Και, ξαφνικά, ενώ όλη η υφήλιος διαπληκτιζόταν σε καθαρά ψυχροπολεμικό κλίμα και ανακάλυπτε την Αμερική, εν μέσω αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων ηγετών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, εμφανίστηκε -από το πουθενά- ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του Spiegel ότι υπήρχε μηχανισμός παρακολουθήσεων στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ο κύριος Πάγκαλος βγήκε στα ραδιόφωνα να πει ότι κι εμείς -ως Ελλάδα- παρακολουθούσαμε το κινητό του Αμερικανού, αλλά και πολλών άλλων!

Και το είπε με περίσσιο καμάρι. Και με περιγραφές των όσων είχαν καταγραφεί!

Και, μπορεί για αυτές τις δηλώσεις να ασχολείται ήδη εισαγγελέας, η ζημιά, όμως, έχει ήδη γίνει.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, δεν είναι αυτό.

Είναι το γεγονός ότι όλα αυτά ειπώθηκαν από έναν άνθρωπο, ο οποίος και πρωταγωνιστούσε επί δεκαετίες στην πολιτική ζωή του τόπου, και έχει διατελέσει υπουργός σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν υπουργός Εξωτερικών το βράδυ των Ιμίων, όταν και επέλεξε να παραμείνει στα τηλεοπτικά παράθυρα, αντί να μεταφερθεί στο γραφείο του για να διαχειριστεί την κατάσταση.

Ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για τους χειρισμούς με τον Οτσαλάν.

Ο κ. Πάγκαλος ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, όταν -το 2010- του ανατέθηκε η συγχώνευση και κατάργηση οργανισμών, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Και, φυσικά, ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν είναι ο μόνος. Ουκ ολίγοι εκπρόσωποι του πολιτικού προσωπικού της χώρας έχουν «διαπρέψει» με λάθος αποφάσεις και ατυχείς δηλώσεις.

Η ανακύκλωση όλων αυτών των ατόμων σε θέσεις-κλειδιά έφτασε, μεταξύ άλλων, τη χώρα σε αυτή την κατάσταση.

Ας μην απορούμε, λοιπόν, γιατί καταλήξαμε εδώ. Και, ακόμα περισσότερο, ας μην απορούμε γιατί -ακόμα και μετά από τριάμισι χρόνια μνημονίου- εξακολουθούμε να μην προχωράμε με γρήγορα βήματα στο να κάνουμε αυτά που πρέπει για να αλλάξουμε τη χώρα και την οικονομία, αλλά επιλέγουμε την εύκολη λύση των φόρων και των περικοπών.