θα μπουν μέσα,θα καθίσουν κανα χρόνο το πολύ και θα βγουν κύριοι... θα φαν τη ποινή τους και στο τέλος πάλι τα βιβλιάρια θα αναστενάζουν απ τα μηδένικα....... αιιιιιιιιντε και εις αλλά..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει