Οι δυνατότητες της Ελλάδας για τη φιλοξενία περισσότερων μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα «είναι περιορισμένες» και «δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνοι τα βάρη της μεταναστευτικής κρίσης».

Αυτό επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ζήτησε «προτάσεις για τη μετεγκατάσταση σε χώρες που έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για «τεράστιες πιέσεις» στις δυνατότητες υποδοχής και ζήτησε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα νέα κέντα στα νησιά «για να βελτιωθούν οι συνθήκες και να αυξηθούν οι δυνατότητες» όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, τόνισε ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα», καθώς και ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε νέες θέσεις σε διαμερίσματα. Έχουμε ζητήσει χρηματοδότηση για 5.000 επιπλέον θέσεις και συνεργαζόμαστε με τον ΔΟΜ για 10.000-15.000 επιπλέον θέσεις». Ο υπουργός ζήτησε να «οριστικοποιηθεί αυτή η χρηματοδότηση επειγόντως».

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να τροποποιηθεί η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, «ώστε να μειώνει τις ροές, να επιτρέπει τις επιστροφές ατόμων των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί, να μην αφορά τα άτομα που είναι μόνο στα νησιά για να μην υπάρχει αυτός ο συνωστισμός στα νησιά και να παρέχει και ρόλο στη Frontex».

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι το μέτρο της αναστολής του αιτήματος ασύλου τον Μάρτιο ήταν ένα μέτρο που έπρεπε η χώρα να λάβει για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης και της δημόσιας υγείας και διαβεβαίωσε ότι «από 1η Απριλίου επανήλθαμε στην κανονική διαδικασία».

Ο υπουργός Μετανάστευσης παρουσίασε τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί για την προστασία, τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο και των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης από τον κορονοϊό. Ανέφερε εξάλλου ότι έχουν πραγματοποιηθεί 10.000 μεταφορές προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα και «συνεργαζόμαστε στενά με την Κομισιόν για να αυξηθεί σημαντικά αυτό το νούμερο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Τέλος, για τους ασυνόδευτους ανήλικους ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «αναζητούμε λύση για να μεταφερθούν όλοι από τα νησιά, να δούμε ποιοι δικαιούνται προστασία και οι υπόλοιποι να μεταφερθούν σε κέντρα κατάλληλα για την ηλικία τους».