«Το συνέδριο θα είναι η αρχή και άλλων διεργασιών για τη συσπείρωση του χώρου της κεντροαριστεράς», τόνισε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο συμπόσιο ΠΑΣΟΚ-ΙΣΤΑΜΕ. «Πρέπει να ξαναφτιάξουμε το “σπίτι” μας και τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, να δούμε την ανασύνταξή της», είπε και υπογράμμισε ότι «τότε μπορούμε να συζητήσουμε και τα υπόλοιπα, δηλαδή τις συμμαχίες».

Νωρίτερα, στη θεματική ενότητα για την εξωτερική και την ευρωπαϊκή πολιτική, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το αίτημα σήμερα είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος και η εποπτεία των αγορών, η αποκατάσταση της ισορροπίας πολιτικής – αγορών, η δημιουργία νέων θεσμών παγκόσμιας και ευρωπαϊκής διακυβέρνησης για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της παγκοσμιοποίησης και των αγορών και η προώθηση της ενοποιητικής διαδικασίας της Ευρώπης.

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γιώργος Παγουλάτος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να επιμείνουμε στη διαρκή μεταρρύθμιση», όχι, όπως είπε, γιατί το επιβάλλει η Τρόικα, «αλλά γιατί το απαιτούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες και ο διεθνής ανταγωνισμός». Σημείωσε ότι την ώρα που «οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης επιμένουν σε μια αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία», το ΠΑΣΟΚ και η κεντροαριστερά σήμερα περισσότερο από ποτέ «πρέπει να διατηρήσει τον ενθουσιασμό στην ΕΕ να παραμείνει ο ηγεμονικός φορέας του ευρωπαϊκού οράματος στην ελληνική κοινωνία».

Μεταξύ άλλων ομιλητών, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Ζαφειρόπουλος εκτίμησε ότι αν δεν γίνει άμεσα η αναδιοργάνωση των διεθνών οικονομικών σχέσεων η χώρα δεν θα μπορέσει μέσα στην πενταετία να εξέλθει από αυτή την κρίση.