Ελάχιστοι είναι αυτοί που προσέρχονται καθημερινά πλέον στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ επί της πλατείας Κουμουνδούρου, λόγω φυσικά της επέλασης του κορονοϊού.

Γράφει ο Γεώργιος Σαρρής 

Το μεγαλύτερο μέρος του κομματικού προσωπικού για λόγους προφύλαξης εργάζεται από το σπίτι προκειμένου να μην εκτεθεί σε κίνδυνο, πρακτική άλλωστε που ακολουθούν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Ένας από τους επισκέπτες του κτιρίου όμως εξακολουθεί να είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, αν και τις περισσότερες ώρες βρίσκεται στο σπίτι του στο Γαλάτσι, απολαμβάνοντας την οικογενειακή θαλπωρή με τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα και τους δύο γιους τους Φοίβο – Παύλο και Ορφέα – Ερνέστο. 

Εσχάτως προστέθηκε και ένα ακόμη μέλος, η σκυλίτσα Κάρμεν που «γι’ αυτήν κάθε ώρα είναι ώρα για παιχνίδι» όπως έγραψε προ ημερών και στο Facebook ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρτώντας μια σειρά από σχετικές φωτογραφίες.

Τις μέρες της καραντίνας έχουν χαθεί οι καθημερινές και τα Σαββατόβραδα. Άλλοτε Σάββατο βράδυ θα ήμασταν κάπου έξω με…

Posted by Alexis Tsipras on Saturday, April 4, 2020

Κατά τον ίδιο «τις μέρες της καραντίνας έχουν χαθεί οι καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα. Άλλοτε, Σάββατο βράδυ θα ήμασταν κάπου έξω με τους φίλους μας. Τώρα δεν έχει σημασία η μέρα, δουλεύουμε με τους συνεργάτες μου μέσω τηλεδιάσκεψης, για τη παρουσίαση των προτάσεών μας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, που θα ανακοινώσουμε στις αρχές της εβδομάδας».

Όποτε κριθεί σκόπιμο όμως ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί από την οικία του προκειμένου να μεταβεί στην Κουμουνδούρου, κάτι που πλέον γίνεται σε χρόνο ρεκόρ, αφού οι δρόμοι είναι σχεδόν άδειοι.

Ανεβαίνει στον 7ο όροφο και κάθεται με τις ώρες μπροστά στον φορητό υπολογιστή παραχωρώντας συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, όπως έκανε το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ή πραγματοποιώντας επίσης βιντεοκλήσεις με τους συνεργάτες του, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και η τακτική που θα ακολουθηθεί έναντι της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνει το κόμμα του μάλιστα το μεσημέρι της Δευτέρας μετέβη στο κομματικό του γραφείο προκειμένου να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπάρξει ανάταξη της οικονομίας στο πλαίσιο της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία. 

Η ομάδα κρούσης

Ως ομάδα κρούσης έχει δίπλα του συνήθως δύο πρόσωπα: τον διευθυντή του γραφείου του και τέως υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλη Καλογήρου και τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επίσης τέως υπουργό, Αλέξη Χαρίτση.

Ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει άπαντες να βρίσκονται σε εγρήγορση και να ασκούν με κάθε ευκαιρία κριτική στην κυβέρνηση όσον αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης του κορονοϊού αρκεί αυτή να γίνεται με παραγωγικό τρόπο. 

Αντιπολίτευση μέσω «βροχής» επίκαιρων ερωτήσεων

Το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης μπορεί να συμφωνεί ότι ορθώς η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή απαγόρευσε τις άσκοπες μετακινήσεις του πληθυσμού, ωστόσο την επικρίνει από την πρώτη στιγμή για τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται σε οικονομικό επίπεδο.

Καθημερινά πλέον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ομαδικά ερωτήσεις για τέτοιου είδους ζητήματα τα οποία θεωρούν ότι αποτελεί και το προνομιακό τους πεδίο. Υπήρξε ημέρα που κατατέθηκαν 12 διαφορετικές επίκαιρες ερωτήσεις που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Το κόμμα ζητάει να υπάρξει πολυεπίπεδη μέριμνα για τους πολίτες.

Από το να μην είναι υποχρεωτική πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία σε μια σειρά από συναλλαγές με το Δημόσιο μέχρι το να μην πληρώνουν διόδια οι στρατιωτικοί την περίοδο του κορονοϊού. Παράλληλα υπάρχει συνεχής κριτική αναφορικά με τις απαιτούμενες προσλήψεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό στον τομέα της δημόσιας υγείας. 

Ζητούν ενεργοποίηση του διαγωνισμού προσλήψεων ιατρών

Η ίδια η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη κάνει λόγο για επικίνδυνη ολιγωρία εκ μέρους της κυβέρνησης στα θέματα δημόσιας υγείας καθώς ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί «να μην επενδύει μόνιμα και στρατηγικά σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Η ίδια θυμίζει ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, και γνωρίζοντας την έλευση του κορονοϊού, η κυβέρνηση πάγωσε το διαγωνισμό που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσληψη 1.500 ιατρών συν 3.000 ατόμων ως υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό.

«Ζητάμε τώρα την επανενεργοποίηση του διαγωνισμού από την κυβέρνηση, η οποία, ως αντιπολίτευση μας λοιδορούσε όταν εν καιρώ μνημονίων, προσλαμβάναμε 19.500 υγειονομικό προσωπικό στηρίζοντας το ΕΣΥ. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει την πρόσληψη 1.000 ιατρών ενώ αυτή τη στιγμή έχουν προσληφθεί περί τους 374. Δεν υπάρχει χρόνος» όπως τονίζει.