Ντόρα Μπακογιάννη για Τουρκία: Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η τακτική, αφηφά το δίκαιο και τη λογική

«Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι απολύτως παράνομη»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:39
27/01/2020
Ντόρα Μπακογιάννη για Τουρκία: Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η τακτική, αφηφά το δίκαιο και τη λογική
15
loading

«Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι απολύτως παράνομη. Και δεν είναι μόνο το διεθνές δίκαιο που αψηφά η Τουρκία, αλλά και τη λογική. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι γεωγραφικά παράλογη, δεδομένου ότι Τουρκία και Λιβύη δεν συνορεύουν. Τα επιχειρήματα της Τουρκίας ότι τα νησιά μας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δεν είναι συμβατά με το δίκαιο της θάλασσας. Τα νησιά της Ελλάδας έχουν νόμιμα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ τους. Αυτή είναι μια θέση που και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η ΕΕ υποστηρίζουν, και η θέση που φυσικά ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην πολιτική επιτροπή της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επισήμανε ότι οι ανησυχίες της Ελλάδας είναι απολύτως βάσιμες και υπογράμμισε ότι «η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μια άποψη που δεν είναι μόνο της Ελλάδας. Λίγες μέρες πριν, η Νομική Υπηρεσία της Γερμανικής Βουλής απέρριψε τη συμφωνία αυτή ως παράνομη και ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο».

Επίσης, η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή την τακτική. Δεν μπορεί να αψηφά παντελώς το Διεθνές Δίκαιο. «Υποστηρίζουμε τον διάλογο, ως μέσο επίλυσης διαφορών. Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας ούτε της Ελλάδας, ούτε της Λιβύης, και ούτε και καμίας άλλης χώρας» είπε.

Ακολουθεί η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη στην πολιτική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης:

«Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε ότι η γειτονιά της Ευρώπης είναι σε διαρκή αναταραχή. Η Συρία προσπαθεί να βγει από έναν ατελείωτο πόλεμο. Κοινωνική αναταραχή έχει ξεσπάσει στο Ιράν, στο Ιράκ και στο Λίβανο. Και παρόλα αυτά η Ευρώπη είναι απών. Για να πετύχουμε σταθερότητα στην περιοχή μας, προτεραιότητα μας είναι η προώθηση δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η ειρήνη. Αυτή πρέπει να είναι η στρατηγική μας.

Για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση , είναι απαραίτητος ένας διαρκής και ειλικρινής διάλογος μεταξύ όλων μας. Και αυτός ο διάλογος πρέπει να λάβει χώρα εδώ, μέσω της συμμετοχής μας στους δημοκρατικούς θεσμούς που έχουμε εγκαθιδρύσει.

Εκπροσωπώ μία χώρα που μοιράζεται σύνορα με ένα ασταθές έθνος. Η Ελλάδα και η Λιβύη μοιράζονται θαλάσσια σύνορα, συνεπώς η κρίση στην Λιβύη επηρεάζει αναμφισβήτητα όχι μόνο την ασφάλεια στην Ευρώπη αλλά και την ασφάλεια της χώρας μου.

Η Διάσκεψη του Βερολίνου ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση επίλυσης. Όλοι συμφωνούμε ότι η λύση στην κρίση της Λιβύης δεν πρέπει να επέλθει στρατιωτικά. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι χώρες πρέπει να απέχουν στρατιωτικά, και σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω την ανάμειξη της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που αναμειγνύονται προκλητικά στην Λιβυκή κρίση, παραβιάζοντας το εμπάργκο των όπλων και καταφεύγοντας σε παραστρατιωτικές δραστηριότητες. Ακόμα, η πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μόνο συμβάλει στην αστάθεια της περιοχής και χειροτερεύει την επίλυση της Λιβυκής κρίσης.

Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι απολύτως παράνομη. Και δεν είναι μόνο το διεθνές δίκαιο που αψηφά η Τουρκία, αλλά και τη λογική. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι γεωγραφικά παράλογη, δεδομένου ότι Τουρκία και Λιβύη δεν συνορεύουν. Τα επιχειρήματα της Τουρκίας ότι τα νησιά μας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δεν είναι συμβατά με το δίκαιο της θάλασσας. Τα νησιά της Ελλάδας έχουν νόμιμα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ τους. Αυτή είναι μια θέση που και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η ΕΕ υποστηρίζουν, και η θέση που φυσικά ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο.

