Πρώην πρέσβης Γερμανίας στην Ελλάδα: Οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν ποτέ αποζημιώσεις

Θεωρεί «πολιτική ιδιοφυΐα» τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι έκανε τα αντίθετα από αυτά που είχε εξαγγείλει


ΕΛΛΑΔΑ
9:38
13/11/2019
Πρώην πρέσβης Γερμανίας στην Ελλάδα: Οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν ποτέ αποζημιώσεις
20
loading

«Τι γνώριζαν οι Γερμανοί πριν από την κρίση για την Ελλάδα; Λίγα πράγματα. Την αρχαιότητα και το πολύ-πολύ να είχαν ακούσει το όνομα της Κάλλας και του Ωνάση». Με αυτή τη χαριτωμένη και πέρα για πέρα αληθινή διαπίστωση ξεκίνησε την ομιλία του ο έμπειρος, συνταξιούχος πλέον, διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης στην Ελλάδα από το 2005 μέχρι το 2010. Προσκεκλημένος της Ένωσης Κυριών για την Ευρωπαϊκή Φιλία στη Βόννη προκειμένου να μιλήσει για την «Ελλάδα μετά τις εκλογές», ξεδίπλωσε μέσα σε μιάμιση περίπου ώρα τις βαθιές γνώσεις του για την ελληνική πραγματικότητα και δεν χαρίστηκε ούτε στους Έλληνες ούτε στους Γερμανούς.

Αναφερόμενος στα αίτια της κρίσης υπογράμμισε πως οι Έλληνες έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους. Δανείζονταν για να καταναλώνουν. Όμως τεμπέληδες δεν είναι σε καμία περίπτωση. Υπενθύμισε στους συμπατριώτες του που τον άκουγαν με μεγάλο ενδιαφέρον πως οι Έλληνες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις, εργάζονται πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς. Με μια εξαίρεση. Αυτοί που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, και αυτό επειδή η κακή σχέση των Ελλήνων με το κράτος εδράζεται ακόμα στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και αργότερα. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν το κράτος περισσότερο ως αντίπαλο.

Η σημερινή κυβέρνηση

Πριν από την κρίση οι Έλληνες αμείβονταν καλά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα καλύτερα από τους Γερμανούς. Για παράδειγμα οι υπάλληλοι της Telekom έπαιρναν 20% λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα. Όλα αυτά άλλαξαν με την κρίση. Οι Έλληνες πλήρωσαν ένα υψηλό τίμημα διότι οι πολιτικοί τους δεν ήταν πρόθυμοι να προβούν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις αλλά προτίμησαν τον εύκολο δρόμο, να περικόψουν δηλαδή μισθούς και συντάξεις. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς γνώρισε πολλούς πολιτικούς. Ορισμένους τους εκτίμησε πολύ ενώ για άλλους δεν θα ήθελε να πει ούτε λέξη, διερωτώμενος πάντως πώς είναι δυνατόν να αποφασίζουν μην λαμβάνοντας υπόψιν το κοινό συμφέρον. Οι πελατειακές σχέσεις έχουν συνδιαμορφώσει την πολιτική ζωή στην Ελλάδα, πληροφορεί τους συμπατριώτες του. Πώς κρίνει σήμερα τη νέα κυβέρνηση;

«Είμαι μεγάλος οπαδός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουμε συμφάγει μια-δυο φορές και τον βρίσκω πολύ σεμνό. Νομίζω πως χειρίζεται καλά τα πράγματα. Αλλά, όπως ανέφερα και στην ομιλία μου, δεν αρκεί αυτό. Θα πρέπει να τον ακολουθήσει και το κόμμα του και δυστυχώς είμαι πεπεισμένος πως θα υπάρξουν μεγάλες αντιστάσεις» δήλωσε στην Deutsche Welle ο Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς.

Ως παράδειγμα ανέφερε την αντιπαράθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας. Παρόλο που «από την πλευρά των Ευρωπαίων ήταν ένα θαρραλέο και ίσως το σημαντικότερο βήμα του Τσίπρα». Τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον θεωρεί «πολιτική ιδιοφυΐα» διότι έκανε τα αντίθετα από αυτά που είχε εξαγγείλει, έχοντας μάλιστα και τη συναίνεση του κόσμου.

Η διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αφού λοιπόν τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποίησε την πολιτική του και την προσάρμοσε στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων γιατί προτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

«Ο Τσίπρας προέρχεται από έναν τελείως διαφορετικό χώρο. Και ρητορικά εμφανίστηκε πολύ διαφορετικά. Αλλά και ο υπουργός του των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος διαπραγματεύθηκε μια πολύ καλή συμφωνία για το Μακεδονικό, έχει γράψει και ένα βιβλίο για την υποδούλωση των Ελλήνων μέσω του χρέους από τους Γερμανούς. Αυτό είναι ένα λεξιλόγιο που για τα γερμανικά αυτιά είναι από λάθος έως απαράδεκτο… Ο Μητσοτάκης φαίνεται πεπεισμένος για αυτά που κάνει. Ο Τσίπρας τα έκανε γιατί δεν είχε άλλη επιλογή».

Δηλαδή τα χρόνια της κρίσης η Γερμανία δεν επωφελήθηκε; Είναι μια άποψη που έχει διατυπωθεί ευρέως ακόμη και στη Γερμανία.

«Όχι η Γερμανία δεν επωφελήθηκε» απαντά με βεβαιότητα. «Ναι, λένε πως οι Γερμανοί κέρδισαν πολλά χρήματα από τους τόκους. Τα χρήματα επιστρέφουν όμως τώρα στους Έλληνες. Είναι δισεκατομμύρια. Όχι, ούτε το κράτος ούτε οι Γερμανοί κέρδισαν».

Grexit και αποζημιώσεις

Όσο για το Grexit πιστεύει πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ένας έξυπνος άνθρωπος και πως ποτέ δεν μπορεί να εννοούσε σοβαρά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ γιατί ήξερε τι χάος θα προκαλούνταν. Ωστόσο, εάν γνωρίζει κανείς «την ψυχολογία του Γερμανού», θα καταλάβει ότι τον εξόργιζε η μη τήρηση των συμφωνιών και μάλιστα σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η συζήτηση με τον πνευματώδη κ. Σούλτχαϊς έκλεισε με το πιο δύσκολο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Τις πολεμικές επανορθώσεις. Θα πληρώσει τελικά η Γερμανία;

«Οι Γερμανοί δεν πρόκειται ποτέ να πληρώσουν. Πρώτον δεν έχουμε αρκετά χρήματα. Οι Έλληνες απαιτούν τόσα πολλά όσο ένας δημόσιος προϋπολογισμός της γερμανικής κυβέρνησης. Είναι περίπου 4.000 Ευρώ ανά κάτοικο. Καμία κυβέρνηση που θα ήθελε να επανεκλεγεί δεν πρόκειται να το κάνει. Μετά θα ερχόντουσαν οι Πολωνοί και θα ζητούσαν όχι 300 αλλά 900 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο» δηλώνει ευθαρσώς αν και αναγνωρίζει το μεγάλο ηθικό χρέος της χώρας του. Προτρέπει όμως τους Έλληνες να ζητούν χρήματα που σχετίζονται με το μέλλον και όχι με το παρελθόν. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Εκεί θα βρουν πάντα ευήκοον ους, καταλήγει.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar Ναζί μαζί και συ;

  Αν κάποιος ληστέψει μια γερμανική τράπεζα, σκοτώσει και δύο υπαλλήλους και σας λέει "δε χρωστάω τίποτα", αυτά θα λέγατε;

 2. avatar τσιταχ

  ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΦΥΙΑ Ο ΑΛΕΞΗΣ!!! ΤΙ ΙΔΙΟΦΥΙΑ, ΜΕΓΑΛΟΦΥΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ! ΝΟΜΠΕΛ ΠΑΠΑΤΖΑΣ

 3. avatar …να δειτε ..

  ..που θα αυξηθουν οι πωλησεις ...μερσεντες στη χωρα μας.

 4. avatar Yesman

  Με το Κουλό πρωθυπουργό μην περιμένετε η Ελλάδα να σηκώσει κεφάλι στους δυνάστες της.

  1. avatar Ενώ δηλαδή …

   Ο Αλεξάκος ; Τι ήταν ; Ο καλύτερος εφοριακός της Μέρκελ ήταν ! Γι αυτό κόψτε τις τρολιές ....

  2. avatar NF

   [...] φίλε, ούτε για κατούρημα δεν οαει ο Κουλός χωρίς την αδεια της Μέρκελ

 5. avatar Τόσο απλά!

  Μα δεν έχουμε δημοκρατία. Έναν ολιγαρχικό κοινοβουλευτισμό τύπου
  τουρκοκοτζαμπασισμού ακόμη συντηρούμε με τους πελάτες του εκάστου
  μαυρογυαλούρου να νέμονται τον κύριο πλούτο αντιπαραγωγικά και αναχρονιστικά
  όταν άλλες χώρες ίπτανται. Δεν είναι τυχαία τα χοστούκια του κάθε Paul Porter
  σε κλέφτες πολιτικούς της εποχής του '48. Μας έχουν σιχαθεί και οι πέτρες.
  Γι΄αυτό και μας έχουν αφήσει έρμαια της τύχης μας και υπό σταδιακή εξαφάνιση.
  Γιατί απλά είμαστε τουρκοχεσ[...]α.Έλληνες με τίποτα.

 6. avatar AΚΡΙΒΩΣ!

  ΤΈΤΟΙΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΦΥΪΕΣ!!!!! ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΛΏΝ ΤΟΥΣ!!!! ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΞΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!!!...ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΊΠΟΤΑ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ....

 7. avatar Τι

  Περιμένεις από τριτο κοσμικους πάντα [...] οι πολιτικοί είναι ο καθρέφτης του λαού μία ζωή τριτοκοσμικα ορκ κάθονται και τους ρουφάνε το αίμα οι κατσαπλιαδες δημόσιοι

 8. avatar Μεγάλες Αλήθειες

  "οι Έλληνες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις, εργάζονται πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς. Με μια εξαίρεση. Αυτοί που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, και αυτό επειδή η κακή σχέση των Ελλήνων με το κράτος εδράζεται ακόμα στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και αργότερα. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν το κράτος περισσότερο ως αντίπαλο"

 9. avatar Σουλχαιτς ανιστόρητος

  Αν στην θέση της Γερμανίας ήταν η Ελλάδα θα αποδέχονταν ο κύριος αυτός την μη πληρωμή.. Μάλιστα ο χαρακτηρισμός βαρέλι χωρίς πάτο όταν η Ελλάδα έχασε το 10% του πληθυσμού της στο Β ΠΑΓΚΌΣΜΙΟ θεωρώ ότι είναι προσβλητικό ειδικά για έναν πρέσβη. Από την άλλη πλευρά οφείλω να αναγνωρίσω ότι υποστηρίζει το συμφέρον της χώρας του, το οποίο έχουμε να δούμε στην Ελλάδα από την εποχή Μεταξά. Ο όρος πνευματώδης που περιέχεται στο άρθρο είναι λανθασμένος... ο κατάλληλος θα ήταν ανιστόρητος.....

 10. avatar Sotiris

  έλα καημένε τώρα !
  Αφέντες σε δούλους ?
  Μην τρελαθούμε κιόλας !
  Φυσικά όμως είμαστε ισότιμοι εταίροι των Γερμανών, και φυσικά όμως εκτός ευρώ ο απόλυτος θάνατός μας, χωρίς να θέλουμε να ακούσουμε καμία άλλη άποψη ! ....... δεν το συζητάμε δηλαδή ! ό,τι μας πουν τα κόμματα της καταστροφής μας, τα προοδευτικά όλα, χωρίς κανείς να το έχει θέσει με επιχειρήματα ! (αυτή ακριβώς είναι η προοδευτικότητά μας κύριοι)

 11. avatar τριαλαρο

  ας συγκρίνει τον βασικό του ΟΤΕ με την telekom. Στους Οτετζηδες ο μισθος πάντα ήταν χαμηλός, με τα επιδόματα έπαιρναν 1.5 μισθό πάνω.

 12. avatar Η άλλη άποψη.

  Δεν είναι δυνατόν το διπλωματικό βεληνεκές του όποιου Ν.Κοτζιά
  να είναι τόσο ρηχό ώστε να σφάλλει ισχυριζόμενος για την υποδούλωση των
  ελλήνων στους γερμανούς μέσω του χρέους. Σε στιγμές κρίσης αλήθειας
  κάτι τέτοιο έχει ακουστεί πλειστάκις απο πολλούς σχολιαστές.
  Και είναι αληθέστατο για τον εξής κύριο λόγο.Δεν γίνεται να μη γνώριζαν οι
  γερμανοί ότι γίνονταν μυστικές καταθέσεις διασπαθισθέντος πλούτου
  απο έλληνες αξιωματούχους , πλούτος που προήρχετο απο τα ευρ.κονδύλια.
  Δεν γίνεται σαν γερμανώπη να δανείζεις μια χώρα χωρίς να απαιτείς εγγυήσεις
  όχι μόνο νομισματικής υφής αλλά και νομικής εξασφάλισης (π.χ αρ.86 συντ).

