Τη λειτουργία πέντε έως δέκα κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, 500 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 ατόμων για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων, προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Ο τελικός αριθμός των κλειστών κέντρων θα αποφασιστεί σε συνάρτηση με τη χωρητικότητα. Σε κάθε περίπτωση, το ελάχιστο αυτής θα είναι 5.000 άτομα, ενώ θα μπορεί να φτάσει μέχρι τις 10.000, και προφανώς αυτό θα κρίνει και τις τελικές αποφάσεις για τη χωροθέτηση των κλειστών κέντρων, τον σχεδιασμό για τα οποία έχει αναλάβει ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή».

Στη χθεσινή του συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο μήνυμα ότι η κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική από αυτήν της προηγούμενης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό –με βασικούς άξονες την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο και της φύλαξης των συνόρων, με αιχμή τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων «για να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε μηνύματα προς την Ευρώπη και την Τουρκία και σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, όπου κατηγορεί τη γείτονα ότι παραβιάζει τη συμφωνία με την Ε.Ε., καθώς, «τον τελευταίο καιρό, όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με την τουρκική ακτοφυλακή και επισημαίνουμε ότι έφυγε μια βάρκα με μετανάστες από τις τουρκικές ακτές, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί το μίνιμουμ του 1% αναλογικά με τον πληθυσμό, που είχε αρχικά θέσει ως στόχο η κυβέρνηση για δίκαιη κατανομή σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι που οι περιφερειάρχες –δεν τοποθετήθηκαν όλοι για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό στη χθεσινή σύσκεψη– φαίνεται ότι δέχονται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση (τις σχετικές συνομιλίες και επαφές έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος). Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θα κατατεθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020, για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα κατατεθεί κατόπιν διαβούλευσης.

«Ποσοτικά, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα», φέρεται να σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τόνισε ότι αυτό που πρέπει να διασφαλίσει η κυβέρνηση είναι ότι «οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς» και ανέφερε το πλαίσιο των προσλήψεων για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων και την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου.

Διαβάστε περισσότερα στην «Καθημερινή» που κυκλοφορεί σήμερα, Τρίτη