Οι ανησυχίες της Ελλάδας είναι απολύτως βάσιμες. Η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μια άποψη που δεν είναι μόνο της Ελλάδας. Λίγες μέρες πριν, η Νομική Υπηρεσία της Γερμανικής Βουλής απέρριψε την συμφωνία αυτή ως παράνομη και ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή της την τακτική. Δεν μπορεί να αψηφά παντελώς το Διεθνές Δίκαιο. Υποστηρίζουμε τον διάλογο, ως μέσο επίλυσης διαφορών. Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας ούτε της Ελλάδας, ούτε της Λιβύης, και ούτε και καμίας άλλης χώρας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Νίκος Δημήτρης Παππάς

  Η λαγός τού συστήματος ακρωτηριασμός της Ελλάδος

 2. avatar “Πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε τα πράγματα με άλλα μάτια”

  Αφου δεν μπορούμε να τα βρούμε με την Τουρκία,
  η καλύτερη λύση είναι να πάμε στη Χάγη που σίγουρα θα μας τα μοιράσει μισά-μισά και δίκαια και μόνο τότε δεν θα μπορεί κανείς να πει κουβέντα.

 3. avatar Γύπας

  Πιόνια!!!

 4. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Ρε μακεδονομαχοι από τα lidl όχι όνομα αλλά και εδάφη θα δώσει η Ελλάδα με κουλη. Από φάπα σε φάπα σας έχει ο αρχηγός σας.

  1. avatar Νίκος Δημήτρης Παππάς

   Για τον αμόρφωτο ανεπάγγελτο καταληψία τον ΠΡΟΔΌΤΗ τής Μακεδονίας στούς Γυφτοσκοπιανούς έχεις να πεις κάτι ή κοκοκοκοκο;

   1. avatar Νίκος Δημήτρης Παππάς

    Κορόιδο πιάνεται όποιος ψηφίζει κόμματα του Αντισυνταγματικού τόξου όχι εγώ

    1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

     Αντισυνταγνατικου τόξου εννοείς τη ναζιστική αυγή;; καλά αυτοί αν είναι κορόιδα. Τρέφουν το μιχαλολιακο και την κουστοδια του και νομίζουν ότι κάνουν και αγώνα. Αν δεν είσαι από τους μετακλητους της χα - συμπεθερους του μιχαλολιακου-τότε είσαι μέγιστο κορόιδο.

   2. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Δεν είμαι συριζεος μακεδονομαχοι. Δεν έχω πιάσει εγώ κορόιδο αλλά εσείς από τον κουλη. Ε ρε κοψοχεριδες χαχα

 5. avatar ++++++++++++++++++

  ....ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΞΕΠΟΥΛΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
  ΜΑΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΑΤΕ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ
  ΟΛΟΙ ΜΕ ΜΑΣ ΓΕΛΑΝΕ
  ΜΕ ΤΟΝ [...] ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  ΠΟΤΕ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΣΗ
  ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ [...]ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ .

 6. avatar Ο κανενας..

  Παρε συνταξη επιτελους ρε Ντορουλα, και ασε τον Κουλη να τα φτιαξει μονος του..

 7. avatar giannis 14

  Ευτυχώς που κυβερνάτε η ΝΔ και δεν ξεχνάμε τι θα πει εθνική ξεφτίλα στην Ελλάδα!!!

 8. avatar Βρήκαν και τα κάνουν

  Οι Τούρκοι βρίσκουν και τα κάνουν! Έχοντας απέναντι τους το τσίρκο του τουρίστα Μητσοτάκη με τους Δένδια και Μπάρμπη! αρμόδιους για την εξωτερική πολιτική!

 9. avatar fire40

  Ο Μητσοτάκης δεν φταίει...Ντορούλα

  Σώπα!! , έλα τώρα,

  ο Μητσοτάκης δεν φταίει, έχει να κυβερνήσει και μια χώρα... από το Μέτσοβο και τα Μετέωρα.

  Φταίει ο Πολάκης που καπνίζει.
  Ανίκανοι σε όλα η ΝΔ είστε.

 10. avatar γαιδουροβάτραχος

  ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΕΩ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ&ΣΑΒΒΑΣ BROS .ltd
  Εγω ο λακης δε ξερω πολλα πολλα [...]
  πεστε τα με απλα λογια
  να οπως προχτες , που τακουσα και τα φχαριστηθηκα χιλιες φορες στο ραδιο, αλλο που το υποτελες σας μπηστ δε μου επιτρεπει να σχολιασω
  πεστε τα ιδια , τα σοφα
  \'\'\'εμεις βαλαμε τρια γκολ και αυτος [...]\'\'
  μπηστρακι σου θιγω τη [...]

  1. avatar απορια γαιδουροβατραχου

   θιχτηκε ο νεροχυτης ή η θεραπενις του ,μαρκησία - ποιητρια του λολου, και με λογοκρινες συντροφε;;
   δε τοκοβες και ολο αμα ειναι να σου τρεχουν ζουμια απ τα μπατζακια
   χουντα ειναι , θα περασει

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει