Μητσοτάκης σε περιφερειάρχες: Δεν γίνεται να δίνω μάχη για αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει μεταξύ μας

«Φεύγοντας θα είστε οπλισμένοι με έναν οδικό χάρτη για τον χαμένο καιρό και τις χαμένες ευκαιρίες»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:39
18/11/2019
Μητσοτάκης σε περιφερειάρχες: Δεν γίνεται να δίνω μάχη για αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει μεταξύ μας
15
loading

Η μεγαλύτερη απορρόφηση και η ταχύτερη αξιοποίηση τον κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το θέμα της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων των περιφερειών και το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τακτικής συνάντησης που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης, παραθέτοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης, σημείωσε ότι εφεξής θα υπάρχει σύνδεση των κονδυλίων με τη διαχειριστική επάρκεια, δηλαδή, οι περιφέρειες που μετουσιώνουν εγκαίρως τις χρηματοδοτήσεις σε σωστά έργα θα βλέπουν αύξηση των αρμοδιοτήτων τους και αν εκτελούν επιτυχώς τα αυξημένα καθήκοντά τους θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν.

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύει τις αρμοδιότητες των περιφερειών και θα ξεκαθαρίζει το πλαίσιο λειτουργίας μεταξύ κεντρικής διοίκησης, αποκεντρωμένης διοίκησης, περιφέρειας και δήμου.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική». «Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει» επισήμανε.

«Δεν μεγεθύνουμε το πρόβλημα αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας», προσέθεσε και ζήτησε από τους περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Κυρίως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ποσοτικά, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα. Κυρίως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς». Ανέφερε δε ότι προσλαμβάνονται 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των Κέντρων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θα κατατεθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020, για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύστερα από εκτενή διάλογο.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί για τις μετακινήσεις και αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που γίνονται.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκε, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, γόνιμη συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ κεντρικής διοίκησης και περιφερειών, κατατέθηκαν προτάσεις για την ταχύτερη απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ για το μεταναστευτικό/προσφυγικό υπήρχε κλίμα συνεργασίας και τονίστηκε η ανάγκη διαρκούς επαφής και ενημέρωσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σύνδεση κονδυλίων και διαχειριστικής επάρκειας

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Καταρχάς, να συγχαρώ τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την εκλογή του ως επόμενος πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών. Να του ευχηθώ καλή δύναμη. Και, βέβαια, να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί.

Να έχουμε μία τακτική και συχνή συνεργασία. Εξάλλου, το γεγονός ότι συνεδριάζουμε -και θα συνεδριάζουμε- ανελλιπώς κάθε δύο μήνες αποδεικνύει ότι είναι βούλησή μας αυτήν την τακτική συνεργασία να την κάνουμε πράξη. Εξάλλου, αν θυμάμαι καλά, ήταν μία ιδέα την οποία είχαμε συζητήσει από κοινού και προεκλογικά.

Σήμερα, έχουμε τρία ζητήματα στην ατζέντα μας. Επιτρέψτε μου να σταθώ στη σύντομη εισαγωγική μου τοποθέτηση στο πρώτο μόνο, που είναι η γρήγορη υλοποίηση των έργων των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων. Γνωρίζετε καλά ότι για την περίοδο 2021-2027 θα αποδοθούν στις περιφέρειες πρόσθετοι πόροι αλλά και πρόσθετες αρμοδιότητες.

Όμως, στο εξής, κονδύλια και διαχειριστική επάρκεια πια θα συνδέονται: Όσο τα πρώτα θα μετατρέπονται εγκαίρως σε σωστά έργα, τόσο θα αυξάνονται και οι αρμοδιότητες. Και όσο οι τελευταίες φέρνουν αποτέλεσμα, τόσο θα διευρύνονται και οι πιστώσεις. Είναι κάτι που το απαιτεί η χρηστή διοίκηση, αλλά και η ευθύνη της λογοδοσίας.

Είναι κάτι που υποσχεθήκαμε στον πολίτη και κάτι το οποίο θα βοηθήσει συνολικά την ανάπτυξη σε ολόκληρη την χώρα. Ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει. Τον Ιανουάριο θα πρέπει να παρουσιάσουμε στις Βρυξέλλες το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και τον προσεχή Ιούνιο τα σχέδια των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Όμως, μέχρι σήμερα - ένα μήνα μετά και την παρέλευση της παράτασης που δόθηκε - μόλις τέσσερις περιφέρειες έχουν καταθέσει τις προτεραιότητές τους. Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά για όλους μας.

Ξεκινάμε με την επιτυχή εφαρμογή του τρέχοντος ΕΣΠΑ: Μέχρι τέλη του έτους θα πρέπει να έχει επισπευσθεί η υλοποίηση των ΠΕΠ και να έχουν πιστοποιηθεί και δηλωθεί όλες οι δαπάνες των έργων ευθύνης των περιφερειών. Θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός της Αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με οργανωμένες μεταφορές ή ανακατανομές των διαθέσιμων πόρων για να μπορέσει να κλείσει ομαλά η τρέχουσα περίοδος.

Φεύγοντας από τη σημερινή σύσκεψη όλοι οι περιφερειάρχες - και με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων - θα είναι οπλισμένοι με έναν συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» για να κερδίσουμε και τον χαμένο καιρό και τις χαμένες ευκαιρίες.

