«Είναι δημοκρατική μας υποχρέωση και υποχρέωσή μας απέναντι στο συμβούλιο της Ευρώπης να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Κουβέλης μίλησε για «πράξη ουσιαστικής δημοκρατίας να ενταχθεί στο νομοθετικό πλαίσιο», ενώ τόνισε πως όταν το σχέδιο νόμου του Αντώνη Ρουπακιώτη έρθει στη βουλή «τότε θα είναι ανοιχτές οι διαδικασίες για διορθώσεις και ενδεχομένως και για βελτιώσεις».

Χαρακτήρισε δε, την όποια καθυστέρηση ως «απαράδεκτη» και εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του για δημοσίευση του πρακτικού της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βουλής για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες ώρες προτού συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Έχω πλήρη διαφωνία με την ΚΕΝΕ που έσπευσε να μιλήσει για αντισυνταγματικότητα όταν η ίδια για νομοθέτημα που είχε ίδιες διατάξεις είχε πει ότι είναι συνταγματικό. Δεν ήταν καθόλου ορθό αυτό που έπραξαν τα μέλη της ΚΕΝΕ να εκδώσουν και να δημοσιοποιήσουν την άποψη τους δύο ώρες πριν την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών», είπε χαρακτηριστικά.

«Η απόφαση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ελέγχεται τουλάχιστον για απαράδεκτη σκοπιμότητα», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση αν συμφωνούν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί να κατατεθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή ο κ. Κουβέλης απάντησε ότι το ερώτημα αυτό πρέπει να απευθυνθεί στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο και επέμεινε στην τήρηση της διαδικασίας για συζήτηση στη Βουλή της πρότασης του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα της ανεργίας των νέων και τονίστηκε η ανάγκη να προωθηθεί το ζήτημα της κοινωφελούς εργασίας, ενώ τέλος σημείωσε ότι ετέθη με επιμονή το θέμα συντονισμού της κυβέρνησης και η ανάγκη να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ στη χώρα.