Αποφασισμένος να μην εκχωρήσει το πολιτικό κέντρο στο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τους «αρμούς της εξουσίας», θέλησε να αποδομήσει τα ανοίγματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κεντροαριστερά, αλλά και να κλείσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός με αφορμή το γεγονός ότι στις 83 σελίδες του απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ η λέξη αριστερά επαναλαμβάνεται 140 φορές, σχολίασε με νόημα ότι: «Η πολιτική τους φυσιογνωμία είναι σαφής όσο και να προσπαθούν να τη ρετουσάρουν με χρώματα κέντρου και σοσιαλδημοκρατίας. Επικαλούνται μονότονα την αριστερά, αν και για πολλούς αποτελούν τη ντροπή της αριστεράς».

Μία αναφορά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι αποκαλυπτική της άποψης Μητσοτάκη όσον αφορά στο «γήπεδο» στο οποίο θα κριθούν οι επόμενες εκλογές, οι οποίες πάντως όπως διαμήνυσε ο πρωθυπουργός θα αργήσουν ακόμη.

Ορισμένοι στη ΝΔ στρέφουν το βλέμμα προς τα δεξιά και μόνον με αφορμή το προσφυγικό ή εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο εσωτερικό ακροατήριο. Όμως ο πρωθυπουργός, που προεκλογικά είχε δώσει έμφαση στο άνοιγμα και σε ψηφοφόρους του κέντρου με επιχείρημα την ανάγκη κυβερνητικής αλλαγής, θέλει να εξακολουθήσει να απευθύνεται και σε αυτό το κοινό, με τα επιχειρήματα της κανονικότητας με ΝΔ και της θεσμικής επικινδυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο η κυβερνητική πλευρά σε κάθε ευκαιρία χαρακτηρίζει κόμμα δέσμιο των λογικών του 4%.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου προφανώς ότι ο κ.Μητσοτάκης, ξεκινώντας χθες την ομιλία του στην ΠΕ, ευχαρίστησε τα κομματικά στελέχη της ΝΔ για τον αγώνα που έδωσαν σε τέσσερις νικηφόρες, δήλωσε: «Δεν ξεχνώ ότι είναι το κόμμα που δίνει ρυθμό στη καρδιά της κυβέρνησης και δεν ξεχνώ πως είμαι πρωθυπουργός της Ελλάδας γιατί είμαι πρόεδρος της μεγάλης παράταξης της ΝΔ», αλλά σημείωσε επίσης απευθυνόμενος στα μέλη της ΠΕ πως: «Η ανοιχτή σας σκέψη έφερε κοντά μας πολίτες από άλλες παρατάξεις. Έχουμε χρέος να τους κρατήσουμε κοντά μας και να τους πολλαπλασιάσουμε. Έχουμε χρέος να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών που σκέφτηκαν να μας ψηφίσουν, αλλά δεν το έκαναν τελικά. Γιατί είμαστε η παράταξη που βάζει την Ελλάδα μπροστά».

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο κ.Μητσοτάκης εκτός του ότι ταύτισε και χθες Τσίπρα- Πολάκη κάνοντας λόγο για επικίνδυνες και εξωθεσμικές πολιτικές αντιλήψεις, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση για τη σαββατιάτικη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα νέα σποτάκια του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κυβερνητικό επιτελείο εξάλλου εκτιμούν ότι η θεματολογία και φρασεολογία αυτών των βίντεο εκφράζει και απευθύνεται σε κομματικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ και στην πραγματικότητα δεν μπορεί να απευθυνθεί στο κοινό που έκρινε τις προηγούμενες εκλογές και που εν τέλει θα κρίνει και τις επόμενες.

Θεωρούν μάλιστα ότι η εικόνα της κυβέρνησης παρά τη δυσφορία σημαντικής μερίδας της γαλάζιας βάσης για το προσφυγικό παραμένει σταθερή ή και βελτιωμένη, καθώς και ότι αυτό που επηρεάζει τη «μεγάλη εικόνα» είναι η αίσθηση βελτίωσης της οικονομίας, η επιθυμία να αφήσει η χώρα πίσω της την κρίση και την πολιτική πόλωση και ένταση.

Για αυτό άλλωστε ο κ.Μητσοτάκης ξεχώρισε από τις προτεραιότητες του 2020 καταρχήν την περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας και της μεσαίας τάξης, με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, την πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ μαζί με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τη μείωση εισφορών για τους μισθωτούς, κατά δεύτερον την πρώτη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Στάθηκε επίσης στην ψήφιση του νόμου για τις πορείες και διαδηλώσεις, ο οποίος όμως στην κυβέρνηση θεωρούν ότι απευθύνεται και σε ένα κεντρώο ακροατήριο που απεχθάνεται «επαναστατικές γυμναστικές» και διαμαρτύρεται για το κλείσιμο δρόμων.

Γιατί ο Μητσοτάκης απέρριψε τα σενάρια εκλογών

Καθώς λοιπόν στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η κανονικότητα και η μετριοπάθεια αποτελούν τα κυριότερα όπλα της κυβέρνησης απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Μητσοτάκης απέρριψε και δημοσίως χθες τις εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές άμεσα με το σκεπτικό ότι έτσι θα «τελειώσει» το ΣΥΡΙΖΑ και θα αποστρατεύσει τον κ.Τσίπρα.

Αν και πράγματι στο τραπέζι του Μαξίμου υπήρχε εξαρχής το σενάριο πρόωρων εκλογών ακόμη και μέσα στο 2020, αυτό φαίνεται ότι έχει μπει πλέον στο συρτάρι για μία σειρά από λόγους: Πρώτον, γιατί θα δημιουργούσε προβλήματα στην οικονομία, η ανάκαμψη της οποίας αποτελεί βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης. Δεύτερον θα ερμηνευόταν ως τακτικισμός, αφού δεν υπάρχει κάποια αφορμή στο ορατό μέλλον για πρόωρες κάλπες. Τρίτον, η ένταση με την Τουρκία προβληματίζει. Και τέταρτον, ο συνδυασμός απλής αναλογικής και αντιδράσεων της δεξιάς πτέρυγας στο προσφυγικό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος.

Εξάλλου στο πρωθυπουργικό επιτελείο φαίνεται ότι απορρίπτουν και το σκεπτικό πως μία δεύτερη ήττα ΣΥΡΙΖΑ θα επισφράγιζε την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και στις μεθεπόμενες κάλπες και θα έστελνε τον Αλέξη Τσίπρα σπίτι του. Θεωρούν ειδικότερα ότι η ΝΔ θα κέρδιζε τις εκλογές, αλλά θα ήταν δώρον άδωρον μακροπρόθεσμα, αφού ουσιαστικά κάλπες σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν απλώς μία επιβεβαίωση της εκλογικής εικόνας του περασμένου Ιουλίου, όπως το Σεπτέμβριο του 2015 η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απόηχος της ανόδου στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015.

Έτσι ουσιαστικά τίποτε δε θα άλλαζε στο πολιτικό σκηνικό. Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης παραμένει πολιτικά κυρίαρχος και η εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως όσο εμπεδώνεται ένα κλίμα κανονικότητας, αλλά και όσο αποδίδουν πολιτικές στην οικονομία, την ασφάλεια, το μεταναστευτικό κλπ που απαιτούν χρόνο για να δείξουν τα αποτελέσματα, τόσο θα ενισχύεται η ΝΔ και θα διασφαλίζει και την επόμενη εκλογική νίκη, αλλά στην… ώρα της.