Σε τροχιά επανεκκίνησης μπαίνει η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (ΑΖΚ), με το νέο σχέδιο νόμου, που, σύμφωνα με το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης (ΥΜΑ-Θ), «λύνει οριστικά και αμετάκλητα χρόνια ζητήματα και δυσλειτουργίες της, βελτιώνει το νομικό και θεσμικό της πλαίσιο και καθιστά τη διαχείρισή της πιο ευέλικτη, μειώνοντας ουσιαστικά τις απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις για την έκδοση διοικητικών πράξεων».

Η δεύτερη ανάγνωση του πρώτου ιστορικά νομοσχεδίου που κατέθεσε το ΥΜΑ-Θ, ολοκληρώθηκε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων από τους εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς και θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής στο Β΄ θερινό τμήμα, που θα ξεκινήσει να συνεδριάζει στις 26 Αυγούστου.

Μεταξύ άλλων, εξορθολογίζεται ο τρόπος οργάνωσης και διοίκησης της Α.Ζ.Κ. και συμπιέζεται το λειτουργικό κόστος, ενισχύεται η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας μέσω της θεσμικής εκπροσώπησης φορέων έρευνας και παραγωγής, διασφαλίζεται η διαφάνεια με ευρύτερη δημοσιότητα των δράσεων που εκτελούνται στο πλαίσιο υλοποίησης της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και εξασφαλίζεται η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία της, υπό αμιγώς ιδιωτικοοικονομικούς όρους.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την επαναφορά της Βόρειας Ελλάδας στο δρόμο της ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που θα απεγκλωβίσει επιτέλους την ανταγωνιστικότητα, θα ενθαρρύνει την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μπροστά μας έχουμε ένα μεγάλο συλλογικό στοίχημα, το οποίο θα κερδίσουμε, διότι η Μακεδονία και η Θράκη δεν έχουν την πολυτέλεια να χάνουν τις εξελίξεις», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.