Τον πλήρη σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος ανακοινώνουν σήμερα στις 11:30 o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας- ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στόχος των μέτρων που θα ανακοινωθούν είναι τόσο η ανάσχεση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, όσο και η αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το βάρος του προβλήματος.

Έρχονται κλειστά κέντρα και προσλήψεις προσωπικού

Τη λειτουργία πέντε έως δέκα κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, 500 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 ατόμων για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων, προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Ο τελικός αριθμός των κλειστών κέντρων θα αποφασιστεί σε συνάρτηση με τη χωρητικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, το ελάχιστο αυτής θα είναι 5.000 άτομα, ενώ θα μπορεί να φτάσει μέχρι τις 10.000, και προφανώς αυτό θα κρίνει και τις τελικές αποφάσεις για τη χωροθέτηση των κλειστών κέντρων, τον σχεδιασμό για τα οποία έχει αναλάβει ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Στη συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο μήνυμα ότι η κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική από αυτήν της προηγούμενης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό –με βασικούς άξονες την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο και της φύλαξης των συνόρων, με αιχμή τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων «για να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε μηνύματα προς την Ευρώπη και την Τουρκία και σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, όπου κατηγορεί τη γείτονα ότι παραβιάζει τη συμφωνία με την Ε.Ε., καθώς, «τον τελευταίο καιρό, όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με την τουρκική ακτοφυλακή και επισημαίνουμε ότι έφυγε μια βάρκα με μετανάστες από τις τουρκικές ακτές, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς τους».

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του newsbeast.gr για τις περιοχές της χώρας που θα υποδεχτούν τους νέους πρόσφυγες

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.