Και όλοι οι περιφερειάρχες θα έχουν, πια, στα χέρια τους έναν κατάλογο με προβλήματα που εντοπίστηκαν, αλλά και τους στόχους που θέτουμε ανά περιοχή. Θα προσφέρουμε κάθε τεχνική βοήθεια στις περιφέρειες, θα προχωρήσουμε σε θεσμικές παρεμβάσεις που θα λύσουν τα χέρια σας, ώστε να μπορείτε να δράσετε γρήγορα.

Περιμένουμε, όμως, από όλους σας να εντείνετε τις προσπάθειές σας, διότι η ανάπτυξη για όλους, η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, είναι το κοινό μας στοίχημα. Και είναι ένα στοίχημα το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar ΝΧ

  Γλύφει τους απλυτους για να τους έχει μαζί του ο νενεκος

 2. avatar Tρύφων

  Θέλει να επιβάλει να δέχονται οι Περιφέρεις τη μεταφορά μεταναστών στις περιοχές τους! Αποτέλεσμα της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης που έγινε Γραφείο διακίνησης μεταναστών σε κάθε γωνιά της χώρας.

 3. avatar ΟΚ

  Εσύ πού λές ότι ο Κούλης τα έκανε όλα καλά μόνο το μεταναστευτικό δεν καταφέρει Συγνώμη για την μείωσε τον πλεονασμάτων μόνο εγώ τα άκουγε για την ανάπτυξη τού τέσσερα τα εκατό μόνο εγώ στα άκουγα βαριέμαι νά γράψω τα υπόλοιπα

 4. avatar tboni2

  Μητσοτάκη αν δεν διώξεις τους λαθροεισβολεις η μοίρα σου θα είναι όπως του τσιπροφασίστας. Είσαι καλός άξιος συνεπής αληθής σε όλα εκτός του μεταναστευτικου. Επίσης πρέπει τα υπερπλεονασματα να μοιράζονται σε όλους μέσω μείωσης φόρων των καυσίμων και όχι να τα μοιράζεις στους αλβανούς για να τα στέλνουν στην αλβανια και στους ρομα όπως έκανε ο τσιπροφασιστας.

  1. avatar Ελληνοαμερικανος

   Ποιος θα τα κάνει αυτά ο κουλης αυτός παρακαλάτε να πάρει των ψήφο των άπλυτων,τσπρας με γραβάτα

 5. avatar ασυλο σε λιγοστους που δικαιουνται….

  οι αλλοι απελαση αμεσα ...τι φοβασαι????τι μου τους φερνεις στην ενδοχωρα να τους κανεις?????ενα σωρο προβληματα δημιοργουν ....

 6. avatar PanosGianaros

  Αυτός ο τύπος στην φωτογραφία που μοιάζει με τον πρωθυπουργό είναι αυτός που
  ήξερε οτι το ΑΙΓΑΙΟ έχει σύνορα , , , , αλλά ακόμη ψάχνει να βρεί που είναι . . . !
  Ψάχνει να βρει πασσάλους και συρματοπλέγματα στην θάλασσα ή που τα νερά είναι
  κόκκινα και που είναι γαλάζια ή αν υπάρχει χρωματιστή γραμμή στη θάλασσα που να χωρίζει
  τα Τούρκικα νερά απο τα Ελληνικά. . . !
  Μέχρι τότε . . . . θα έρχονται , πρόσφυγες και μετανάστες.
  υ.γ
  Μετά την αποχώρηση των περιφερειαρχών , ο Κούλης τους έδωσε δωρεάν ΣΑΜΠΟΥΑΝ να δείνουν
  στους πρόσφυγες ούτως ώστε , , , , πρώτα να λούζονται , , , και μετά να λιάζονται . . . !

  1. avatar Πελασγος

   Συριζαιος στα μυαλά με γραβάτα ο κουλης

 7. avatar ti s

  Βέβαια, γι΄αυτό έκλεισαν τα σύνορα οι άλλοι, για να μας διδάξουν την αλληλεγγύη.
  Μόλις το καταλάβουμε καλά, με δάκρυα στα μάτια θα ανοίξουν τις αγκαλιές τους πάλι.
  Στείλε μας δεξιέ, πατριώτη, θρησκευτικού όρκου και γραβάτας ηγέτη όσους θέλεις. Έχουμε και εμείς λαιμό διαθέσιμο.

 8. avatar ποντικας ο μεγαλοπρεπής

  αυτους τους εχεις στο χερι, αντε να πείσεις τοσα εθνικια που κοροιδεψες!!!

  1. avatar Εθνική ο μπαμπάς σου που σε παράτησε

   Γιατί τόσο μέρος αναρωτιέμαι τώρα εγώ;

 9. avatar Savvidis

  Κουλη τσιπροτακη κοροϊδεύεις. Υποσχέθηκες στο λαό να βάλεις τάξη στο θέμα με τους μετανάστες και το μόνο που κανείς είναι να αντιγραφής τον προκάτοχο σου.

  1. avatar Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΟΤΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ…

   ΤΩΡΑ ΠΑΡΕ [...] . 33 ΧΡΟΝΙΑ ΕΖΗΣΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΤΟΝ ΥΠΑΡΚΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ...ΔΕΝ ΕΒΑΛΕΣ ΜΥΑΛΟ..................... ,

   1. avatar πελασγος

    Κομμουνι στις ιδέες ο κουλης γιατί έχει μάσα μεγάλη να το παίζεις αλληλέγγυος σήμερα.

    1. avatar ΟΙ ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ . ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΚΑΡΑΚΟΛΙΑ . ΟΙ ΧΑΦΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ . ΟΙ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ….

     ....ΟΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΙΚΟΙ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Ο ΛΑΟΣ ΣΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΠΟ ΤΗΝ 7-7-19 ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ,

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει