Ψήφος αποδήμων: Στα χέρια των κομμάτων το σχέδιο νόμου, τι προβλέπει

Σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:08
08/11/2019
Ψήφος αποδήμων: Στα χέρια των κομμάτων το σχέδιο νόμου, τι προβλέπει
5
loading

Το σχέδιο νόμου και η αιτιολογική έκθεση για την ψήφο των Ελλήνων εκτός Επικράτειας, που περιλαμβάνει τα σημεία που συμφωνήθηκαν έπειτα από τρεις συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής απεστάλη στα κόμματα από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Με το σχέδιο νόμου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, διευκολύνεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και σε δημοψηφίσματα από τον τόπο διαμονής όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της εκλογής βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά εκτός Ελλάδας.

Η ψηφοφορία διεξάγεται μία συγκεκριμένη ημέρα που ορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα και είναι από την Τετάρτη έως το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, ωστόσο, η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γίνεται ταυτόχρονα με το σύνολο της ελληνικής Επικράτειας.

Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία

Εκτός από την εγγραφή σε εκλογικό κατάλογο ελληνικού δήμου, απαραίτητες προϋποθέσεις για συμμετοχή στις ελληνικές εκλογές είναι η διαμονή για συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής Επικράτειας κατά τα τελευταία 35 χρόνια και η ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ από τους εκλογείς ή τους συζύγους τους.

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές θα πρέπει απαραιτήτως να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού που γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερόμενου, μέσω ειδικής εφαρμογής που θα δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Εκτός από τα στοιχεία του, ο αιτών υποβάλλει ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά που πιστοποιεί τη διετή παρουσία του εκλογέα στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία. Αυτά είναι βεβαιώσεις φοίτησης από ελληνικό σχολείο ανεξαρτήτου βαθμίδας ή πανεπιστήμιο, καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ή εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία σε ειδικά εκλογικά κέντρα του εξωτερικού. Αυτά μπορεί να είναι πρεσβείες, προξενεία, ανεξάρτητα γραφεία Ιερών Ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων. Αν τα κτίρια αυτά είναι ανεπαρκή ή ακατάλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν κτίρια ή καταστήματα του κράτους όπου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, ύστερα από αίτηση του Έλληνα πρέσβη.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα ο αριθμός των εκλογέων κυμαίνεται από 40 έως 600, ενώ η ψηφοφορία διενεργείται ενώπιον εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής (διπλωματικός ακόλουθος ή διοικητικός υπάλληλος των οικείων πρεσβειών), ως πρόεδρο και από τρεις ψηφοφόρους.

Στην περίπτωση εκλογών για το ελληνικό Κοινοβούλιο, οι εκλογείς του εξωτερικού επιλέγουν μεταξύ των ψηφοδελτίων Επικρατείας των κομμάτων (χωρίς σταυρό), ενώ τα ίδια ψηφοδέλτια που χρησιμοποιούνται και για την ψηφοφορία στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τόσο για τις ευρωεκλογές (με δικαίωμα σταυρού) όσο και για τα δημοψηφίσματα.

Ο εφοδιασμός των ελληνικών διπλωματικών αρχών με τον αναγκαίο αριθμό έντυπων ψηφοδελτίων γίνεται με φροντίδα των κομμάτων, τουλάχιστον 10 ημέρες, πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, γίνεται μόνο η αρίθμηση των φακέλων που περιέχει η κάλπη χωρίς αυτοί να ανοιχτούν. Στη συνέχεια, αποστέλλονται αεροπορικώς στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Εκλογέων Εξωτερικού, που εδρεύει στο Εφετείο Αθηνών για την καταμέτρηση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Εμάς τους ιθαγενείς θα μας ρωτήσει κανείς;

  Ξεφτυλες πολιτικαντιδες

 2. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Πάγια και συνεκτική η πρόταση του ΚΚΕ μακριά από παζάρια και σκοπιμότητες
  ... δικαίωμα ψήφου μπορούν να έχουν όσοι διατηρούν σχέσεις με την Ελλάδα, δεσμούς οικονομικούς, π.χ. περιουσία, φορολογητέο εισόδημα διαθέτοντας φυσικά ΑΦΜ, όπως και οικογενειακούς. Σχέσεις τέτοιες που θα τους δίνουν το δικαίωμα να έχουν και λόγο για τα πολιτικά πράγματα στη χώρα και να τον εκφράζουν και μέσω της ψήφου, επιλέγοντας πολιτική ηγεσία, άρα πολιτική που θα τους αφορά, καθώς θα υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών τους επιλογών.

  Για το ΚΚΕ ένα δεύτερο σοβαρό κριτήριο είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο απουσιάζει κάποιος από την Ελλάδα. Ενδεικτικά τα 30 χρόνια απουσίας είναι για το Κόμμα ένα εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς συμπεριλαμβάνει και όλους όσοι έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν για να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα.

  Το τρίτο κριτήριο αφορά στο ζήτημα της έκφρασης της ψήφου, καθώς το ΚΚΕ αποκλείει την επιστολική διαδικασία που προσφέρεται για παρεμβάσεις αλλοίωσης, και προκρίνει την αυτοπρόσωπη παρουσία.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/10/blog-post_730.html

  1. avatar Dr. Sheldon Cooper

   Το οτι θα φευγει η καλπη απο τη Κολομβια πχ, μεσα σε καργκο για να ερθει στο ελλαντα για καταμετρηση, σου περασε απο το ανυπαρκτο μυαλουδακι σου αν αυτη η διαδικασια προσφερεται για παρεμβασεις αλλοιωσης??

 3. avatar Dr. Sheldon Cooper

  Ο [...] Κουτσουμπας στηλωσε τα ποδια σα γαιδουρι και αρνηθηκε την επιστολικη ψηφο. Τωρα θα φευγει ολοκληρη η καλπη και θα ερχεται με το ταχυδρομειο. Πιο κομμουνιστης πεθαινεις...

  1. avatar Απάντηση σε: Dr. Sheldon Cooper

   Και δεν θα μπορούν να ψηφίσουν τα δέντρα.
   Σαν δεν ντρέπεται

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει