Βρούτσης: Βάζουμε τέλος στη συστηματική εισφοροδιαφυγή

«Θωρακίζουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:13
06/11/2019
Βρούτσης: Βάζουμε τέλος στη συστηματική εισφοροδιαφυγή
4
loading

Οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους καθορίζεται η εφαρμογή του μέτρου αναστολής της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αναφορικά με την υποβολή της Αναλυτική Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), καθορίζονται με τη σημερινή υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την εκτέλεση του σχετικού νόμου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στόχος του υπουργείου είναι να κλείσει κάθε «παράθυρο» εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής στους συστηματικούς κακοπληρωτές, δηλαδή εργοδότες που βρίσκοντας... ανοίγματα στο νομικό πλαίσιο, απέφευγαν συστηματικά την εκπλήρωση των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε σχετικά: «Με τη σημερινή υπουργική απόφαση, θωρακίζουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από στρατηγικούς κακοπληρωτές που έβρισκαν -πολλές φορές με την ανοχή της ίδιας της πολιτείας- "παραθυράκια" να διαφεύγουν των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι οφειλέτες διέφευγαν την εκπλήρωση των μεγάλων υποχρεώσεών τους προς το κράτος.

Εφεξής, κανένας δεν θα μένει στο απυρόβλητο. Γιατί, πέραν της φραγής εισόδου στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα υποχρεώνονται να προσέρχονται αυτοπροσώπως στις υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), προκειμένου να εξοφλούν τις οφειλές τους, ενώ, ταυτόχρονα, θα πραγματοποιούνται και εστιασμένοι έλεγχοι από άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες της πολιτείας.

Σε κάθε περίπτωση, ως κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχουμε μεν δεσμευτεί στην εμπέδωση υγιών και βιώσιμων συνθηκών για την απρόσκοπτη άσκηση της επιχειρηματικότητας, όπως με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και εν γένει των φορολογικών επιβαρύνσεων στην οικονομία, αλλά απαιτούμε από όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις να τηρούν στο έπακρο τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το μέτρο αυτό δεν είναι καινούριο. Είχε ψηφιστεί και ενεργοποιηθεί με εγκύκλιο το 2013 επί τότε υπουργίας του Γιάννη Βρούτση και καταργήθηκε τον Μάρτιο του 2019 (με το άρθρο 66 του ν. 4603/2019) από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με αποτέλεσμα να στερηθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε ετήσια βάση έσοδα που θα ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. ευρώ».

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, «το μέτρο αυτό δίνει στο ΚΕΑΟ ένα χρήσιμο όπλο στην καταπολέμηση των παραβατικών μεθόδων εργοδοτών που δεν πληρώνουν τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Το ΚΕΑΟ θα μπορεί να "μπλοκάρει" την ηλεκτρονική πρόσβαση των κακοπληρωτών εργοδοτών στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ενώ πλέον θα μπορεί να προβαίνει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εισφορών, "αγγίζοντας" πλέον την περιουσία των στρατηγικών οφειλετών, μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar χα χα χα χα χα χα…

  Ο υπάλληλος των μεγάλων συμφερόντων θα τολμήσει να ελέγξει τα αφεντικά του που τον έκαναν κυβέρνηση...
  Γι'αυτό άλλωστε με το που έγιναν κυβέρνηση κατάργησαν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ΣΕΠΕ!

 2. avatar Capital

  «Παγίδα» το νέο όριο στις e-αποδείξεις – Κρυφός φόρος από την πίσω πόρτα.

  Ποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το 2021 με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης;

  – Νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα που πληρώνουν στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο

  ‘Απιαστο όνειρο αναμένεται να αποδειχθεί για χιλιάδες ζευγάρια μισθωτών η συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 1/3 του εισοδήματός τους.
  – Φορολογούμενοι με τεκμαρτά εισοδήματα.

  Οι φορολογούμενοι το νέο όριο του αφορολόγητου μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών αφού μπορεί να φέρει «κρυφό» φόρο. Κι αυτό γιατί όποιος δεν πιάσει το στόχο θα κληθεί να πληρώσει πέναλντι το οποίο αντιστοιχεί στο 22%.Έτσι φάτε τώρα τις fake ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΣΕΙΣ του Μητσοτάκη και τις κυβέρνησεις του.

 3. avatar Aννα.Α

  Οικον. Εισαγγελείς: Εκκρεμεί ποινικά ο «Κήρυκας» Μητσοτάκη - «Τσιμουδιά» για θαλασσοδάνεια κομμάτων.

  Σύμφωνα με την αναφορά του Γραφείου Εισαγγελέα Οικονομικών Εγκλήματος, που διαβιβάστηκε αρμοδίως, διαπιστώνεται ότι από τις 25 εταιρίες ΜΜΕ που ελέγχθηκαν οι μισές σχεδόν (12) τέθηκαν στο αρχείο, 6 βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, για 3 έχει παραγγελθεί η άσκηση ποινικής δίωξης, δύο έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και άλλες δύο στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, όπου και εκκρεμούν.

  Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία συγκαταλέγονται και τα περιβόητα δάνεια του «Κήρυκα Χανίων», που ανήκει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καμία απολύτως αναφορά δεν γίνεται, πάντως, στα δάνεια των κομμάτων, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο, καθώς τόσο το αντικείμενο της Εξεταστικής της Βουλής όσο και η σχετική ερώτηση αφορά και τα κόμματα.

  1. avatar κακόμοιρος

   Μα τι λες τώρα !! Είναι δυνατόν να πουν κάτι; Και να μου το θυμάστε , δεν θα βγει τίποτα!!
   Εδώ Υπουργός συγκοινωνιών ήταν ο Λιάπης τον θυμάστε; Και κυκλοφορούσε με πλαστες Πινακίδες!!! Τι του έκαναν; Μάθαμε ποτέ τίποτα ; Και αν κάποιος γνωρίζει κάτι ας μας το πει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει