Μητσοτάκης: Αν υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα θα διανεμηθεί στο τέλος του χρόνου

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός για την εισβολή στη Συρία, το μεταναστευτικό και τη φορολογία


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:56
10/10/2019
Μητσοτάκης: Αν υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα θα διανεμηθεί στο τέλος του χρόνου
17
loading

Εάν υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα θα διανεμηθεί στους πολίτες στο τέλος του χρόνου, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times», Roger Cohen, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Πριν τις 7 Ιουλίου υπήρχε δημοσιονομικό κενό, τώρα αναμένεται επιπλέον πλεόνασμα για το 2019. Το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των πολιτών».

Σε ερωτήσεις για την εξέλιξη της οικονομίας μετά τη νίκη στις εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση διανύει «ορθολογικό μήνα του μέλιτος (rational honey moon) με την ελληνική κοινωνία» και πρόσθεσε: «Ας αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μία γενική αισιοδοξία, υπάρχει η πεποίθηση για μία νέα αρχή, για εφαρμογή πραγματικής αλλαγής... Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι που εμμένουμε στο σχέδιό μας. Θέτουμε ετήσιους στόχους... Θα χρησιμοποιήσουμε τον μήνα του μέλιτος για να διατηρήσουμε την θετική δυναμική».

«Πιστεύουμε ότι η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε τρία στοιχεία: «Την αλλαγή φορολογικής πολιτικής, τις φορολογικές περικοπές για όλους, όχι μόνο για τους λίγους, τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην ακίνητη περιουσία».

Όπως είπε, σέβεται τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο θεωρεί λάθος την κίνησή του για μείωση των φόρων για τους πλούσιους. Στο ίδιο θέμα επισήμανε ότι «ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία». Υπογράμμισε το γεγονός πως η Ελλάδα δανείστηκε χθες με αρνητικό επιτόκιο, «κάτι ασύλληπτο πριν από λίγο καιρό», και στάθηκε ιδιαίτερα στο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων, όπως αυτή του Ελληνικού.

Ερωτηθείς για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, απάντησε ότι στην Κύπρο υπάρχει ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Ό,τι ανήκει στην Κύπρο ανήκει στην Κύπρο. Δεν ανήκει στην Τουρκία», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα αισθάνεται αυτοπεποίθηση, έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και έχει ισχυρούς συμμάχους. Αναφέρθηκε, δε, στην συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Του είπα ότι θα ήταν σημαντικό να κάνουμε μία επανεκκίνηση. Ωστόσο, το ταγκό θέλει δύο... Έκανα πολύ σαφές ότι η χρήση του προσφυγικού ζητήματος ως μοχλού πίεσης κατά της Ευρώπης δεν είναι μία καλή στρατηγική... Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία. Αλλά στην Κύπρο υπάρχει σαφής παραβίαση της κυπριακής κυριαρχίας... Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο δεν είναι δυνατόν να μην προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά σύντομα».

Η εισβολή στη Συρία προσθέτει αστάθεια

Για την συμπεριφορά της Τουρκίας με την εισβολή στη Συρία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κάθε μονομερής παρέμβαση σε άλλη χώρα χωρίς την υποστήριξη του ΟΗΕ είναι σαφώς η λανθασμένη στρατηγική». Παρατήρησε ότι η κίνηση της Τουρκίας προσθέτει αστάθεια και ενδεχομένως να ενισχύσει την διεθνή τρομοκρατία. Τέλος, είπε ότι είναι μακροπρόθεσμο το ενδιαφέρον για την Τουρκία, ωστόσο «η Τουρκία είναι ένας δύσκολος πελάτης που δεν παίζει με τους κανόνες». Επίσης, επισήμανε ότι πρόσφατα «ήμουν στην Αίγυπτο. Έχουμε μία τριμερή συνεργασία». Σε ερώτηση για τη στάση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως ο ίδιος συγκρατεί τη δήλωση ότι η Ουάσινγκτον ουδέποτε έδωσε «πράσινο φως» στην Άγκυρα, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή να είναι και η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ.

Όσοι δικαιούνται άσυλο θα το έχουν

Ερωτηθείς για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός απάντησε πως «πρόκειται για πρόβλημα μετανάστευσης. Η Ελλάδα αλλάζει και έχουμε τη χωρητικότητα να ενσωματώσουμε πρόσφυγες». Στη συζήτηση παρενέβη φοιτήτρια από το Αφγανιστάν, η οποία ρώτησε για την εκκένωση του CIty Plaza και ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Παρέχουμε όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινες συνθήκες, κάνουμε ό,τι μπορούμε... Αυτό που θα πράξουμε, επίσης, είναι να διασφαλίσουμε ότι οι αιτούντες άσυλο θα βρουν άσυλο. Έχουμε πολλούς ανθρώπους από το Αφγανιστάν που έχουν λόγους να λάβουν άσυλο... Η κυβέρνησή μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να φροντίσει τους πρόσφυγες με τον καλύτερο τρόπο». Εν τέλει έστειλε το μήνυμα: «Εάν δικαιούστε διεθνή προστασία, θα τη βρείτε. Εάν είστε εδώ για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον, λυπάμαι που δεν μπορούμε να σας φιλοξενήσουμε».

Οπαδός της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην «υπέρβαση του λαϊκισμού» που επιβεβαιώνει η νίκη της ΝΔ στις εκλογές: «Ήμασταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εξέλεξε λαϊκιστές στην εξουσία, ωστόσο οι πολίτες κατάλαβαν ότι ο λαϊκισμός δεν προσφέρει τίποτα και ότι η συνειδητοποίηση αυτή ήρθε από την ίδια την κοινωνία, από τους πολλούς». Παράλληλα, σημείωσε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, ότι «το να χρησιμοποιείς το μεταναστευτικό ως πίεση δεν αποτελεί σωστή τακτική». Σε ερώτηση για το δημοψήφισμα του 2015 απάντησε «δεν είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες κατάλαβαν την ψήφο τους» και πρόσθεσε ότι δεν συμφωνεί με τα δημοψηφίσματα και πως είναι οπαδός της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τo μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε πράσινο κόμμα, ως πολιτικός σκοπεύω να εκφράσω τον χώρο της οικολογίας». Επανέλαβε τους στόχους του για κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης μέχρι το 2021 και την αποδέσμευση της χώρας από τον λιγνίτη μέχρι το 2028. Τέλος, χαρακτήρισε «παράδοξο πως κάποιοι ξαφνικά ανακάλυψαν την πράσινη ατζέντα, την ώρα που γεμίζουν την Αθήνα με αφίσες».

Για την απειλή που δέχεται η δημοκρατία στην Ευρώπη τόνισε: «Πιστεύω ότι τα κόμματα μπορούν να αλλάξουν, να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά και ανοιχτά στην κοινωνία».

Kolotoumpa

Σε ερώτηση από τον κ. Cohen εάν η Βρετανία πρέπει να κάνει «kolotoumba», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χρησιμοποιώντας τον διεθνή πλέον όρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν, μεν ομοιότητες, ωστόσο το Brexit «είναι μία υπόθεση από την οποία όλοι θα βγουν χαμένοι, αλλά κυρίως οι Βρετανοί».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar Παρα – μορφωμένος

  Και τότε, τι άλλαξε απο τον ΣΥΡΙΖΑ; Μ΄αρέσει που ό,τι και να ψηφίσουμε πάλι τα ίδια έχουμε! Α ρε βούρδουλα που θέλετε ψεύτες όλοι σας!

  1. avatar @μορφωμένος

   Ποy είναι το ψέμα εδώ;

 2. avatar κing george

  το κακο σου το φλαρο εφορια ομως θελετε να πληρωνουμε δε λεμε εκει αν εχουμε ετσι δεν ειναι??? κοπροσκυλα!!!