 13. avatar Social Distortion.

  Οι Έλληνες τον ψήφισαν για να σκίσει τα μνημόνια και να αλλάξει την Ευρώπη.
  Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 14. avatar Ο λογικος

  Μα ο πάκης,ο Κούλης,ο Αλέξης και όλο το κλέφτικο,μιλούν για τους Ναζί που εισέβαλαν,σκότωσαν δημευσαν,κατέστρεψαν στην Ελλάδα,και ποτέ δεν λένε ότι αυτά τα κάναν οι Γερμανοι.Ε ας ζητήσουν αποζημιώσεις από τον..Χίτλερ.

 15. avatar Πόσο ευστοχότατος ο Γερμανός!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Πόσο ηλίθιος λαός ο Ελληνικος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Να συναινεί σε έναν παρλαπίπα που κάνει τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκε.
  Ο θεός μας επιφύλαξε έναν τόπο για τον οποίο είμαστε ανίκανοι
  να τον τιμάμε όπως θα του άξιζε.

 16. avatar σας πηραν χαμπαρι και οι ευρωπαιοι……προδοτες…..απατεωνες….γερμανοτσολιαδες….

  γινατε ρεζιλι σαν κομμα.....προδωσατε το λαο και τη χωρα...την ξεπουλησατε στην τροικα-θεσμους....

  1. avatar καλη νυχτα ελληνα

   Ο μεγαλυτερος πατριωτης της ελλαδος ο Μεγας Αλεξανδρος=Τσιπρας= που εδωσε
   την αιγλη για μια νεα ελλαδα με τα οσα εκανε, διατι τον κατηγορης??
   Δεν τον αφησαν να τελειώση το εργο του ωστε να βυθηση την ελλαδα στον ωκεανό
   και να στειλη στο = διαβολο= ολους= τους ελληνες αριστερούς και μή .
   Ο μεγαλυτερος ψευτης πατριώτης μετα τον αλητη ΑΝΔΡΕΑ που περασε ποτε
   εν ελλαδι και εσυ που γραφεις αυτα = τον ψηφησες για μια καλή μάσα= οπως εκανες
   και με τον Ανδρεα που ζουσατε με τα δανεικα σαν βασιλιάδες χωρις να σκεπτεσθαι
   οτι καποτε πρεπει να τα πληρωσατε, εως οτου μας εφερε την ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ(κλεφτες)
   στην εξουσια.
   Σου εταξε τοσα πολλα οπως πχ. μισθο δια ολους με 781 €,καταργηση ΕΝΦΙΑ, καταργηση
   διοδίων, αυξηση μισθων συνταξιούχων, δωρεαν κινηση στην ΑΘΗΝΑ, προβολη ταινιών
   (οπως τις εβλεπα επι μηνες στο υπογειο μετρό) απο τον Β.Π.Π., δωρεαν παιδεια για ολους
   δωρεαν περιθαλψη για ολους τους μεταναστες ωστε να ψηφηζουν ΣΥΡΙΖΑ, και δωρεαν
   εκμαθηση της Γερμανικής Γλωσσης σε ολους του ελληνες οπως εκανε κι αυτός με δασκαλο
   την κ. Μερκελ οπου μαλιστα το εφερε στυλο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ δυο =ημερες = πριν να υπογραψη
   την προδοσία της χωρας ωστε να παρη το τιτλο του Γερμανοτσολια οπως ολοι οι = καλοί=
   πατριωτες ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚ.
   Ξεχασα δε να σου ειπώ οτι = καταργησε επισης το δικαιωμα δια της οφειλές απο την
   Γερμανια δια τις αποζημιώσεις αυτο ειναι το ποιο καλο που σου εκανε= ηλιθιε =
   καλη νυχτα ελληνα

  2. avatar ασδδφφ

   Αν αυτό κατάλαβες από το άρθρο πρέπει να είσαι πολύ στόκερμαν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει