Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, με τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συγκάλεσε όπως είχε προαναγγείλει για σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Στο επίκεντρο βεβαίως βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά, καθώς η Άγκυρα επιμένει κάθε τόσο στις απειλές περί ερευνών και γεωτρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές που όρισε με τη Λιβύη, ενώ σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 17 Φεβρουαρίου πρόκειται να «πιάσουν δουλειά» οι κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ έρχονται στον απόηχο του συμβάντος με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η ελληνική πλευρά πάντως υποβαθμίζει το γεγονός, εκτιμώντας οτι δεν επρόκειτο για επεισόδιο ή για τεστ των αντανακλαστικών της χώρας από την τουρκική πλευρά και επιμένοντας στην εκδοχή των καιρικών συνθηκών. Αν και στην κυβέρνηση υπάρχει η παραδοχή για όχι άριστο επικοινωνιακό χειρισμό του ζητήματος, όπως σε όλα τα εθνικά θέματα ο στόχος είναι η συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η υπευθυνότητα και οι χαμηλοί τόνοι.

Αύριο ξεκινά εν τω μεταξύ η σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στην οποία θα βρίσκονται ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Τούρκος ομόλογος του Χουλουσί Ακάρ.

Ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα και ενόψει της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα μαζί με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Στο Μόναχο θα πραγματοποιηθεί και το follow up της διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη, και πάλι χωρίς την Ελλάδα αφού θα μετέχουν μόνο οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που είχαν λάβει μέρος στην προηγούμενη συνεδρίαση, στη γερμανική πρωτεύουσα.

Όπως πάντως είπε χθες στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, το γεγονός ότι δε θα μεταβεί στο Μόναχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε σχετίζεται με τη μη συμμετοχή της χώρας στη διαδικασία του Βερολίνου, καθώς η ελληνική πλευρά θα συμμετάσχει δια των Δένδια-Παναγιωτόπουλου και ο πρωθυπουργός επέλεξε να προγραμματίσει για την Παρασκευή την ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τα εργασιακά, που απασχολούν τους πολίτες.