Η κυβέρνηση θα λάβει όποιο μέτρο χρειαστεί, πολλές φορές πρωτύτερα από ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η εξάπλωση του κορονοϊού, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Επισημαίνουν ότι από αυτή τη λογική πηγάζουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί προληπτικά, καθώς και πως κάθε μέρα αξιολογούνται όλες οι εξελίξεις και λαμβάνονται αποφάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων καθηγητής κ. Τσιόδρας αποφασίστηκε η 15ήμερη αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, των παιδότοπων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων, των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και των κέντρων διασκέδασης. Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις συστάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο γενικός συντονισμός έχει περάσει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και υπήρξε ήδη ένα μήνυμα από τον ειδικό αριθμό 112, ώστε να νιώσουν όλοι ότι η χώρα ε΄ναι σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει μαζική ανάγκη νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή σε μονάδα αυξημένης φροντίδας, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

«Πρέπει όμως να είναι απολύτως σαφές ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν το ακολουθήσουν οι πολίτες. Χρειάζεται πειθαρχία και απαρέγκλιτη υλοποίηση των μέτρων, ιδιαίτερα από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες» προσθέτουν. Εξάλλου ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισε ότι το πιο σημαντικό από όλα τα μέτρα είναι ο αυτοπεριορισμός.

Στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές της ΝΔ συμμετέχουν στην καμπάνια #μένουμεσπίτι. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με ανάρτηση του στο facebook τόνισε ότι η παραμονή στο σπίτι είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας, με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης, εάν δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα.Κάλεσε δε όσους δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξεταστούν για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 αν έχουν ήπια συμπτώματα, καθώς όπως επισήμανε πάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον SARS-CoV-2 σε περίπτωση που δεν νοσούν ήδη, ενώ σημείωσε: “Δίνουμε προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας.” Και αυτό προκειμένου να μην υπερφορτωθεί το ΕΣΥ, κάτι που αποτελεί στην πραγματικότητα και το μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού εξάλλου αυτό έχουν ως στόχο: Η μετάδοση της νόσου να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς ώστε να ανταπεξέλθει η δημόσια υγεία, η οποία ταυτόχρονα ενισχύεται, καταρχήν με 2.000 προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών. Η πικρή εμπειρία της γειτονικής Ιταλίας έχει διδάξει την ελληνική κυβέρνηση, που σπεύδει να εφαρμόσει όσο πιο αυστηρά μέτρα.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αλλά και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κάλεσε μέσω facebook τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να μη χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς εάν έχουν συμπτώματα.

Ήδη ο ΟΑΣΑ έχει εντατικοποιήσει τα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού διενεργώντας πρόσθετες απολυμάνεις από εξειδικευμένα συνεργεία με τη χρήση ειδικών σκευασμάτων για την προστασία επιβατικού κοινού και εργαζομένων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Οι απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία έρχονται να προστεθούν στον καθημερινό καθαρισμό – απολύμανση οχημάτων και συρμών που διενεργείται με έμφαση στα σημεία στήριξης των επιβατών (χειρολαβές, μπάρες, πόρτες κ.λπ.), αλλά και των σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικός) όπου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία με τα οποία έρχονται σε επαφή οι επιβάτες (κουπαστές, εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων κ.λπ.).

Ως προς την προστασία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο ΟΑΣΑ προχώρησε στην προμήθεια αντισηπτικών (για χρήση μόνο των εργαζομένων), τα οποία τοποθετήθηκαν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Παράλληλα, προχώρησε στην παροχή αντισηπτικών σε όλους τους οδηγούς.

Επιπλέον, σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, στάσεις τηλεματικής, συρμούς μετρό, κτλ) επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που υπενθυμίζουν τις οδηγίες προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ συστήνει επίσης στους επιβάτες να ελαχιστοποιήσουν τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα και κέρματα και να προτιμήσουν τη χρήση καρτών -πιστωτικών ή χρεωστικών- στα εκδοτήρια.

Παράλληλα, αναστέλλεται η εφαρμογή του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ, απόφαση που έλαβε η διοίκηση του ΟΑΣΑ μετά από αίτημα των εργαζομένων.

Αναστολή λειτουργίας εκπαιδευτικών δομών

Στην περίπτωση που τα σχολεία παραμείνουν κλειστά για διάστημα 2-3 εβδομάδων θα υπάρξει αναπροσαρμογή ωραρίου (μείωση διάρκειας διδακτικών ωρών) και περικοπή περιπάτων και εκδρομών ώστε να αναπληρωθούν χαμένες ώρες διδασκαλίας.

Αν τα σχολεία παραμείνουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα υπάρξει επέκταση διδακτικού έτους και πιθανώς μετάθεση των πανελλαδικών εξετάσεων και μείωση εξεταζόμενης ύλης.

Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές και συνεργαζόμενο με εγνωσμένου κύρους εταιρείες που μπορούν να συνδράμουν αφιλοκερδώς.

Σε ό,τι αφορά τα διευθυντικά στελέχη των εκπαιδευτικών μονάδων, κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι θα πηγαίνουν κανονικά στην εργασία τους, καθώς δεν τίθεται ζήτημα μαζικών συναθροίσεων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των μαθημάτων. Άλλωστε, προσθέτουν. τα διευθυντικά στελέχη θα κληθούν να συντονίσουν την τροποποίηση του ωρολογίου προγράμματος και την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Οι αναπληρωτές καθηγητές θα πληρώνονται κανονικά για το εν λόγω διάστημα. Οι διοικητικές υπηρεσίες των Πανεπιστημίων εξαιρούνται της αναστολής και συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως και οι εστίες όπου διαμένουν οι φοιτητές ή στεγάζεται ερευνητική δραστηριότητα.

Μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Για την προστασία του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε:

  • Τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς, όπως ισχύει για ολόκληρο τον δημόσιο τομέα
  • Την αναστολή λειτουργίας των Προαγωγικών και Παραγωγικών Σχολών έως τις 10 Απριλίου 2020.
  • Την αναστολή όλων των στρατιωτικών παρελάσεων για την 25η Μαρτίου, καθώς και της διάθεσης προσωπικού και μέσων για εορταστικές εκδηλώσεις
  • Την αναστολή χορήγησης αδειών εξωτερικού
  • Την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων ορκωμοσιών νεοσυλλέκτων χωρίς την παρουσία προσκεκλημένων

Αλλαγές στο κοινοβουλευτικό έργο

Αλλά και το νομοθετικό έργο προσαρμόζεται στην ανάγκη αποφυγής ταυτόχρονης παρουσίας πολλών βουλευτών στο βουλευτήριο. Σε ό,τι αφορά τις Επιτροπές, κατά προτεραιότητα θα συνεδριάζουν οι Διαρκείς Επιτροπές και αναστέλλονται οι συνεδριάσεις των Ειδικών Μόνιμων Επιτροπών.

Κατ’ εξαίρεση, συνεχίζεται η προβλεπόμενη από τον Κανονισμό ακρόαση φορέων για την επεξεργασία των νομοσχεδίων, με περιορισμό των προσκεκλημένων ανά Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Ολομέλειας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιείται οργανωμένη συζήτηση των νομοσχεδίων, όπου θα τοποθετούνται αποκλειστικά οι Εισηγητές, οι Ειδικοί Αγορητές, οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, ένας ή ελάχιστοι ομιλητές από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι Υπουργοί. Εφόσον το επιθυμούν θα μπορούν επίσης να πάρουν το λόγο ο Πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, στο μισό του χρόνου που προβλέπει ο Κανονισμός.

Οι ονομαστικές ψηφοφορίες θα διεξάγονται με το τεκμήριο της πλειοψηφίας. Εφόσον προκύψει ζήτημα χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος, οι Βουλευτές θα προσέρχονται σταδιακά στην αίθουσα για την αποφυγή συνωστισμού. Δεκτές θα γίνονται και οι επιστολικές ψήφοι.

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος θα διεξάγεται κανονικά διότι δεν απαιτεί την ταυτόχρονη παρουσία μεγάλου αριθμού Βουλευτών στην Ολομέλεια. Ζητείται όμως η, όσο το δυνατόν, ηλεκτρονική κατάθεση των Μέσων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και όχι η κατάθεσή τους με φυσική παρουσία στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Σημειώνεται πως έχει ληφθεί μέριμνα ώστε στην ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, την Παρασκευή, θα παραστούν σαφώς λιγότεροι άνθρωποι από το σύνηθες.

Το απόρρητο σχέδιο Άρτεμις

Η κυβέρνηση θέτει ταυτόχρονα σε εφαρμογή το απόρρητο σχέδιο «Άρτεμις», το οποίο περιλαμβάνει μέτρα που θυμίζουν ταινίες επιδημίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) για το γενικό συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ακόμα και μέσα στην ημέρα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία δύο κέντρα επιχειρήσεων, ενώ υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία και ενός τρίτου. Το πρώτο κέντρο θα βρίσκεται στη ΓΑΔΑ και θα λειτουργεί ως «κέντρο ιχνηλάτησης» των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, λαμβάνοντας μέτρα καραντίνας.

Το δεύτερο κέντρο επιχειρήσεων βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι και θα έχει τον ρόλο του «κέντρου ενημέρωσης» ατόμων από το περιβάλλον ασθενών με κορονοϊό με οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.

Το τρίτο θα είναι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα έχει τον ρόλο της εποπτείας.

Το σχέδιο προβλέπει και τη δημιουργία υπαίθριων ή πλωτών νοσοκομείων σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.