 3. avatar mimis

  ολοι αυτοι οι δεξιοι ποτε δεν διναν στον λαο.μονο στα κολληταρια τους τους εργοστασιαρχες και τα στους τραπεζο-τερμιτες.αυτη ειναι και θα ειναι παντα η δεξια.να την χαιρεστε που την ψηφισατε.που εισαι ρε ΑΛΕΞΗ???

 4. avatar Ο Αλέξης

  δεν έλεγε "αν"! Το έδινε!

 5. avatar Ν.Ν

  ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ Ή ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ Ή ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Π.Χ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ.

 6. avatar mimis41

  να διανεμεθει στα λαικα στρωματα και οχι οπως μαθατε μεχρι τωρα στους πλουσιους τραεζιτες και τα φιλαρακια σας τους εργοστασιαρχες ΣΑΣ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ....ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΦΤΑΔΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΙΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ.ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ????

  1. avatar Άνεργoς

   Δηλαδή εγώ ρε σεσημασμένε Καρανίκα [...] του εργάτη που είχα πάρει και θα πάρω επιδομα θέρμανσης καλύτερο και επίδομα ανεργίας είμαι λεφτάς [...]????

   1. avatar mimis411

    εσυ εισαι κωθωνι

 7. avatar ΟοΟ

  Από τα σχόλια των αμετανόητων συριζοτρολλς και την άρνηση τους να δοθεί το πλεόνασμα στους Έλληνες καταλαβαίνουμε τι μας περίμενε σε περίπτωση που παρέμεναν στην εξουσία.

 8. avatar ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΚΛΕΨΑΤΕ ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΠΙΣΩ

  ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΟΤΑΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΑΤΕ??? ΑΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΑΝΕΙΣ ΕΓΚΛΙΤΟΥΣ ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕ ΕΝΤΑΞΕΙ??? ΦΥΣΙΚΑ ΤΩΡΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΦΟΥ ΣΕ ΑΦΗΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ 36 ΔΙΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΕΣΥ ΝΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΡΠΑΧΤΗΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΛΕΨΑΤΕ...

 9. avatar Autoapascholoumenos

  Να διανεμηθεί;;;;;; Σοβαρά;;;; Τί λέτε ρε; Να επιστραφεί σε εκείνους που πλήρωσαν παραπάνω από αυτό που τους αναλογουσε.
  Και, επιτέλους, βάλτε τέλος στην αφαίμαξη του συνεπούς πολίτη.

 10. avatar ΜπεεΕεεε

  Νέος τράγος με νέα κουδούνα και νέα σκυλιά στην ίδια βοσκή και στάνη.
  Μασάτε γιατί χανόμαστε και λίγα λόγια.

 11. avatar Νομοσχέδιο

  Θα δώσει αν περισσέψει από αυτά που μας κόβει

 12. avatar σουρταφερτας

  εαν υπαρξει??? να υπαρξει ασε τα σαπια τα δικανικα ο προηγουμενος το καταφερε να το κανεις κ εσυ γιατι θα γινει της υπαρξης μετα αιντε μπραβο μασατε μ εκατο πενηντα κουταλια κ δεν εχουμε οδοντογλυφιδα να ξυστουμε με το πληρωνε πληρωνε πληρωνε κ με το μειωνε μειωνε μειωνε

 13. avatar 124

  '' Εάν υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα θα διανεμηθεί στους πολίτες στο τέλος του χρόνου, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης''........................η χαρά του ρομά ( άλλο θέλω να γράψω αλλά θα φάω λογοκρισία ) , του αλβανού και του λαθρομετανάστη.........αντί να βγάλετε τη θηλιά από τη μεσαία τάξη ακολουθείτε τα βήματα του συριζα.......

  1. avatar mimis41

   ΟΠΟΙΟΣ ΕΒΑΛΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΡΑΣ [...] ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει