«Για εμάς, ένας από τους βασικότερους πυλώνες του κοινωνικού κράτους είναι η δημόσια υγεία, η οποία στηρίζεται από ένα ισχυρό, οργανωμένο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας, στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Kontra»

«Υπάρχουν δύο επίπεδα στα οποία πρέπει να δράσει η υπεύθυνη πολιτεία: το πρώτο είναι η λήψη όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας και το δεύτερο είναι η στήριξη της ελληνικής οικονομίας για το διάστημα θα διαρκέσουν οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Δυστυχώς, μετά και τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το μόνο που ακούσαμε από τον πρωθυπουργό ήταν τα αυτάρεσκα συγχαρητήρια που μοίραζε στην κυβέρνησή του. Κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν πώς όλη η προσπάθεια πρέπει να περιοριστεί στον περιορισμό της καθημερινής δραστηριότητας, μετακυλίοντας τις ευθύνες τους στην κοινωνία, αντί να κάνουν τα απαραίτητα για να στηρίξουν το εθνικό σύστημα υγείας».

Η κ. Γεροβασίλη αναφερόμενη στα περιοριστικά μέτρα μετακινήσεων των πολιτών ώστε να καταπολεμηθεί η εξάπλωση του ιού είπε χαρακτηριστικά: «Όποιος πιστεύει ότι αρκούν αποκλειστικά τα περιοριστικά μέτρα των μετακινήσεων των πολιτών για την καταπολέμηση της επιδημίας γελιέται. Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό από τους ανθρώπους που πλήττονται από το νέο κορονοϊό είναι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας. Η κυβέρνηση πρέπει να εφοδιάσει άμεσα όλες τις μονάδες του ΕΣΥ με τα απαραίτητα μέσα για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη επαγγελματιών υγείας. Αυτή τη στιγμή προέχει ο επαγγελματισμός και η γνώση, όχι μόνο για την κάλυψη των περιστατικών, αλλά και για την προστασία των ίδιων των εμπλεκομένων». και συνέχισε: «Εύλογα αναρωτιέται κάποιος πού βρίσκονται οι διαδικασίες της ανάληψης των καθηκόντων των 2000 νοσηλευτών που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Εννοείται πώς είναι αυτονόητη πράξη ευθύνης η ενεργοποίηση της προκήρυξής μας για πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών και 1000 γιατρών που ακύρωσε η Νέα Δημοκρατία. Ο εγωισμός και η πολιτική εμμονή του κ. Μητσοτάκη πρέπει να μπουν στην άκρη, όχι μόνο για αυτές τις προσλήψεις αλλά και για την ενσωμάτωση όλων των δημόσιων δομών υγείας στο συνολικό σχεδιασμό, που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί το πόσες ΜΕΘ θα συμπεριλαμβάνει τις επόμενες εβδομάδες. Το μόνο το οποίο κατάλαβαν όλοι είναι πως θα διπλασιαστεί η αμοιβή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για την παραχώρηση ΜΕΘ που το ίδιο το κράτος δύναται να επιτάξει».

Τέλος στο ερώτημα για το αν επί κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε η Δημόσια Υγεία είπε: «Σήμερα μπορεί να φαντάζει αυτονόητο το ότι όλοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Το 2015 δεν ήταν. Και σήμερα, εξαιτίας της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης για κάποιους έπαψε να είναι. Όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης, παραλάβαμε ένα εθνικό σύστημα υγείας υπό κατάρρευση, με νοσοκομεία κλειστά, απολυμένους γιατρούς και προσωπικό σε διαθεσιμότητα. Ο σημερινός υπουργός ανάπτυξης δεν ήθελε να του κλέβει τη δόξα καμία τρόικα ενώ ο κ. Μητσοτάκης υλοποιούσε την καταστροφή του ανθρώπινου κεφαλαίου του ΕΣΥ.

Για εμάς, ένας από τους βασικότερους πυλώνες του κοινωνικού κράτους είναι η δημόσια υγεία, η οποία στηρίζεται από ένα ισχυρό, οργανωμένο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας. Δώσαμε σε όλους το δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Σε μία ασφυκτική δημοσιονομική κατάσταση ανατάξαμε το εθνικό σύστημα υγείας με χιλιάδες προσλήψεις. Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια μας επέτρεψε να κάνουμε ένα ευρύτερο προγραμματισμό για περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και σταδιακή αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού του ΕΣΥ. Η σημερινή κυβέρνηση, η οποία διατράνωνε και ως αντιπολίτευση σε κάθε ευκαιρία την αλλεργία της απέναντι στη δημόσια υγεία, ακύρωσε αυτό τον προγραμματισμό».