«Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αποτελεί κορωνίδα μιας στρατηγικής που εδώ και 3,5 μήνες είναι σε κατεύθυνση διαμόρφωσης νεοσυντηρητικού πόλου, εξαιρετικά επικίνδυνου για την κοινωνία», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το νομοσχέδιο είναι ένα περιτύλιγμα για ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα» είπε.

«Υπάρχει μια πολύ γρήγορη επέλαση της νεοσυντηρητικής αναδίπλωσης, ένα νεοσυντηρητικό κλίμα στη χώρα, που ενταφιάζει την τάση του πολιτικού φιλελευθερισμού», σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Κατήγγειλε ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αποτυπώνει την εμμονή της κυβέρνησης στην ιδέα ότι με μικρότερους μισθούς, με συρρίκνωση των εγγυήσεων για τα εργασιακά δικαιώματα, με κλείσιμο ματιού για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε αυτό το σημείο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει τα στοιχεία για τον αριθμό των απολύσεων μετά την ψήφιση των διατάξεων του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης και κατήγγειλε ότι ξηλώνονται όσα με σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε για τη μικρή έστω διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Βλέπει κανείς την ταχύτητα αποδόμησης, αποκαθήλωσης, συρρίκνωσης των λίγων αλλά εξαιρετικά σημαντικών παρεμβάσεων που καταφέραμε και που ήταν προοίμιο για διεύρυνση των εγγυήσεων για τα εργασιακά», τόνισε ο Νίκος Βούτσης.

Επίσης, ο κ. Βούτσης κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί ότι αυτές οι διευθετήσεις, οι φωτογραφικές διατάξεις και διευκολύνσεις που εισάγει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, κινούνται στη λογική των παλαιών αναπτυξιακών νόμων που εξυπηρέτησαν μεν συμφέροντα αλλά αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί.