Για μόνιμες και σταθερές αυξήσεις στις συντάξεις έκανε λόγο ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του τη Δευτέρα.

«Οι συνταξιούχοι μέσα στο 2020 θα δουν για πρώτη φορά, έπειτα από 10 χρόνια, μόνιμες και σταθερές αυξήσεις στις συντάξεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως σημείωσε ο Ν. Μηταράκης, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο, «θα αντιμετωπίσει τις ιδεοληψίες του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος κατέρρευσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό το νομοσχέδιο θα φέρει αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, θα άρει το πλαφόν στο άθροισμα κύριων και επικουρικών πάνω από τα 1.300 ευρώ, θα μειώσει τις εισφορές των μισθωτών και θα καθιερώσει ένα σύστημα ελεύθερων εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, εκτός από τους συνταξιούχους, αυξήσεις στο εισόδημά τους θα δουν και οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, είπε: «Οι μισθωτοί θα δουν, από τον Ιούλιο του 2020, την έναρξη της μείωσης κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών. Η αρχή θα γίνει με μείωση κατά 0,9%. Έτσι, οι εργαζόμενοι θα δουν αύξηση του καθαρού μισθού τους, λόγω της μείωσης των κρατήσεων υπέρ του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και οι εργοδότες θα δουν μείωση των δικών τους εισφορών από τα συνεισπραττόμενα. Άρα, το όφελός τους θα προέλθει από τη μείωση του κόστους εργασίας».

Σχετικά με τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, ο Ν. Μηταράκης απάντησε: «Ο νόμος για τον κατώτατο μισθό, που είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, επί Γιάννη Βρούτση ως υπουργού Εργασίας και τότε, προβλέπει ότι, μία φορά το χρόνο, οι κοινωνικοί εταίροι προτείνουν προς το υπουργείο Εργασίας σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού, όχι με πολιτικά κριτήρια, αλλά με οικονομικά κριτήρια, στηριζόμενοι σε μελέτες και λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός είπε προεκλογικά ότι μεσοπρόθεσμα πρέπει ο κατώτατος μισθός να αυξάνεται σε ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ». «Όσο η ελληνική οικονομία ισχυροποιείται», δήλωσε με έμφαση ο κ. Μηταράκης, «αυτό θα είναι θετικό και για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους ανέργους, που θα βλέπουν, μέσα από την αύξηση των θέσεων εργασίας, τη δυνατότητα να βρουν αξιοπρεπή απασχόληση».

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα των αναδρομικών των συντάξεων, με βάση και τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι συνταξιούχοι θα δουν τα αναδρομικά ποσά των συντάξεων, με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ, από τις 4 Οκτωβρίου του 2019. «Συνεπώς, θα γίνουν, όπου χρειάζεται και όλες οι υπόλοιπες διορθώσεις. Αυτό θα γίνει στις αρχές του 2020» συμπλήρωσε.