Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συμμετοχή του στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη με θέμα τις Εθνικές Ομογένειες του Εξωτερικού επέστρεψε στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Τσιάρας.

Η διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι με πρωτοβουλία της αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδιας για ομογενειακά θέματα, Ελέν Κονγουέι-Μουρέ, αποτέλεσε ένα γόνιμο έδαφος, για τους αρμόδιους υπουργούς 34 χωρών, στην αναζήτηση κοινών αποτελεσματικών πολιτικών στο θέμα των εθνικών ομογενειών και την οργάνωση των κοινοτήτων τους.

«Προσπαθήσαμε μέσα από κοινές εμπειρίες να βρούμε κοινούς άξονες πολιτικής για τους απόδημους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιάρας. «Προέκυψαν ουσιαστικά συμπεράσματα μέσα από αναφορές ενσωμάτωσης της διασποράς στην πολιτική ζωή του τόπου που προέρχονται, όπως επίσης και της συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία και την επιστολική ψήφο» πρόσθεσε.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Τσιάρας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με τη Γαλλίδα ομόλογό του για θέματα των Γάλλων του εξωτερικού, αλλά και για την πρόοδο των ζητημάτων που είχαν συζητηθεί στην προηγούμενη συνάντησή τους, τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αθήνα.

«Με την κ. Κονγουέι-Μουρέ συμφωνήσαμε σε πρακτικές που αφορούν τη διασπορά στο πλαίσιο της ΕΕ και για ακόμη μία φορά επιβεβαιώθηκε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η σύμπλευση Γαλλίας και Ελλάδας σε κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα μέσα στο περιβάλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής» ανέφερε ο Έλληνας υφυπουργός.

Επίσης, ο κ. Τσιάρας συναντήθηκε με εκπροσώπους της ομογένειας του Παρισιού, με βασικό θέμα συζήτησης την αναδιοργάνωση του ΣΑΕ (Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού) καθώς και ζητήματα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά, τα οποία απασχολούν την ελληνική ομογένεια.