Ο Βαρουφάκης κατέθεσε στη Βουλή φάκελο με ηχογραφήσεις από Eurogroup του 2015

Ο πρόεδρος Κώστας Τασούλας τον επέστρεψε πίσω, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την επιστολή


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:42
14/02/2020
Ο Βαρουφάκης κατέθεσε στη Βουλή φάκελο με ηχογραφήσεις από Eurogroup του 2015
19
loading

Έναν ογκώδη φάκελο κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος περιέχει τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup του 2015, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κ. Βαρουφάκης άφησε στη «διακριτική ευχέρεια» του προέδρου του Κοινοβουλίου τον τρόπο με τον οποίο θα τις κοινοποιήσει στο σώμα.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέγνωσε μάλιστα απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 είπε ότι κάθε φορά που εγείρεται ακούγονται ψεύδη και πρόσθεσε ότι με την σημερινή κίνησή του να καταθέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες «θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε» για το έγινε στο Eurogroup που ήθελε να εξευτελίσει την Ελλάδα.

Το «όχι» του προέδρου της Βουλής

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας την επέστρεψε πίσω, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.

Όπως ειδικότερα είπε ο πρόεδρος της Βουλής, «ο κ. Βαρουφάκης, λίγα λεπτά πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, άφησε με τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό» προς τον πρόεδρο της Βουλής, από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΜέΡΑ25, έναν φάκελο. Προεξόφλησε, στην ομιλία που έκανε πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, ότι το περιεχόμενο αυτού του φακέλου αφορά εις την εκ μέρους του κρυφή μαγνητοφώνηση πρακτικών κορυφαίων συλλογικών οργάνων της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό προφανώς μου δίνει το δικαίωμα, όπως είπε, πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερού του φίλου, μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω αν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ήθελα να πω ότι όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει αυτή την πρωτοβουλία να την υλοποιεί με δική του ευθύνη.

Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, ούτε τη Βουλή, ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, εν προκειμένου. Συνεπώς καλώ αμέσως έναν κλητήρα και επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη. Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο ίδιος να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων».

«Σωστά ενεργήσατε» δήλωσε ο Κυριάκος μητσοτάκης, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, μετά τα όσα είπε ο κ. Τασούλας.

Θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης έχει επισημάνει παλαιότερα ότι δεν υπάρχει υπουργός Οικονομικών που να μην καταγράφει τους υπόλοιπους στο Eurogroup και ότι ο ίδιος δεν θα δημοσιοποιήσει το ηχητικό υλικό καθώς δεν έχει τέτοιο δικαίωμα «αν και θα ‘ταν καλό για το ιστορικό αρχείο της Ευρώπης».

Επίσης με τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, πριν γυριστεί η ταινία «Ενήλικες στο δωμάτιο», είχαν καθίσει τέσσερις μέρες σερί, από τις 8 το πρωί μέχρι μετά τα μεσάνυχτα και άκουγαν τις ηχογραφήσεις. Πάντα κατά τον κ. Βαρουφάκη, η καταγραφή των συνεδριάσεων ήταν καθ’ όλα νόμιμη, βάσει και απόφασης του Αρείου Πάγου, αφού ήταν «δημόσιος λειτουργός που συμμετείχε σε επίσημη συνεδρίαση» οπότε του επιτρεπόταν «η μονομερής καταγραφή».

Γιάννης Βαρουφάκης για την επιστροφή των ηχογραφήσεων: Η αλήθεια τρομάζει

Την έντονη διαφωνία του με την απόφαση του προέδρου της Βουλής να επιστρέψει ως απαράδεκτη τη συσκευή αποθήκευσης που περιείχε τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup του πρώτου εξαμήνου του 2015, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή «απλά επιβεβαιώνει ότι το τείχος αδιαφάνειας των Eurogroup βόλευε και βολεύει πολλούς, ενώ η αλήθεια και η διαφάνεια, τρομάζουν».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η παράδοση συνοδεύτηκε από νομική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου (277/2014) όπου ρητά αναφέρεται ότι «οι ηχογραφήσεις μη ιδιωτικών στιγμών κατά τη διάρκεια της άσκησης καθηκόντων δημοσίου λειτουργού είναι όχι απλά νόμιμες, αλλά και ηθικά επιβεβλημένες».

Προσθέτει ότι «πάγια θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως όλοι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης στις τοποθετήσεις, τους διαλόγους και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον τους».

Πηγές ΚΙΝΑΛ: Ο Βαρουφάκης να δώσει στη δημοσιότητα τις υποκλοπές με δική του ευθύνη

Αιχμηρά σχολίασαν κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής την ενέργεια του Γιάνη Βαρουφάκη να εμπλέξει τη Βουλή στη διακίνηση των υποκλοπών που έκανε κατά τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Eurogroup το 2015.

Κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Εάν ο κ. Βαρουφάκης επιθυμεί να δώσει στη δημοσιότητα τις υποκλοπές που έκανε στο Eurogroup, να το πράξει με δική του ευθύνη και να μην προσπαθεί να μετατρέψει τη Βουλή σε πλυντήριο. Σε κάθε περίπτωση θυμίζουμε ότι για όλα όσα συνέβησαν στην οικονομία το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Δημοσθένης Αθηνών

  Πρέπει να καταλάβουμε το παιχνίδι που προσπάθησε να παίξει ο Γιανης. Μονά ζυγά δικά του. Αν η Βουλή δεχόταν τον φάκελο, θα έπαιρνε όλη την ευθύνη για παράνομες ηχογραφήσεις και θα κατηγορούνταν (και από τον Γιανη) πως ενεργεί ανεύθυνα και χωρίς να σκέφτεται. Τώρα που δεν τον δέχτηκε κατηγορείται (και από τον Γιανη) πως θέλει να κρύψει την αλήθεια.

  Το πραγμα είναι αντίστοιχο με τον αστροναύτη που τον προκαλούν να ορκιστεί στο ευαγγέλιο ότι πήγε όντως στο φεγγάρι. Όλα για την δημοσιότητα τα έκανε ο Γιανης. Αυτός βέβαια έχει το ακαταλογιστο, τόσα ξέρει τόσα κάνει. Μπορεί και να γιανει στο μέλλον......

 2. avatar Gestz Recht und Ordnung

  Αλλά λογία να αγαπιόμαστε …..Γνώριζε εκ των προτέρων ότι δεν θα τα δεχτούν , με λίγα λογία τσάμπα μάγκας. _____ Βγάλτα δημόσια στη φόρα και αν είναι αλήθεια όσα λες να δεις που θα φτάσει η παράταξη σου_____ Αλλά είσαι ξεφτίλας

  1. avatar Γ.Σ.

   Δηλαδή να κάνουμε προτάσεις μόνο που θα δέχονται. Ωραία λογική

 3. avatar Χαφιές και ο φασίστας Γιάνης

  Χούντα ήταν και πέρασε. Γιάνη αντε στον αγύριστο. Ηδη μας ζημίωσες με 200 δις. Τα ισόβια θα τα φάς αργα ή γρήγορα, μην νομίζεις ότι την γλύτωσες. Και εσύ και ό άλλος απατεώνας ο Πινόκιο.

 4. avatar Ρε μπαρουφα

  Παλι [...] ; φαινετε η πολυ [...] σε εχει χτυπησει στο κεφαλι απο το 2015 και ακομα δεν εχεις συνελθει ..Γελασε ολοκληρη ηΒουλη σημερα και ο συριζα μαζι σου.Εισαι ενας Τυχοδιωκτης Τσαρλατανος.Εισαι ενας αλαζωνας Ναρκισσος που ποιος ξερει πια βοειδοσχολη τελειωσες και το παιζεις ακομα βλαξοοικονομολογος της [...]Μονο για γελια εισαι κακομοιρη μου.Σαντε στην κυρα σου να την. Βοηθησεις στα πιατα καλυτερα ,ξεπουπουλιασμενε.

  1. avatar WRC

   ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ!!!!!!!!!!!

 5. avatar captain

  Τι θα πει τις επέστρεψε ως απαράδεκτες;
  Γιατί δεν λέει ότι δεν συμφέρει κανένα να μάθουμε και εμείς οι πληβειοι τι πραγματικά συζητουνταν τότε, και ποιο ήταν το πνεύμα που επικρατούσε στο Eurogroup;
  Δεν θα πω ότι γνωρίζω τις συνέπειες αλλά αν ο Βαρουφακης έχει απόφαση του Αρείου Πάγου που λέει ότι οι ηχογραφήσεις ειναι νόμιμες ο πρόεδρος της Βουλής τι πρόβλημα έχει;
  Αυτές είναι προφασεις εν αμαρτίαις

  1. avatar Καπετανιος Α’

   Ρε καπετανιε αν ετσι ειναι οπως τα γραφεις ,τι εμποδιζει τον γιαννη ,τον με ενα ν να τα δημοσιευσει μονος του . Γιατι θελει να κρυφτει πισω απο τη βουληή

 6. avatar advouk7

  Βγαλτα εσυ ρε Γιανη αν εχεις κοχονες

 7. avatar Χαχαχα χα

  ΚΚΕ το κόμμα σου Χαφιέ!

 8. avatar Φιδισιο κορμί

  \'Απαράδεκτη ;;;; Κακάκια κάνατε

 9. avatar Βορινος

  Πόσο πολύ φοβάστε τελικά???
  Υπάρχει κάποιος τελικά που να αγαπάει αυτή τη πατρίδα.....?

 10. avatar Υπαρχουν αντερα?

  Βαρουφακη εχεις τα κοτσια,μαλλον οχι!
  Γιατι μια φορα δεν αναλαμβανεις την ευθυνη σου?
  Δοστα εσυ στη δημοσιοτητα ,αλλαμε ακριβη μεταφραση στα ελληνικα,τολμας?
  Αντε να σε δουμε επαναστατη του δολαριου και ευρω κατ\' αντιπαρασταση του επαναστατης του [...] ( αυτο θα το λογοκρινει το μπεστ) του [...]!
  [...] ? Μεζεα κατα ζουραρη?

 11. avatar jim

  Τα τομάρια τα βάλανε και στη Βουλή οι ελληναράδες αλλά έπρεπε να τους Παει στη δραχμή να δούμε τι θα τάιζαν τα παιδιά τους ....

  1. avatar Γ.Σ.

   Με τη δραχμή ο κόσμος θα έτρωγε τουλάχιστον ψωμάκι. Με το ευρώ σου έμεινε το πανάκριβο κινητό στην τσέπη αλλά είσαι καταχρεωμένος και χωρίς δουλειά

 12. avatar Κερασμενο

  Απο τρελλο και απο μικρο μαθαινεις την αληθεια!!! Να δειτε οτι θα πεσει γραμμη απο το βαθυ κρατος να μην την κανει δεκτη ο Προεδροςτης Βουλης και γνωστος [...] !!!! Εδω ειμαστε και θα το δειτε!!!

 13. avatar te

  οταν κανεις σπιουνινγκ αναλαμβανεις και τις ευθυνες των πραξεων σου
  δεν τις ριχνεις στους αλλους .

 14. avatar c_kika_89

  Το σενάριο της ταινίας θα ήταν, τα έχει εντελώς χαμένα ο τύπος.

 15. avatar Σοβαρά τώρα

  Ποιο είναι το νόημα της κίνησης; Και τι περιμένετε να κάνει το Ελληνικό Κοινοβούλιο; Πόσο πιο χαμηλά κύριε Βαρουφάκη;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει